Incurajam oamenii sa ia decizii informate despre alcool

 pe scurt

  • Consumul excesiv de alcool poate creste riscul unui accident vascular cerebral prin cresterea tensiunii arteriale
  • Consumul slab pana la moderat de alcool poate sa scada riscul unui accident vascular cerebral, prin cresterea nivelului de “colesterol bun” din sange

 

actioneaza

Daca aveti intrebari cu privire la modul in care consumul de alcool va poate afecta riscul de a face un accident vascular cerebral, contactati medicul dumneavoastra.

Cu toate acestea, nu trebuie sa consumati alcool pentru beneficiile asupra sanatatii – pentru o sanatate buna trebuie sa tineti diete, sa faceti sport si sa tineti cont de alti factori cu privire la stilul de viata.

 

documentatie

Fisa de informatii – Despre accidentul cerebral vascular – Descarcati PDF 65Kb

Fisa de informatii – Alcoolul si organismul dumneavoastra – Descarcati PDF 272Kb

Accident vascular cerebral

Consumul de alcool poate sa creasca sau sa scada riscul dumneavoastra de a face accident vascular cerebral

 

Accidentul vascular cerebral are loc in momentul in care sangele nu mai ajunge la creier. Intreruperea oxigenarii si hranirii creierului duce la decesul celulelor nervoase, urmata imediat de instalarea unei disabilitati temporare sau permanente (atat fizice, cat si mentale) si chiar la deces.

Legatura dintre consumul de alcool si accidentul vascular cerebral este complexa. Consumul excesiv de alcool este asociat cu un risc crescut de accident vascular cerebral, in timp ce exista un risc mai scazut asociat cu consumul slab pana la moderat de alcool.

 

Risc crescut

Consumul puternic sau excesiv de alcool va poate creste tensiunea arteriala. Studiile arata ca acest lucru poate creste riscul pentru ambele tipuri de accident vascular cerebral (ischemic si hemoragic).

 

Risc redus

Anumite studii au sugerat faptul ca un consum slab pana la moderat de alcool poate avea un efect de protejare impotriva accidentelor vascular cerebrale, prin cresterea nivelurilor colesterolului cu lipoproteine de mare densitate (cunoscut si sub denumirea de “HDL” sau “colesterol bun”), precum si a unor proprietati de scadere a coagularii sangelui.