Accident vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral

Consumul de alcool poate sa creasca sau sa scada riscul dumneavoastra de a face accident vascular cerebral

Consumul de alcool poate sa creasca sau sa scada riscul dumneavoastra de a face accident vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral are loc in momentul in care sangele nu mai ajunge la creier. Intreruperea oxigenarii si hranirii creierului duce la decesul celulelor nervoase, urmata imediat de instalarea unei disabilitati temporare sau permanente (atat fizice, cat si mentale) si chiar la deces.

Legatura dintre consumul de alcool si accidentul vascular cerebral este complexa. Consumul excesiv de alcool este asociat cu un risc crescut de accident vascular cerebral, in timp ce exista un risc mai scazut asociat cu consumul slab pana la moderat de alcool.

Risc crescut

Consumul puternic sau excesiv de alcool va poate creste tensiunea arteriala. Studiile arata ca acest lucru poate creste riscul pentru ambele tipuri de accident vascular cerebral (ischemic si hemoragic).

 

Risc redus

Anumite studii au sugerat faptul ca un consum slab pana la moderat de alcool poate avea un efect de protejare impotriva accidentelor vascular cerebrale, prin cresterea nivelurilor colesterolului cu lipoproteine de mare densitate (cunoscut si sub denumirea de “HDL” sau “colesterol bun”), precum si a unor proprietati de scadere a coagularii sangelui.

Pe scurt

  • Consumul excesiv de alcool poate creste riscul unui accident vascular cerebral prin cresterea tensiunii arteriale
  • Consumul slab pana la moderat de alcool poate sa scada riscul unui accident vascular cerebral, prin cresterea nivelului de “colesterol bun” din sange

 

Actioneaza

Daca aveti intrebari cu privire la modul in care consumul de alcool va poate afecta riscul de a face un accident vascular cerebral, contactati medicul dumneavoastra.

Cu toate acestea, nu trebuie sa consumati alcool pentru beneficiile asupra sanatatii – pentru o sanatate buna trebuie sa tineti diete, sa faceti sport si sa tineti cont de alti factori cu privire la stilul de viata.

Documentatie

Fisa de informatii – Despre accidentul cerebral vascular
Fisa de informatii – Alcoolul si organismul dumneavoastra
Vizualizati toate fisele de informatii

Alte articole despre alcoolul si corpul tau

Alcoolismul

Alcoolismul este o boala cronica, deseori progresiva, caracterizata de dependenta fizica si psihologica de alcool Uneori este cunoscuta sub denumirea de dependenta de...

Intoxicarea cu alcool

O persoana care s-a intoxicat cu alcool necesita tratament medical de urgenta Intoxicarea cu alcool este rezultatul consumului unor cantitati periculoase de alcool Aceasta...

Consumul abuziv de alcool

Consumul de alcool rapid (o cantitate mare, in timp scurt) sau prelungit este un act iresponsabil si periculos Fie ca este denumit ”alcoolism ocazional” sau ”consum...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool