Incurajam oamenii sa ia decizii informate despre alcool

1 2 3 4 5 6 7

Ce se intampla cand consumi alcool?

Alcoolul ne influenteaza pe toti atunci cand bem. Insa nu toti reactionam in acelasi mod

Concentratia de alcool care intra in organismul dumneavoastra si modul in care este aceasta absorbita depinde de factori cum ar fi cantitatea pe care o consumati si cat de repede, greutatea dumneavoastra, sexul si daca beti sau nu pe stomacul gol.

Alcoolul este metabolizat de catre organism in 3 faze : absorbtie, distributie si eliminare.

Alcoolul este absorbit in sangele dumneavoastra si distribuit in corp

Alcoolul incepe sa fie absorbit in organismul dumneavoastra, in cantitate mica, imediat dupa ingestie, prin mucoasele gurii si esofagului.

Cu toate acestea, alcoolul este in principal absorbit in sange prin peretii stomacali (aproximativ 20%) si intestine (aproximativ 80%), in special in intestinul subtire. Procesul de absorbtie are loc mai incet in cazul in care aveti mancare in stomac sau in intestine.

Alcoolul este apoi distribuit in intregul organism prin sistemul circulator: acesta se dizolva in lichidul din sange si, pe masura ce sangele circula in organism, intra si se dizolva in lichidul fiecarui tesut din corp.

Organele importante cum ar fi ficatul, rinichii, plamanii si creierul absorb mai mult alcool. Organele cum ar fi creierul au o sensibilitate speciala la alcool si la compusii acestuia, astfel incat asupra acestora pot avea loc efecte adverse.

Absorbtia si circulatia alcoolului in intregul organism are loc rapid, datorita vitezei de circulatie a sangelui – in cateva minute de la servirea unei bauturi, alcoolul ajunge in organele corpului.

Ficatul inlatura aproximativ 90% din cantitatea de alcool din corp

Ficatul reprezinta organul de baza al organismului pentru metabolizarea majoritatii substantelor care intra in organism.

Organismul nu poate stoca alcoolul – ficatul este responsabil cu descompunerea (metabolizarea) acestuia.

Denumirea chimica a alcoolului este etanol. Mai intai, o enzima din ficat transforma etanolul in acetaldehida, pe care organismul o recunoaste ca toxica. Din acest motiv o alta enzima si o substanta denumita glutation transforma acetilaldehida in acid acetic non-toxic. Acesta poate fi descompus in continuare in dioxid de carbon si apa si eliminat din organism.

Ficatul nu poate sa metabolizeze dintr-o data decat o cantitate limitata de alcool. In cazul in care in organism intra prea mult alcool, stocul de glutation din ficat se termina, lasand acetilaldehida sa se acumuleze in organism. Aceasta acumulare poate sa duca la dureri de cap si ameteli.

Sunt necesare trei ore sau mai mult pentru a elimina din organism alcoolul introdus dintr-o singura bautura – rata de eliminare depinzand de factori cum ar fi greutatea si sexul dumneavoastra.

Cu cat beti mai mult, cu atat acest proces va dura mai mult. Nu puteti face nimic pentru a accelera ritmul metabolismului.

Rinichii elimina aproximativ 5% din alcool prin urina

Una dintre functiile rinichilor o reprezinta mentinerea compozitiei corecte a sangelui.

Pentru a realiza acest lucru, rinichii filtreaza sangele dumneavoastra – tot sangele dumneavoastra va fi filtrat de aproximativ 20 de ori pe zi. Apoi, substante utile, cum ar fi proteinele si aminoacizii sunt reabsorbiti in sange. Produsele nefolositoare si in exces nu sunt reabsorbite – acestea sunt transferate in urina si apoi eliminate din organism, asa cum este cazul alcoolului si a produsilor sai rezultati in urma metabolizarii.

De asemenea, rinichii lucreaza pentru pastrarea unui volum constant de apa in organismul dumneavoastra. Alcoolul este un diuretic. Daca beti prea mult, corpul dumneavoastra ajunge sa elimine mai multa apa decat absoarbe – si se poate deshidrata, ca rezultat provocand ameteala si dureri de cap.

Aflati ce se intampla cu organismul dumneavoastra cand sunteti mahmur.

Aproximativ 5% din alcool este eliminat prin respiratie din organismul dumneavoastra, in timp ce expirati

Inspirati aer cu ajutorul plamanilor pentru a introduce oxigen in organism si pentru a elimina dioxidul de carbon.

In momentul in care alcoolul din sistemul circulator ajunge la plamani, prin vasele de sange care ii iriga, o parte din el se transfera in sacii alveolari, in aerul pe care il contin. De aici este expirat, eliminandu-se din organism.

Acesta este alcoolul detectat de etilotestere si care poate fi sesizat in mirosul respiratiei unei persoane care a baut.

Alcoolul afecteaza celulele nervoase din creier. Aceasta inseamna ca influenteaza modul de functionare al celulelor si modul in care creierul relationeaza cu toate celelalte parti ale organismului

Diferite parti ale creierului controleaza procese diferite. Alcoolul influenteaza fiecare dintre aceste zone, pe rand; pe masura ce CAS creste, efectele se intensifica.

Cortexul cerebral proceseaza informatiile provenite de la organele dumneavoastra de simt; de asemenea, controleaza modul in care ganditi si miscarea muschilor dumneavoastra. In momentul in care alcoolul influenteaza cortexul cerebral, procesarea informatiilor provenite de la organele dumneavoastra de simt dureaza mai mult, deveniti mai putin inhibat si nu mai ganditi la fel de clar.

Sistemul limbic este partea creierului care controleaza memoria si emotiile dumneavoastra. In momentul in care acesta este influentat de alcool, emotiile dumneavoastra devin exagerate – spre exemplu, puteti deveni mai expansivi, excesiv de veseli, sau mai tristi, mai absenti la ceea ce se intampla in jur – si incepeti sa uitati lucruri sau sa pierdeti notiunea timpului.

Cerebelul coordoneaza miscarile fine ale muschilor, inclusiv muschii care va ajuta sa pastrati echilibrul. In momentul in care alcoolul influenteza cerebelul, incepeti sa va pierdeti echilibrul si coordonarea miscarilor si nu mai aveti stabilitate pe picioare.

Alcoolul afecteaza celulele nervoase din creier. Aceasta inseamna ca intervine asupra modului in care celulele functioneaza si a modului in care creierul comunica cu toate celelalte celule ale corpului

Diferite parti ale creierului controleaza procese diferite. Alcoolul influenteaza fiecare dintre aceste zone, pe rand; pe masura ce CAS creste, efectele se intensifica.

Hipotalamusul

controleaza un numar de functii, inclusiv excitarea si performanta sexuala. In momentul in care este afectata de alcool, excitarea sexuala creste, insa scade performanta sexuala. Hipotalamusul coordoneaza si producerea de hormoni in glanda pituitara. Unul dintre acesti hormoni este hormonul anti-diuretic (ADH), care lucreaza pentru reabsorbtia apei din rinichi. Alcoolul restrictioneaza productia de ADH si rinichii produc mai multa urina.

Trunchiul cerebral

controleaza functiile automate ale corpului, cum ar fi respiratia, pulsul si starea de constienta. In momentul in care alcoolul ajunge in trunchiul cerebral, deveniti somnorosi datorita scaderii ritmului respiratiei si, in functie de cantitatea de alcool pe care o consumati, puteti chiar sa va pierdeti cunostinta. Pe masura ce concentratia de alcool din sangele dumneavoastra creste, va poate afecta pulsul, respiratia si starea de constienta si poate sa duca chiar la deces.