Ce spune ce ai în farfurie despre tine?

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)
13 ianuarie 2018

Stând de vorbă cu unul dintre prietenii mei buni am ajuns să vorbim despre gătit și mai ales despre faptul că din ce în ce mai multă lume este pasionată de gătit și am deviat puțin către psihologie, defect profesional, ce să-i faci.

 

Însă devierea nu a fost rea pentru că ne-am amuzat încercând să ne gândim la tipuri de personalități și preferințele lor culinare.

Desigur nu suntem primii care fac această legătură între gastronomie și psihologie. Primii nu au fost cercetătorii, așa cum ne-am imagina, ci proprietarii de restaurante care s-au întrebat:

  • Pot fi folosite cercetările referitoare la comportamentele clienților pentru a crește nivelul de satisfacție a acestora?
  • Mănâncă oare clienții pentru a-și satisface plăcerea senzorială sau pentru a se hrăni?
  • Cum se pot determina preferințele culinare ale clienților?

Se spune că o poftă de chipsuri, sushi sau mâncare vegană ar putea avea mai mult de-a face cu personalitatea ta decât cu papilele gustative. La fel cum personalitatea ne influențează alegerea culorilor preferate, a melodiilor sau filmelor, experții spun că trăsăturile de personalitate au o mare legătură cu mâncarea pe care o ai în farfurie.

Cercetările spun că nu e nicio exagerare să spunem că alimentele pe care le alegem oferă o fereastră a inconștientul nostru.

Așadar, putem să ne jucăm puțin de-a experții și să ne analizăm farfuria. Despre mine pot spune că îmi place mult de tot să mănânc dar și să gătesc. Îmi plac mirodeniile și îmi place să încerc mâncăruri noi. Pasiunea pentru gătit o moștenesc de la mama care este cofetar-bucătar, iar pasiunea pentru psihologie completează bine zic eu partea culinară.

“Preferințele noastre alimentare și alegerile pe care le facem ne dezvăluie de fapt gândurile interioare, sentimentele și dorințele noastre”, spune Dr. Alan Hirsch, neurolog și psihiatru, fondator al Fundației de Cercetare a Tratamenului Mirosului și Gustului din Chicag

Sunt câteva căi simple prin care vom afla care sunt preferințele voastre, în funcție de ceea ce puneți în farfurie și care este legătura dintre gusturi și personalitate.

Întrebați-vă un prieten care este mâncarea lui preferată, cea care îi reprezintă cel mai bine personalitatea. Observați-i cu atenție reacțiile, mimica în timp ce se gândește la meniul preferat. Memoriile unui meniu pot scoate la iveală o istorie personală, o amintire legată direct de copilărie, de familie. Istoria noastră emoțională este scrisă în gesturi, în comportamente, în priviri, dar, de asemenea, și în arome și mirosuri transmise de istoria noastră personală.

Deși la prima vedere nu pare prea sofisticat să mâncăm ceva, în realitate ceea ce punem în farfurie ne spune cine suntem și cum ne construim relațiile cu ceilalți. Cred că fiecare dintre noi avem un fel de mâncare pe care-l adorăm și un alt fel pe care nu-l suportăm. De exemplu, mulți dintre cei cu care am vorbit nu suportă anumite mâncăruri pentru că le leagă de evenimente neplăcute din viața lor. Se spune, însă, că pregătirea unei rețete preferate poate avea și efecte terapeutice.

Psihologii spun că atunci când avem o stare depresivă sau de tristețe, când avem senzația că nu ”suntem în apele noastre” rețeta care ne exprimă personalitatea ne poate ajuta să ne revenim.

  • Primul pas este să ne gândim la o rețetă care simbolizează cel mai bine identitatea noastră.
  • Pasul doi ar fi să identificăm toate elementele ce țin de bărbatul sau femeia care suntem/sunteți azi (origini, gusturi, valori, trăsături caracteristice ale personalității). Putem prepara o rețetă cunoscută sau putem inventa una. Important este să investim această rețetă cu emoții și să lăsăm simțurile să ne conducă, să avem încredere în noi. Ne vom simți mult mai bine după ce vom gusta din ceea ce am pregătit. Este important să facem, ca și un detectiv, legături între moștenirea cu care venim din familie, senzații, emoții și comportamente prezente.

Se spună că:

  • Dacă îți plac dulciurile ești o persoană practică, jovială, o persoană care consumă multă energie, o persoană activă.
  • Dacă ești amator de paste și patiserie ești o persoană blândă și calmă, un familist convins, comunicativ, sensibil.
  • Dacă iubești mâncarea picantă și crocantă însemnă că ai nevoie de adrenalină, ești amator de senzații tari, îți place să trăiești intens, dornic să încerci lucruri noi.
  • Dacă meniurile cu carne te atrag cel mai mult înseamnă că ești o persoană puternică, căreia i se pare că totul este posibil, nu ești cel mai mare comunicator în familie dar cei dragi se pot baza oricând pe tine.
  • Dacă ești adeptul meniurilor exotice înseamnă că ești o persoană foarte activă, uneori superficială și imprudentă și uneori capricioasă; nu-ți place să critici dar nici să fii criticat, ești pasionat de călătorii.

 

Atenție, dragi cititori, dacă nu ai preferinte culinare înseamnă că ori nu ai curajul să te descoperi, ori nu ai aspirații și te mulțumești cu ceea ce primești.

Bullying online și offline

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)

Adolescența – între provocări și influențe

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)

Atât anturajul nostru, cât și al copiilor noștri, par un lucru atât de firesc, încât nici nu sesizăm uneori cât de mult ne influențează La întrebările „De ce ne...

Tensiunile familiale în contextul pandemiei

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)

Am urmărit activitățile mai multor organizații neguvernamentale care au derulat o serie de programe pentru sprijinirea familiilor aflate în situații de violență, în...

Arsurile solare – cum le combatem

Scris de Laura Ene

Vara este anotimpul preferat al multora dintre noi, pentru că este perioada din an când soarele strălucește puternic și ne invită să petrecem mai mult timp în aer liber...

Vulcanii Noroioși – fenomenul unic în Europa, cu peisaje din altă lume

Scris de Călător în Bascheți

Avem la noi în țară locuri unice, de o frumusețe aparte, cu mistere și povești incredibile țesute în jurul lor, pe care trebuie să le vezi măcar o dată-n viață...

Ținutul Buzăului: paradisul natural pe care trebuie să-l vezi vara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Îți propunem, în acest episod de călătorie prin România o incursiune într-un loc aparte, unde vei trăi experiențe de poveste și unde vei vedea atracții naturale unice...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool