Incurajam oamenii sa ia decizii informate despre alcool

Ei sunt speakerii Control Generation!
  • Cabral Ibacka. Cu o cariera in televiziune de peste 15 ani, cu emisiuni acoperind multe zone de interes, de la stiri si emisiuni auto, pana la show-uri de divertisment si talk-show-uri, Cabral are o viziune ampla asupra societatii romanesti.

    Pe cabral.ro, blogul personal dar popular, Cabral isi exprima opiniile si coaguleaza in jurul lui un grup mare de oameni care au aceleasi opinii, asteptari si teluri: schimbarea in mai bine.

    Voluntar convins, Cabral sustine copiii si batranii cu probleme prin asociatia al carei membru fondator ii este, Zambet Si Suflet (www.zss.ro) dar sustine activ si se implica si in activitatile altor ONG-uri (Ovidiu Rom, Hospice Casa Sperantei, Salvati Copiii, etc.).

    Parte a proiectului Despre Alcool inca din faza de constructie, el este si unul dintre motoarele acestei campanii de responsabilizare. Iar contributia lui poate fi gasita aici.

     

  • Cristian Lupsa este editorul Decat o Revista, un trimestrial care publica jurnalism narativ despre lumea in care traim. A terminat Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din Universitatea din Bucuresti, iar apoi a facut un master la Missouri School in Journalism, in Statele Unite. Din 2007 a scris si editat pentru mai multe reviste; DoR s-a nascut in aprilie 2009 din dorinta de a avea un spatiu pentru povesti reale bine documentate, bine editate si bine impachetate. Uneori posteaza despre scris pe www.ascrie.org. S-a alaturat proiectului DespreAlcool.ro pentru ca lupta pentru echilibru in fata atator potentiale excese e unul dintre subiectele lui preferate.

  • Dana Rogoz Mamă, soţie, actriţă de film şi televiziune, designer, model, prezentatoare de televiziune şi, nu în ultimul rând, blogger de succes. Dana Rogoz a debutat ca actriţă la vârsta de numai 4 ani, în timpul primului ei turneu, la scurt timp înainte să înceapă să joace la TVR. La 9 ani a jucat în rolul Abramburicăi, care a făcut-o cunoscută în înteaga ţară.

  • Daniela Gheorghe este psiholog specializat in psihologia copilului, expert in domeniul promovarii, protectiei si monitorizarii drepturilor copilului.

    A absolvit Universitatea “Babes-Bolyai”, Facultatea de Psihologie si Stiintele Eucatiei, profilul Psihopedagogie Speciala la Cluj-Napoca, apoi a continuat studiile masterale la aceeasi universitate. Din 2001 incepe colaborarile cu diverse reviste pentru copii si tineri: „Bravo” si „Bravo Girl”, apoi revista „Mami”, „Psihologia azi”, „Parintii”, devenind si psiholog consultant pentru o serie de ziare, jurnale si emisiuni tv si radio.

  • Marjan Kukuneshoski, pe scurt Make. Barman, bar manager, bar trainer si consultant cu o experienta de aproape 11 ani in domeniul bartending-ului.
    Originardin Macedonia, a participat la numeroase competitii nationale si internationale de bartending, showmanship, prepararea cafelei, servirea vinurilor si speed service. Desemnat Barmanul anului in 2009, a reprezentat Romania la doua competitii internationale de preparare de cocktailuri. In plus, jurizeaza concursuri de profil si activeaza in Asociatia Barmanilor Profesionisti din Romania.

  • Mihai Găinuşă Binecunoscut realizator şi prezentator român de radio şi televiziune, Mihai Găinuşă a absolvit cursurile Şcolii Superioare de Jurnalism şi este licenţiat în presa scrisă la Facultatea de Jurnalism. Din 2001 până în 2004 a prezentat emisiunea TV „Cronica Cârcotaşilor” la Prima TV. De asemenea, Mihai Găinuşă a colaborat, ca editorialist, cu publicaţii precum Academia Caţavencu şi ProSport.

  • Am început să lucrez în presă acum 15 ani, aproape din întâmplare, la Iași, la Opinia studențească. Până atunci mă pregătisem să fiu laborant sau inginer, la alegere, în funcție de care dintre diplome mi s-ar fi părut la un moment dat mai interesantă. După o incursiune de câțiva ani în PR, am revenit în zona presei scrise la Maxim, Marie Claire și, acum, la Men’s Health. Ocazie cu care am găsit, în sfârșit, o utilitate lucrurilor pe care le-am învățat la liceul sanitar.

  • Doctor in sociologie inca din 1974, activ in numeroase alte domenii de specializare generala precum cercetarea calitativa in sociologie, opinia publica, psihosociologia, identitatea culturala, comunicarea nonverbala,  sociologul Septimiu Chelcea  face o analiza detaliata a profilului tinerei generatii din Romania zilelor noastre, cu un studiu de caz pertinent axat pe modul in care este perceput controlul de catre tineri cand vine vorba de consumul de alcool.

  • Dr. Serban Damian este absolvent al Facultatii de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila”, Bucuresti.

    Este nutritionist sportiv – si-a facut specializarea in acest domeniu intr-un program international organizat de catre Comitetul Olimpic International, dedicat medicilor, si condus de catre specialisti in nutritie din cele mai mari universitati ale lumii.

    A publicat doua carti de specialitate: Stretching, secretul flexibilitatii si Superfit. Esentialul in fitness si culturism.

    Este colaborator permanent al catorva publicatii si emisiuni de specialitate.

    In cadrul Centrului de nutritie Superfit, Dr. Serban Damian acorda consultanta nutritionala (scadere/crestere in greutate, ameliorarea performantelor sportive, recomandarea suplimentelor nutritive) si de antrenament, atat publicului larg, cat si companiilor private, sportivilor de performanta, echipelor sportive. (www.superfit.ro)

    Este alergator de maraton si presedintele Ro Club Maraton, cel mai mare club al alergatorilor amatori din Romania.

    Din 2007 scrie pe blogul www.nutritionist.info.ro

  • Shurubel Andrei Lăcătuş, zis şi Shurubel, face tot ce-i stă în putere să se facă auzit. Dimineţa radio, seara TV şi în timpul liber video blogging. Om de marketing şi glumeţ de succes, are un serial comic şi super popular numit 10lucruri, prezintă matinalul de la Radio 21, iar în weekend apare pe micile ecrane ca prezentator al emisiunii UTOPS, la UTV.

  • Simona Tache jurnalist, scenarist, femeie, prietenă, fiică, soră, soție, vecină,cetățean. Și soră medicală, pentru că, înainte de Facultatea de Litere,a absolvit Liceul Sanitar. A scris în publicații ca Tabu, Dilema, Playboy, Maxim, Cotidianul, Academia Cațavencu, Cațavencii, Unica, iar, în unele dintre ele, încă mai scrie. Mai scrie scenarii pentru televiziune și are un blog, simonatache.ro, pe care intră zilnic câteva mii de oameni, ca să zâmbească sau chiar să râdă de-a binelea.

  • Viorel Copolovici s-a pregatit toata scoala si tot liceul sa devina actor pentru ca el insusi si toti cei din jur erau convinsi ca asta e menirea lui. Asa ca a urmat o facultate de presa, Scoala Superioara de Jurnalistica, exact pentru a-si da seama ca drumul lui normal era in Marketing, pe care l-a practicat sub aproape toate declinarile lui vreme de vreo doisprezece ani. Intre timp a lucrat si pe un vas de croaziera, a produs si o emisiune la Realitatea TV sau a consiliat candidati in patru campanii electorale diferite. Toate astea, pentru a-si da seama ca misiunea lui e, de fapt, in bucatarie, careia i s-a dedicat exclusiv de mai bine de patru ani. Din aprilie 2010 până la sfârşitul anului trecut s-a ocupat  de propriul restaurant din Bucuresti, “Kopel’s”. Între timp s-a mutat în Brazilia, unde continuă să gătească şi să scrie despre asta şi nu numai.

  • Sunt jurnalist din 1990. Asta mi-am dorit să fac dintotdeauna şi fac asta (deja!) de peste 20 de ani – jurnalism, la ziare, la televiziuni, la radio, mai bine sau mai rău. M-a ferit Dumnezeu, dar şi educaţia de-acasă, să-mi ia celebritatea minţile. În televiziune, e o boală profesională comună. Ca jurnalist, prefer postura clasică, de observator, celei “moderne”, de vedetă. Sunt un demodat.

    În rest, unii spun despre mine că sunt un tip cu bun simţ (şi adaugă: “deci un inadaptat”). Uneori, când văd la ce ar trebui să mă “adaptez”, mă felicit pentru încăpăţânarea de fi a refuzat atâtea “oportunităţi” care au fluturat în jurul meu.

Ce spune ceea ce ai in farfurie despre tine ?

day-icon 13 January 2017

Stând de vorbă cu unul dintre prietenii mei buni am ajuns să vorbim despre gătit și mai ales despre faptul că din ce în ce mai multă lume este pasionată de gătit și am deviat puțin către psihologie, defect profesional, ce să-i faci. Însă devierea nu a fost rea pentru că ne-am amuzat încercând să ne gândim la tipuri de personalități și preferințele lor culinare.

 

Desigur nu suntem primii care fac această legătură între gastronomie și psihologie. Primii nu au fost cercetătorii, așa cum ne-am imagina, ci proprietarii de restaurante care s-au întrebat: Pot fi folosite cercetările referitoare la comportamentele clienților pentru a crește nivelul de satisfacție a acestora?

Mănâncă oare clienții pentru a-și satisface plăcerea senzorială sau pentru a se hrăni? Cum se pot determina preferințele culinare ale clienților?

 

Se spune că o poftă de chipsuri, sushi sau mâncare vegană ar putea avea mai mult de-a face cu personalitatea ta decât cu papilele gustative. La fel cum personalitatea ne  influențează alegerea culorilor preferate, a melodiilor sau filmelor, experții spun că trăsăturile de personalitate au o mare legătură cu mâncarea pe care o ai în farfurie. “Preferințele noastre alimentare și alegerile pe care le facem ne dezvăluie de fapt gândurile interioare, sentimentele și dorințele noastre”, spune Dr. Alan Hirsch, neurolog și psihiatru, fondator al Fundației de Cercetare a Tratamenului Mirosului și Gustului din Chicago.

 

Cercetările spun că nu e nicio exagerare să spunem că alimentele pe care le alegem oferă o fereastră a inconștientul nostru.

Așadar, putem să ne jucăm puțin de-a experții și să ne analizăm farfuria. Despre mine pot spune că îmi place mult de tot să mănânc dar și să gătesc. Îmi plac mirodeniile și îmi place să încerc mâncăruri noi. Pasiunea pentru gătit o moștenesc de la mama care este cofetar-bucătar, iar pasiunea pentru psihologie completează bine zic eu partea culinară.

 

Sunt câteva căi simple prin care vom afla care sunt preferințele voastre, în funcție de ceea ce puneți în farfurie și care este legătura dintre gusturi și personalitate.

 

09.01

 

Întrebați-vă un prieten care este mâncarea lui preferată, cea care îi reprezintă cel mai bine personalitatea. Observați-i cu atenție reacțiile, mimica  în timp ce se gândește la meniul preferat. Memoriile unui meniu pot scoate la iveală o istorie personală, o amintire legată direct de copilărie, de  familie. Istoria noastră emoțională este scrisă în gesturi, în comportamente, în priviri, dar, de asemenea, și în arome și mirosuri transmise de istoria noastră personală. Prima bucătărie în care am fost hrăniți este un  semn că aparținem unei familii, unei  culturi, unei regiuni, țări, religii etc.

 

Deși la prima vedere nu pare prea sofisticat să mâncăm ceva, în realitate ceea ce punem în farfurie ne  spune cine suntem și cum ne construim relațiile  cu ceilalți. Cred că fiecare dintre noi avem un fel de mâncare pe care-l adorăm și un alt fel pe care nu-l suportăm. De exemplu, mulți dintre cei cu care am vorbit nu suportă anumite mâncăruri pentru că le leagă de evenimente neplăcute din viața lor. Se spune, însă, că pregătirea unei rețete preferate poate avea și efecte terapeutice.

 

Psihologii spun că atunci când avem o stare depresivă sau de tristețe, când avem senzația că nu ”suntem în apele noastre” rețeta care ne exprimă personalitatea ne poate ajuta să ne revenim. Primul pas este să ne gândim la o rețetă care simbolizează cel mai bine identitatea noastră. Pasul doi ar fi să identificăm toate elementele ce țin de bărbatul sau femeia care suntem/sunteți azi (origini, gusturi, valori, trăsături caracteristice ale personalității). Putem prepara o rețetă cunoscută sau putem inventa una.  Important este să investim această rețetă cu emoții și să lăsăm simțurile să ne conducă, să avem încredere în noi. Ne vom simți mult mai bine după ce vom gusta din ceea ce am pregătit. Este important să facem, ca și un detectiv, legături între moștenirea cu care venim din familie, senzații, emoții și comportamente prezente.

 

Se spună că dacă îți plac dulciurile ești o persoană practică, jovială, o persoană care consumă multă energie, o persoană activă. Dacă ești amator de paste și patiserie ești o persoană blândă și calmă,  un familist convins, comunicativ, sensibil. Dacă iubești mâncarea picantă și crocantă însemnă că ai nevoie de adrenalină, ești amator de senzații tari, îți place să trăiești intens, dornic să încerci lucruri noi. Dacă meniurile cu carne te atrag cel mai mult înseamnă că ești o persoană puternică, căreia i se pare că totul este posibil, nu ești cel mai mare comunicator în familie dar cei dragi se pot baza oricând pe tine.

Dacă ești adeptul meniurilor exotice înseamnă că ești o persoană foarte activă, uneori superficială și imprudentă și uneori capricioasă; nu-ți place să critici dar nici să fii criticat, ești  pasionat de călătorii.

 

Atenție, dragi cititori, dacă nu ai preferinte culinare înseamnă că ori nu ai curajul să te descoperi, ori nu ai aspirații și te mulțumești cu ceea ce primești.