Incurajam oamenii sa ia decizii informate despre alcool

Contribuitorii nostri
  • Cabral Ibacka. Cu o cariera in televiziune de peste 15 ani, cu emisiuni acoperind multe zone de interes, de la stiri si emisiuni auto, pana la show-uri de divertisment si talk-show-uri, Cabral are o viziune ampla asupra societatii romanesti.

    Pe cabral.ro, blogul personal dar popular, Cabral isi exprima opiniile si coaguleaza in jurul lui un grup mare de oameni care au aceleasi opinii, asteptari si teluri: schimbarea in mai bine.

    Voluntar convins, Cabral sustine copiii si batranii cu probleme prin asociatia al carei membru fondator ii este, Zambet Si Suflet (www.zss.ro) dar sustine activ si se implica si in activitatile altor ONG-uri (Ovidiu Rom, Hospice Casa Sperantei, Salvati Copiii, etc.).

    Parte a proiectului Despre Alcool inca din faza de constructie, el este si unul dintre motoarele acestei campanii de responsabilizare. Iar contributia lui poate fi gasita aici.

     

  • Cristian Lupsa este editorul Decat o Revista, un trimestrial care publica jurnalism narativ despre lumea in care traim. A terminat Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din Universitatea din Bucuresti, iar apoi a facut un master la Missouri School in Journalism, in Statele Unite. Din 2007 a scris si editat pentru mai multe reviste; DoR s-a nascut in aprilie 2009 din dorinta de a avea un spatiu pentru povesti reale bine documentate, bine editate si bine impachetate. Uneori posteaza despre scris pe www.ascrie.org. S-a alaturat proiectului DespreAlcool.ro pentru ca lupta pentru echilibru in fata atator potentiale excese e unul dintre subiectele lui preferate.

  • Dana Rogoz Mamă, soţie, actriţă de film şi televiziune, designer, model, prezentatoare de televiziune şi, nu în ultimul rând, blogger de succes. Dana Rogoz a debutat ca actriţă la vârsta de numai 4 ani, în timpul primului ei turneu, la scurt timp înainte să înceapă să joace la TVR. La 9 ani a jucat în rolul Abramburicăi, care a făcut-o cunoscută în înteaga ţară.

  • Daniela Gheorghe este psiholog specializat in psihologia copilului, expert in domeniul promovarii, protectiei si monitorizarii drepturilor copilului.

    A absolvit Universitatea “Babes-Bolyai”, Facultatea de Psihologie si Stiintele Eucatiei, profilul Psihopedagogie Speciala la Cluj-Napoca, apoi a continuat studiile masterale la aceeasi universitate. Din 2001 incepe colaborarile cu diverse reviste pentru copii si tineri: „Bravo” si „Bravo Girl”, apoi revista „Mami”, „Psihologia azi”, „Parintii”, devenind si psiholog consultant pentru o serie de ziare, jurnale si emisiuni tv si radio.

  • Marjan Kukuneshoski, pe scurt Make. Barman, bar manager, bar trainer si consultant cu o experienta de aproape 11 ani in domeniul bartending-ului.
    Originardin Macedonia, a participat la numeroase competitii nationale si internationale de bartending, showmanship, prepararea cafelei, servirea vinurilor si speed service. Desemnat Barmanul anului in 2009, a reprezentat Romania la doua competitii internationale de preparare de cocktailuri. In plus, jurizeaza concursuri de profil si activeaza in Asociatia Barmanilor Profesionisti din Romania.

  • Mihai Găinuşă Binecunoscut realizator şi prezentator român de radio şi televiziune, Mihai Găinuşă a absolvit cursurile Şcolii Superioare de Jurnalism şi este licenţiat în presa scrisă la Facultatea de Jurnalism. Din 2001 până în 2004 a prezentat emisiunea TV „Cronica Cârcotaşilor” la Prima TV. De asemenea, Mihai Găinuşă a colaborat, ca editorialist, cu publicaţii precum Academia Caţavencu şi ProSport.

  • Am început să lucrez în presă acum 15 ani, aproape din întâmplare, la Iași, la Opinia studențească. Până atunci mă pregătisem să fiu laborant sau inginer, la alegere, în funcție de care dintre diplome mi s-ar fi părut la un moment dat mai interesantă. După o incursiune de câțiva ani în PR, am revenit în zona presei scrise la Maxim, Marie Claire și, acum, la Men’s Health. Ocazie cu care am găsit, în sfârșit, o utilitate lucrurilor pe care le-am învățat la liceul sanitar.

  • Doctor in sociologie inca din 1974, activ in numeroase alte domenii de specializare generala precum cercetarea calitativa in sociologie, opinia publica, psihosociologia, identitatea culturala, comunicarea nonverbala,  sociologul Septimiu Chelcea  face o analiza detaliata a profilului tinerei generatii din Romania zilelor noastre, cu un studiu de caz pertinent axat pe modul in care este perceput controlul de catre tineri cand vine vorba de consumul de alcool.

  • Dr. Serban Damian este absolvent al Facultatii de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila”, Bucuresti.

    Este nutritionist sportiv – si-a facut specializarea in acest domeniu intr-un program international organizat de catre Comitetul Olimpic International, dedicat medicilor, si condus de catre specialisti in nutritie din cele mai mari universitati ale lumii.

    A publicat doua carti de specialitate: Stretching, secretul flexibilitatii si Superfit. Esentialul in fitness si culturism.

    Este colaborator permanent al catorva publicatii si emisiuni de specialitate.

    In cadrul Centrului de nutritie Superfit, Dr. Serban Damian acorda consultanta nutritionala (scadere/crestere in greutate, ameliorarea performantelor sportive, recomandarea suplimentelor nutritive) si de antrenament, atat publicului larg, cat si companiilor private, sportivilor de performanta, echipelor sportive. (www.superfit.ro)

    Este alergator de maraton si presedintele Ro Club Maraton, cel mai mare club al alergatorilor amatori din Romania.

    Din 2007 scrie pe blogul www.nutritionist.info.ro

  • Shurubel Andrei Lăcătuş, zis şi Shurubel, face tot ce-i stă în putere să se facă auzit. Dimineţa radio, seara TV şi în timpul liber video blogging. Om de marketing şi glumeţ de succes, are un serial comic şi super popular numit 10lucruri, prezintă matinalul de la Radio 21, iar în weekend apare pe micile ecrane ca prezentator al emisiunii UTOPS, la UTV.

  • Simona Tache jurnalist, scenarist, femeie, prietenă, fiică, soră, soție, vecină,cetățean. Și soră medicală, pentru că, înainte de Facultatea de Litere,a absolvit Liceul Sanitar. A scris în publicații ca Tabu, Dilema, Playboy, Maxim, Cotidianul, Academia Cațavencu, Cațavencii, Unica, iar, în unele dintre ele, încă mai scrie. Mai scrie scenarii pentru televiziune și are un blog, simonatache.ro, pe care intră zilnic câteva mii de oameni, ca să zâmbească sau chiar să râdă de-a binelea.

  • Viorel Copolovici s-a pregatit toata scoala si tot liceul sa devina actor pentru ca el insusi si toti cei din jur erau convinsi ca asta e menirea lui. Asa ca a urmat o facultate de presa, Scoala Superioara de Jurnalistica, exact pentru a-si da seama ca drumul lui normal era in Marketing, pe care l-a practicat sub aproape toate declinarile lui vreme de vreo doisprezece ani. Intre timp a lucrat si pe un vas de croaziera, a produs si o emisiune la Realitatea TV sau a consiliat candidati in patru campanii electorale diferite. Toate astea, pentru a-si da seama ca misiunea lui e, de fapt, in bucatarie, careia i s-a dedicat exclusiv de mai bine de patru ani. Din aprilie 2010 până la sfârşitul anului trecut s-a ocupat  de propriul restaurant din Bucuresti, “Kopel’s”. Între timp s-a mutat în Brazilia, unde continuă să gătească şi să scrie despre asta şi nu numai.

  • Sunt jurnalist din 1990. Asta mi-am dorit să fac dintotdeauna şi fac asta (deja!) de peste 20 de ani – jurnalism, la ziare, la televiziuni, la radio, mai bine sau mai rău. M-a ferit Dumnezeu, dar şi educaţia de-acasă, să-mi ia celebritatea minţile. În televiziune, e o boală profesională comună. Ca jurnalist, prefer postura clasică, de observator, celei “moderne”, de vedetă. Sunt un demodat.

    În rest, unii spun despre mine că sunt un tip cu bun simţ (şi adaugă: “deci un inadaptat”). Uneori, când văd la ce ar trebui să mă “adaptez”, mă felicit pentru încăpăţânarea de fi a refuzat atâtea “oportunităţi” care au fluturat în jurul meu.

Cocktail

day-icon 28 March 2018

“La fiecare petrecere, sunt doua categorii de oameni: cei care doresc să plece acasă și cei care nu doresc să plece acasă. Problema este că, de obicei, sunt casatoriți unii cu ceilalți.” – Ann Landers

 

Cam de aici mi-a venit ideea acestui articol. De fapt, parcă m-am luat prea în serios în ultima vreme și am văzut că și pe Facebook lumea este cam încrâncenată să discute tot despre job, să dezbată subiecte prea serioase, cum ar fi politica; așa că m-am gândit să scriu despre ceva mai prietenos.

 

Îmi place mult ceea ce spune Ann Landers și mă amuză când văd pe la petreceri cum unul dintr-un cuplu se distrează copios, iar celălat își privește obsedant ceasul sau telefonul, prefăcându-se că totul este ok sau făcându-i semn celuilalt că e timpul să plece acasă.

”Ultima dată, la o petrecere în care se degustau cocktailuri, cei care au venit doar ca să bifeze au plecat repede, însă cei care au venit gata să exerimenteze și desigur să învețe despre arta de a face cocktailuri, au stat până au încercat toată lista din meniu”. Barmanul cu care am povestit este nu doar un expert în cocktailuri dar și un fin observator.

 

Am ”dezbătut” problematica cocktailurilor cu prietenii mei și am ajuns la următoarea concluzie: ”Cocktalurile sunt ca viața, combini amar cu mult dulce, poate și cu ceva sărat, chiar cu un pic de acrișor și la final obții, de cele mai multe ori, un gust foarte bun”. Unde mai pui că trebuie să și scuturi bine de tot ca să iasă ceva bun.

 

Adevărul este că un cocktail fără alcool dar foarte gustos te poate scoate din orice încurcătură pentru că îl poți pune la înaintare la o petrecere cu adolescenți sau cu persoane care nu consumă alcool din diferite motive, fără să îi facă să se simtă excluși. De multe ori a consuma alcool este mai degrabă un act de socializare, dar la fel de bine socializează și cei care nu consumă alcool.  

 

Dar treaba cu cocktailurile este chiar foarte serioasă, așadar m-am decis să studiez acest aspect important al vieții noastre. Vă asigur că mi-am luat treaba în serios și vă spun cam ce m-a impresionat pe mine.

 

Păi, primul lucru care mi-a atras atenția a fost interviul cu ”#shurubel, #comicdemeserie 

El ne pune față-n față cu realitatea spunând despre cocktailuri că, în ciuda evoluției noastre strălucitoare, nu suntem oarecum în stare să adaptăm noilor trenduri denumirea cocktailurilor. S-ar zice că şi pe noi ne uimește felul în care lucrurile evoluează, se modifică și se îmbunătățesc, însă cu toate astea, unele lucruri pur și simplu rămân întotdeauna la fel! De exemplu, numele de cocktailuri. Unii ar zice “Oldies but goldies”, dar dacă vrem să experimentăm senzaţii noi, ar trebui să reflectăm cât mai serios să adaptăm și să luăm măsuri. De exemplu o denumire “RUPERE!!”, cum spune Shurubel, poate ar mai salva ceva.

 

Un aspect pe care nu aș vrea să-l ratez ar fi cel al cocktailurilor afrodisiace, care par că ar putea rezolva soarta multor întâlniri. Experții în materie spun că trebuie să ținem cont de trei secrete pentru ca băuturile noastre să aibă efect de afrodiziac. In primul rând trebuie să fie atrăgătoare, strălucitoare și la modă. In al doilea rând, trebuie să conțină ingrediente care să incite papilele gustative. Și nu în ultimul rând numele trebuie să sugereze pasiunea. Așadar, decideți voi ce nume și ce ingrediente alegeți!

 

Într-un studiu al cercetătorilor britanici (!) am găsit asta: ”Echinacea, kiwi, soc, mușetel și lamâiță sunt numai câteva dintre ingredientele utilizate în prezent în barurile din Marea Britanie pentru o noua gama de cocktailuri, care se pare că ajută la creșerea imunității.

 

Lăsând însă ironia la o parte, studiile arată că există o gamă de cocktailuri fară alcool utilizate în prevenirea unor boli, sau pentru fortificarea organismului; renumitele cocktailuri detox sunt din nou foarte promovate. Dacă ai chef și timp sau poftă, găsești mii de rețete pe net – cocktailuri pentru răcorire, pentru încălzire, pentru imunitate, de detoxifiere, pentru femei însărcinate, pentru șoferi etc. Adevărul este că poți prepara pentru oricine un cocktail astfel încât să-l faci fericit. Mie mi-a înfrumusețat ziua un barman care m-a întrebat șugubăț: ”Îți pregătesc un cocktail fără alcool?”. Desigur, m-am gândit că barmanul crede că sunt minoră. Acum cine știe ce-o fi zis el, poate a crezut că sunt însărcinată, dar la asta nu m-am gândit pe loc, de-abia acum când scriu articolul realizez și acest aspect.

 

Cât despre rețete și procedee, ce să zic? Sunt atât de multe încât doar timp, inspirație și ingrediente să ai, restul e poveste. Nu știam până de curând cât de faine sunt cocktailurile cu bere, nici nu mă gândeam că ar putea exista. Există și rețete de cocktailuri cu bere fară alcool, energizante, pentru zilele în care simțim că suntem la pământ cu energia.

 

“Arta de a trăi mai bine” înseamnă de fapt a te cunoaște mai bine. Unii specialiști spun că te poți cunoaște mai bine și pregătind cocktailuri, pentru că ceea ce pui acolo te poate defini. În funcţie de tipul băuturii preferate, psihologii pot dezvălui trăsăturile de personalitate ale fiecărei persoane. Dacă băutorii de vin sunt foarte sociabili, persoanele care beau gin sunt misterioase, iar iubitorii de mojito sunt aventuroşi, scrie independent.co.uk. Iubitorii de cocktail-uri sunt acel tip de persoane care imediat ce ajung la petrecere intră în acţiune.

 

Revenind la cocktailuri  Catapano spune că ”băuturile cu multe culori şi umbreluţe pot părea feminine, dar nu vă pripiţi – cel care le consumă poate fi atât puternic, cât şi isteţ şi spontan. De cele mai multe ori se simte bine în pielea lui şi îi place ce-i place, iar ce au de spus ceilalţi nu contează”.

 

Concluzia este următoarea: dacă nu aveți acasă tot ce vă trebuie pentru a face un cocktail, atunci nu-i timpul pierdut, dați o fugă la magazin și intrați vă rog în rândul lumii.

Și dacă tot vă gândiți să vă răsfățați cu un cocktail bun, atunci puteți să le încercați și pe cele cu o bere, chiar și cele cu bere fără alcool sunt foarte gustoase. Cât despre cele de detoxifiere ce să mai zic? După Sărbători sunt cele mai potrivite în meniu, dar și pentru iarna care, iată, ne provoacă și care aproape ne îndeamnă să fim atenți la imunitatea noastră.