Aluat de pâine din bere

Scris de Viorel Copolovici
4 decembrie 2018

Aceia dintre voi care îmi citesc de mai mulţi ani poveştile propriilor experienţe culinare …

 

… de la primele încercări din bucătăria de acasă şi până la poate cele mai recente descoperiri personale despre gătitul profesionist, în faţa focurilor unui aragaz de restaurant, ar putea să confirme faptul că nu sunt chiar un adept al drumurilor sigure, al căilor bătătorite, al “reţetelor” împărtăşite pe ton reflexiv-impersonal.

Poate că tocmai poziţia mea de amator îmi dă voie să fac slalom printre “legi” trasate cu sfinţenie de gospodine şi profesionişti deopotrivă, să-mi dau frâu liber creativităţii şi apetitului pentru experienţă nouă şi să aflu singur dacă nu cumva există şi alte poteci pe care poţi ajunge de la ingredient la perfecţiune.

Astăzi a fost una dintre acele zile în care umanitatea culinară de rit cuviincios se poate încrunta aprig către mine.

Azi am încălcat o regulă de aur a preparării aluatului pentru sfânta pâine şi mi-am permis să înlocuiesc atât de propovăduita apă “călduţă” cu un lichid foarte rece, din frigider.

Iar acest lichid nu a fost apă. Şi nici ceai de chimen, cu care îmi plăcea mie atât de tare să modific direcţia şi scenariul pâinii clasice la începuturile mele gastronomice. Ci bere, dragilor. Blondă, rece, proaspătă şi de nerefuzat.

Nu sunt vorbe multe în cele ce urmează, dar ştiu că vă place să vă uitaţi la poze, aşa că am intercalat cele câteva îndrumări printre multe imagini care cred că vă vor completa grăitor pofta deja stârnită pentru risc, descoperire şi izbândă cuceritor de gustoasă.

Am folosit metoda “puţului” sau “a morii”, atât de plăcută lui Jamie Oliver.

 

Ingrediente:

Un munte de vreo 800 de grame de făină albă

Un crater tandru în mijloc, în care să aibă loc să-şi înceapă lucrarea tainică:

Două linguri de ulei de măsline extravirgin

O lingură de drojdie uscată

Două de zahăr mascavo din cel bun şi aproape deloc prelucrat.

Apoi am început să adaug încetişor …

Trei sute de mililitri de bere

 

Amestecând în mijlocul “vulcanului” şi adunând treptat din ce în ce mai mult din făina de pe margini.

Până am terminat berea, aveam masa curată, nici urmă de făină sau altceva.

Aluatul meu era deja elastic, greoi, se desprindea de mână fără să am nevoie să adaug făină pe masă.

Era vremea să meargă să dospească liniştit măcar un ceas – un ceas şi un sfert. Într-un vas de plastic presărat pe fund cu făină şi acoperit cu folie, să nu respire pe nicăieri.

 

După fix optzeci de minute, în castron aveam o minge vie şi afânată.

De două ori şi ceva mai mare decât cea pe care o pusesem acolo.

Apoi am dat douăzeci de minute de gândire activă aluatului meu.

Adică nu i-am dat răgaz nici să zică “Ajunge!”.

Frământat şi lovit continuu de masa de lucru presărată şi ea cu puţină făină, din aluat a ieşit tot aerul dobândit la dospire şi a devenit elastic şi vioi.

De-aici deja parcă nici nu mai am de ce să vă povestesc marea cu sarea.

 

Ah! Sarea!

O linguriţă cu vârf a ajuns în cocă în timpul conflictelor la orizontala mesei. Şi după asta, am lăsat gândurile să zburde.

Am tăiat aluatul în patru părţi egale pe care le-am întins pe rând, cu sucitorul, în foi de aproximativ o jumătate de centimetru grosime.

 

Ingrediente pentru fiecare parte:

1. Prima parte.

Rozmarin

Usturoi ras

Sare

Piper

Am încorporat aromele în aluat şi l-am rulat normal, fără vreo umplutură.

 

2. A doua parte.

Bucăţele de crenvurst

Înfofolite în felii subţiri de brânză.

 

3. A treia parte a devenit casă bună pentru atât de prezentul “misto quente” brazilian.

Șunca presată

Brânza feliată

Se îngemănează la cald cu ocazia aproape fiecărui mic dejun.

4. A patra, unde am sărit puţin calul.

Inele de ceapă roşie

Bucăţi de ton solid

Boabe de porumb

Ardei iute

Sare

Piper proaspăt măcinat

Am făcut cu umplutura asta câteva miniaturi şi un fel de calzone la sfârşit, pentru băiatu’.

Nici măcar nu am respectat o altă regulă importantă a pâinii, căci împletiturile mele nu au stat la dospit, în tavă, decât până le-am terminat de modelat pe toate şi s-a încălzit cuptorul până pe la 120 de grade.

 

Şi cam aşa au ieşit din cuptor, după vreo treizeci de minute de dogoare.

E prima oară şi cu siguranţă în niciun caz ultima când voi face aluat cu bere.

Mai ales că reţeta de bază e de înaltă trăire şi când vine vorba de un blat pentru pizza.

Aşa că vă las liniştiţi în bucătăriile voastre cu un singur gând în plus: spre deosebire de alte circumstanţe, berea e un partener absolut loial în bucătărie şi parcă şi-a promis să nu te dezamăgească.

Cel puţin pe mine încă nu a reuşit. Ia uite…

Bifana fiartă în bere

Scris de Viorel Copolovici

Mai rămân pentru puţin timp în inspiraţia culinară portugheză Am decoperit Bifana la două dintre concertele în aer liber la care am participat în Porto şi mi-am dat...

Pate din ficat de pui cu bere neagră

Scris de Viorel Copolovici

În prag de Crăciun, vă propun o poveste pe cât de uşor de preparat în bucătăria fiecăruia dintre noi, pe atât de gustoasă şi de versatilă din punctul de vedere al...

Despre alternative

Scris de Viorel Copolovici

Acum cativa ani am fost invitat la un eveniment dedicat maiestriei turnarii berii in pahar Organizatorii ma chemasera acolo in virtutea uneia dintre marile calitati naturale ale...

Arsurile solare – cum le combatem

Scris de Laura Ene

Vara este anotimpul preferat al multora dintre noi, pentru că este perioada din an când soarele strălucește puternic și ne invită să petrecem mai mult timp în aer liber...

Vulcanii Noroioși – fenomenul unic în Europa, cu peisaje din altă lume

Scris de Călător în Bascheți

Avem la noi în țară locuri unice, de o frumusețe aparte, cu mistere și povești incredibile țesute în jurul lor, pe care trebuie să le vezi măcar o dată-n viață...

Ținutul Buzăului: paradisul natural pe care trebuie să-l vezi vara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Îți propunem, în acest episod de călătorie prin România o incursiune într-un loc aparte, unde vei trăi experiențe de poveste și unde vei vedea atracții naturale unice...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool