Amorul insomniei

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)
25 august 2018

Sunt cuvintele unui medic care mărturisește că de când s-a mutat în Franța nu a dormit nicio noapte întreagă.

 

O balerină pe care am întâlnit-o în trenul spre Bruxelles spunea ”Nu-mi vine să cred când privesc ceasul și este ora 5 dimineața. Mă trezesc mereu la 4 dimineața și când mă gândesc la programul zilei mă apucă groaza. Singura mea speranță este că voi termina la ora 20 spectacolul, apoi cred că de epuizare voi dormi nemișcată până a doua zi la ora 7. Așa îmi spuneam mereu dar la ora 4 fix parcă suna ceasul, iar ridicarea din pat la ora 7 e un coșmar. Am un gust ciudat în gură, picioarele îmi sunt grele, am dureri în tot corpul, mai ales dureri de spate și-mi vine să plâng de supărare”.

 

Specialiștii spun că insomnia nu e o boală, ci o disfuncție.

Aproape jumătate din populația globului are astfel de probleme, care afectează nu numai somnul, ci si sănătatea până la decăderea critică a sistemului metabolic și imunitar.

Este cunoscut faptul că pe lângă asocierea cu fragilitatea sistemului imunitar, cu problemele cardio-vasculare, insomnia merge mână-n mână cu depresia, cu anxietatea și cu durerile de spate și poate avea legătură cu obezitatea, tulburările cognitive și de comportament. Sunt câteva cazuri celebre de insomniaci cum ar fi Thomas Edison, Napoleon (dormea în reprize de două ore), Van Gogh.

”Cred că-mi voi da doctoratul in insomnie„ îmi scria într-un email un amic jurnalist, după ce mă plângeam că de șase luni nu mai pot dormi nicio noapte întreagă.

Îmi povestea cum se pregătește de somn în fiecare noapte: ”Închid ochii și aștept… aștept, am terminat de numărat oile sau ce-o mai fi de numărat, însă după terminarea numărătorii mă simt foarte treaz, cu gândul că aș mai putea citi ceva interesant pe net. Știu că nu e bine să mă ridic din pat, așa că încerc alte metode de relaxare, apoi renunț, mă duc în altă cameră, citesc ceva, fac o baie călduță cu aromaterapie, simt cum apa fierbinte mă moleșește, Moș Ene sosește agale, mă îndrept spre pat și…somnul dispare, desigur”.

Dar poate cel mai frumos a descris insomnia Cioran care spunea ”Insomnia este singurul act de eroism pe care-l putem face în pat”.

Sunt multe rețete care circulă pe net, psihologii vin cu o serie de recomandări, medicii dau o serie de pastile, însă cred sincer că fiecare dintre noi are nevoie de propria rețetă de vindecare. Unii cercetători recomandă masturbarea, alții fitoterapia, homeopatia etc. În Franța, în 2012, s-au consumat 50,7 milioane de cutii de somnifere. Insomnia de adormire este de ordinul raționalului spun psihologii: supărări, conflicte, nemulțumiri, insatisfacții sexuale etc; în timp ce trezitul în mijlocul somnului ține de „instanțele, de tribunalul” interior, persoana fiind prinsă într-un cerc vicios, într-o capcană.

 

Mintea și corpul sunt inseparabile, orice afectează mintea va influența și corpul, și invers.

Yoga poate fi una dintre cele mai bune soluții pentru insomnie, tehnicile de respirație și meditația ajută la diminuarea efectelor stresului și relaxează.

Alimentele care conțin triptofan, un aminoacid care favorizează somnul, sunt indicate – lactatele, ouăle, semințele, nucile, carnea de curcan sau produsele din soia. Cu alte cuvinte „lăpticul” de seară e recomandat nu doar bebelușilor.

Muzica de relaxare este o altă recomandare. Există studii care susțin că celulele corpului nostru reacționează la sunete. De altfel, aceleași studii compară organismul cu o orchestră (datorită sunetelor produse de ritmul cardiac, de respirație, de circulația sanguină) receptivă la armonia ritmurilor înconjurătoare. Așadar muzica poate induce somnul.

O altă soluție pe care, sincer, am încercat-o și eu, este cea unui renumit medic, Dr. Weil care a găsit o modalitate foarte simplă de contracarare a stresului, ceea ce îi permite creierului să intre în starea de repaus mult mai repede.

Metoda 4-7-8 este foarte simplă și eficientă: tragem aer pe nas timp de 4 secunde, apoi ținem respirația timp de 7 secunde, apoi expirăm timp de 8 secunde. Se repetă de 3 ori procedeul și veți vedea efectele.

După ce a studiat câțiva ani insomnia, unul din amicii mei, psihoterapeut-psihanalist a ajuns la concluzia că nu mai poate ”dormi cu un inamic” și că este momentul să transforme insomnia într-un prieten. Plecând de la ideea că insomniile au cauze adânc înfipte în trecutul nostru, chiar în copilărie și că nu se poate debarasa acum nici de problemele cotidiene și nici de cele din trecut, a decis să accepte insomnia ca făcând parte din viața sa.

O melodie de jazz spune că viața ar fi tristă fără insomnie, că zilele pot trece neobservate însă nopțile își așteaptă tandru insomniile, sugerând că între noapte și insomnie ar fi o legătură amoroasă.

Bullying online și offline

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)

Adolescența – între provocări și influențe

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)

Atât anturajul nostru, cât și al copiilor noștri, par un lucru atât de firesc, încât nici nu sesizăm uneori cât de mult ne influențează La întrebările „De ce ne...

Tensiunile familiale în contextul pandemiei

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)

Am urmărit activitățile mai multor organizații neguvernamentale care au derulat o serie de programe pentru sprijinirea familiilor aflate în situații de violență, în...

Arsurile solare – cum le combatem

Scris de Laura Ene

Vara este anotimpul preferat al multora dintre noi, pentru că este perioada din an când soarele strălucește puternic și ne invită să petrecem mai mult timp în aer liber...

Vulcanii Noroioși – fenomenul unic în Europa, cu peisaje din altă lume

Scris de Călător în Bascheți

Avem la noi în țară locuri unice, de o frumusețe aparte, cu mistere și povești incredibile țesute în jurul lor, pe care trebuie să le vezi măcar o dată-n viață...

Ținutul Buzăului: paradisul natural pe care trebuie să-l vezi vara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Îți propunem, în acest episod de călătorie prin România o incursiune într-un loc aparte, unde vei trăi experiențe de poveste și unde vei vedea atracții naturale unice...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool