Incurajam oamenii sa ia decizii informate despre alcool

Contribuitorii nostri
  • Cabral Ibacka. Cu o cariera in televiziune de peste 15 ani, cu emisiuni acoperind multe zone de interes, de la stiri si emisiuni auto, pana la show-uri de divertisment si talk-show-uri, Cabral are o viziune ampla asupra societatii romanesti.

    Pe cabral.ro, blogul personal dar popular, Cabral isi exprima opiniile si coaguleaza in jurul lui un grup mare de oameni care au aceleasi opinii, asteptari si teluri: schimbarea in mai bine.

    Voluntar convins, Cabral sustine copiii si batranii cu probleme prin asociatia al carei membru fondator ii este, Zambet Si Suflet (www.zss.ro) dar sustine activ si se implica si in activitatile altor ONG-uri (Ovidiu Rom, Hospice Casa Sperantei, Salvati Copiii, etc.).

    Parte a proiectului Despre Alcool inca din faza de constructie, el este si unul dintre motoarele acestei campanii de responsabilizare. Iar contributia lui poate fi gasita aici.

     

  • Cristian Lupsa este editorul Decat o Revista, un trimestrial care publica jurnalism narativ despre lumea in care traim. A terminat Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din Universitatea din Bucuresti, iar apoi a facut un master la Missouri School in Journalism, in Statele Unite. Din 2007 a scris si editat pentru mai multe reviste; DoR s-a nascut in aprilie 2009 din dorinta de a avea un spatiu pentru povesti reale bine documentate, bine editate si bine impachetate. Uneori posteaza despre scris pe www.ascrie.org. S-a alaturat proiectului DespreAlcool.ro pentru ca lupta pentru echilibru in fata atator potentiale excese e unul dintre subiectele lui preferate.

  • Dana Rogoz Mamă, soţie, actriţă de film şi televiziune, designer, model, prezentatoare de televiziune şi, nu în ultimul rând, blogger de succes. Dana Rogoz a debutat ca actriţă la vârsta de numai 4 ani, în timpul primului ei turneu, la scurt timp înainte să înceapă să joace la TVR. La 9 ani a jucat în rolul Abramburicăi, care a făcut-o cunoscută în înteaga ţară.

  • Daniela Gheorghe este psiholog specializat in psihologia copilului, expert in domeniul promovarii, protectiei si monitorizarii drepturilor copilului.

    A absolvit Universitatea “Babes-Bolyai”, Facultatea de Psihologie si Stiintele Eucatiei, profilul Psihopedagogie Speciala la Cluj-Napoca, apoi a continuat studiile masterale la aceeasi universitate. Din 2001 incepe colaborarile cu diverse reviste pentru copii si tineri: „Bravo” si „Bravo Girl”, apoi revista „Mami”, „Psihologia azi”, „Parintii”, devenind si psiholog consultant pentru o serie de ziare, jurnale si emisiuni tv si radio.

  • Marjan Kukuneshoski, pe scurt Make. Barman, bar manager, bar trainer si consultant cu o experienta de aproape 11 ani in domeniul bartending-ului.
    Originardin Macedonia, a participat la numeroase competitii nationale si internationale de bartending, showmanship, prepararea cafelei, servirea vinurilor si speed service. Desemnat Barmanul anului in 2009, a reprezentat Romania la doua competitii internationale de preparare de cocktailuri. In plus, jurizeaza concursuri de profil si activeaza in Asociatia Barmanilor Profesionisti din Romania.

  • Mihai Găinuşă Binecunoscut realizator şi prezentator român de radio şi televiziune, Mihai Găinuşă a absolvit cursurile Şcolii Superioare de Jurnalism şi este licenţiat în presa scrisă la Facultatea de Jurnalism. Din 2001 până în 2004 a prezentat emisiunea TV „Cronica Cârcotaşilor” la Prima TV. De asemenea, Mihai Găinuşă a colaborat, ca editorialist, cu publicaţii precum Academia Caţavencu şi ProSport.

  • Am început să lucrez în presă acum 15 ani, aproape din întâmplare, la Iași, la Opinia studențească. Până atunci mă pregătisem să fiu laborant sau inginer, la alegere, în funcție de care dintre diplome mi s-ar fi părut la un moment dat mai interesantă. După o incursiune de câțiva ani în PR, am revenit în zona presei scrise la Maxim, Marie Claire și, acum, la Men’s Health. Ocazie cu care am găsit, în sfârșit, o utilitate lucrurilor pe care le-am învățat la liceul sanitar.

  • Doctor in sociologie inca din 1974, activ in numeroase alte domenii de specializare generala precum cercetarea calitativa in sociologie, opinia publica, psihosociologia, identitatea culturala, comunicarea nonverbala,  sociologul Septimiu Chelcea  face o analiza detaliata a profilului tinerei generatii din Romania zilelor noastre, cu un studiu de caz pertinent axat pe modul in care este perceput controlul de catre tineri cand vine vorba de consumul de alcool.

  • Dr. Serban Damian este absolvent al Facultatii de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila”, Bucuresti.

    Este nutritionist sportiv – si-a facut specializarea in acest domeniu intr-un program international organizat de catre Comitetul Olimpic International, dedicat medicilor, si condus de catre specialisti in nutritie din cele mai mari universitati ale lumii.

    A publicat doua carti de specialitate: Stretching, secretul flexibilitatii si Superfit. Esentialul in fitness si culturism.

    Este colaborator permanent al catorva publicatii si emisiuni de specialitate.

    In cadrul Centrului de nutritie Superfit, Dr. Serban Damian acorda consultanta nutritionala (scadere/crestere in greutate, ameliorarea performantelor sportive, recomandarea suplimentelor nutritive) si de antrenament, atat publicului larg, cat si companiilor private, sportivilor de performanta, echipelor sportive. (www.superfit.ro)

    Este alergator de maraton si presedintele Ro Club Maraton, cel mai mare club al alergatorilor amatori din Romania.

    Din 2007 scrie pe blogul www.nutritionist.info.ro

  • Shurubel Andrei Lăcătuş, zis şi Shurubel, face tot ce-i stă în putere să se facă auzit. Dimineţa radio, seara TV şi în timpul liber video blogging. Om de marketing şi glumeţ de succes, are un serial comic şi super popular numit 10lucruri, prezintă matinalul de la Radio 21, iar în weekend apare pe micile ecrane ca prezentator al emisiunii UTOPS, la UTV.

  • Simona Tache jurnalist, scenarist, femeie, prietenă, fiică, soră, soție, vecină,cetățean. Și soră medicală, pentru că, înainte de Facultatea de Litere,a absolvit Liceul Sanitar. A scris în publicații ca Tabu, Dilema, Playboy, Maxim, Cotidianul, Academia Cațavencu, Cațavencii, Unica, iar, în unele dintre ele, încă mai scrie. Mai scrie scenarii pentru televiziune și are un blog, simonatache.ro, pe care intră zilnic câteva mii de oameni, ca să zâmbească sau chiar să râdă de-a binelea.

  • Viorel Copolovici s-a pregatit toata scoala si tot liceul sa devina actor pentru ca el insusi si toti cei din jur erau convinsi ca asta e menirea lui. Asa ca a urmat o facultate de presa, Scoala Superioara de Jurnalistica, exact pentru a-si da seama ca drumul lui normal era in Marketing, pe care l-a practicat sub aproape toate declinarile lui vreme de vreo doisprezece ani. Intre timp a lucrat si pe un vas de croaziera, a produs si o emisiune la Realitatea TV sau a consiliat candidati in patru campanii electorale diferite. Toate astea, pentru a-si da seama ca misiunea lui e, de fapt, in bucatarie, careia i s-a dedicat exclusiv de mai bine de patru ani. Din aprilie 2010 până la sfârşitul anului trecut s-a ocupat  de propriul restaurant din Bucuresti, “Kopel’s”. Între timp s-a mutat în Brazilia, unde continuă să gătească şi să scrie despre asta şi nu numai.

  • Sunt jurnalist din 1990. Asta mi-am dorit să fac dintotdeauna şi fac asta (deja!) de peste 20 de ani – jurnalism, la ziare, la televiziuni, la radio, mai bine sau mai rău. M-a ferit Dumnezeu, dar şi educaţia de-acasă, să-mi ia celebritatea minţile. În televiziune, e o boală profesională comună. Ca jurnalist, prefer postura clasică, de observator, celei “moderne”, de vedetă. Sunt un demodat.

    În rest, unii spun despre mine că sunt un tip cu bun simţ (şi adaugă: “deci un inadaptat”). Uneori, când văd la ce ar trebui să mă “adaptez”, mă felicit pentru încăpăţânarea de fi a refuzat atâtea “oportunităţi” care au fluturat în jurul meu.

Cea mai colorata berarie din lume

Scris de Despre Alcool
day-icon 22 August 2017

 

 

Dacă ai impresia că berea n-are nicio legătură cu arta, înseamnă că încă n-ai vizitat cea mai colorată berărie din lume, aflată chiar în inima Bavariei. Dar nu-i nimic, am fost eu şi povestesc cu drag! Până ajungi tu acolo, mergem împreună într-o vizită virtuală la Kuchlbauer Bierworld, unde procesul de fabricare a berii este ridicat la rang de artă. În Bavaria există multe fabrici de bere, dar nu pentru că nemții consumă bere într-un mod iresponsabil, ci pentru că aceasta face parte din cultura lor națională.

 

Una dintre ele se remarcă de la kilometri depărtare prin unicitatea sa, datorată artistului austriac Friedensreich Hundertwasser, responsabil și pentru celebrele case colorate din Viena. Aflată în fața turnului multicolor care sfidează gravitația, eu m-am simțit parcă înghițită de cartea cu basme a fraților Grimm, pe care am citit-o repetitiv din scoarță-n scoarță în copilărie. La fel de mare ca pe vremuri mi-a fost și entuziasmul, căci am simțit că pășesc într-o lume fantastică, în care totul este posibil. O lume în care apar ca prin magie sticle de bere, atunci când te aștepți mai puțin.

 

 

Forme rectangulare și linii drepte? Nici pomeneală! Suprafețe rotunjite, ferestre dansatoare și podele ondulate? Da, e clar mâna lui Hundertwasser! Fiecare turnuleț din vârf este dedicat câte unui ingredient al berii, iar în pereți sunt încastrate o mulțime de sticle de bere folosite drept decor. Mai mult decât atât, odată cu ascensiunea în turn, recapitulezi și procesul de fabricare a berii, pe care îl afli și făcând turul fabricii de bere. Prin urmare, vizita la Kuchlbauer Bierworld este chiar instructivă, dacă reușești să îți iei ochii de la pereții colorați și de la priveliștea pe care o ai de sus asupra orășelului Abensberg. Recunosc că eu n-am fost tot timpul atentă la lecție și că m-am mulțumit doar să intuiesc la final pașii pe care i-a parcurs berea bavareză, până să ajungă în halba din fața mea.

Dar lumea de basm nu se încheie odată cu urcarea în turn. Foarte aproape de acesta există și o galerie de artă, găzduită de o construcție care pare să fie certată la cuțite cu gravitația. Pe lângă tablouri și suveniruri, în mijlocul galeriei se află un nuc îmbrăcat în foiță de aur, pentru ca neverosimilul să fie în continuare caracteristica principală a vizitei.

 

 

Evident, fabrica de bere are atașat și un biergarten, aflat chiar lângă turnul colorat, unde vizitatorii pot savura la finalul turului o bere proaspăt fabricată. Apropo, știi cum au apărut biergarten-urile? Ei bine, pe vremea când berea stătea la rece doar în beci, oamenii o cumpărau numai bună de băut, dar constatau dezamăgiți că, până ajungeau acasă, se încălzea. Astfel, s-au gândit că drumul ăla care strica tot este total inutil, așa că s-au așezat tot mai des la umbra din curtea berăriei pentru a savura pe loc berea cumpărată. Treptat, producătorii au sesizat potențialul situației, astfel că au început să apară în curțile berăriilor tot mai multe mese cu bănci și….ta-daaa: au fost create biergarten-urile.

 

 

Berăria din Abensberg face fericiți iubitorii de hamei încă din anul 1300, așa că e ceva istorie  într-o halbă de bere produsă acolo. Asta m-a făcut să mă gândesc la Timișoreana, berea noastră cu cea mai îndelungată tradiție. Știai că prima fabrică de bere din România a apărut în 1718 la Timișoara? Da, fiecare sticlă de Timișoreana spune cea mai veche poveste a berii românești, căci ea a fost prezentă la sărbătorirea primului oraș european cu străzi luminate de lămpi, a primului meci de fotbal din  țară, a primei străzi asfaltate și a fost chiar berea preferată a regelui Ferdinand. Acum, povestea merge mai departe, așa cum putem vedea pe raftul oricărui magazin. Acum îmi doresc şi mai tare să vizitez fabrica de bere Timişoreana!

Sper că ți-a plăcut turul virtual pe care l-am parcurs împreună la cea mai colorată berărie din lume. Dar să știi că este și mai impresionantă în realitate, așa că mai bine pornești curând într-acolo. Entuziasmul explorării unei lumi de basm, cu bere bavareză la discreție este o experienţă unică!

Noroc!