Dacă e martie, atunci e luna femeii!

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)
8 martie 2018

Luna martie aduce cu sine primăvara, trezirea naturii la viață, dar totodată și ocazii speciale de a sărbători femeile și de a le răsfăța.

 

Toate doamnele și domnișoarele așteaptă ziua de 8 martie deoarece aceasta este o sărbătoare dedicată lor. În unele țări ziua de 8 martie este Ziua femeii, in altele Ziua mamei, în tot cazul este vorba despre o sărbătoare dedicată femeii.

 

Dar să vedem cum de ne-am pricopsit cu o zi a femeii.

  • Ziua Femeii se sărbătorește încă de pe vremea legedelor Olimpului, când grecii antici o  celebrau în fiecare primăvară pe Rhea, mama tuturor zeilor.
  • Ziua Internaţională a Femeii a fost, la începuturi, o expresie a dorinţei femeilor muncitoare de dobândire a unor drepturi, însă, de-a lungul timpului, s-a transformat într-un prilej de sărbătorire a feminităţii şi a reprezentantelor sexului frumos, indiferent de religie şi rasă.
  • Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU. ONU a sărbătorit pentru prima dată Ziua internațională a femeii pe 8 martie, în 1975 — Anul internațional al femeii.

De 8 martie se obişnuieşte ca bărbaţii să dăruiască flori şi mici cadouri femeilor din viaţa lor – soţiilor, iubitelor, mamelor, fiicelor şi colegelor.

În România şi Bulgaria se păstrează obiceiurile de dinainte de căderea comunismului, când, de 8 martie, de Ziua Mamei, copiii făceau cadouri mamelor, bunicilor, învăţătoarelor şi profesoarelor.

În ultimii ani femeile au început să-și organizeze singure petreceri și să iasă la restaurant sau în club cu ocazia acestei sărbători. Cum nimic nu rămâne neatins de modernism, multe dintre femei au trecut de la flori, cadouri, cină romantică la spectacole de striptease, mega petreceri în club sau la cadouri cât mai costisitoare și mai extravagante: bijuterii, parfumuri, excursii și sejururi în străinatate. Un pic ciudat este că din ce în ce mai mult femeile se întâlnesc la petreceri exclusiv pentru femei, eliminând oarecum bărbații care prin cadourile și atențiile oferite încearcă să-și exprime dragostea față de femeia din viața lor.

Nu zic că este rău să mergi în club sau la striptease, însă parcă această zi care simbolizează lupta femeilor pentru recunoașterea drepturilor și pentru a fi apreciate merită să permită și bărbaților care iubesc aceste femei să aibă dreptul lor la prezență și implicare, dincolo de un simplu spectacol.

Ziua Internaționala a Femeii în Vest simbolizează emanciparea femeii, fiind instituită pentru a promova drepturile acestora și egalitatea cu bărbații. Pe de alta parte, sărbătoarea este percepută ca o moștenire comunistă în estul Europei. În țările baltice, de 8 martie se pune mai mult accent pe Ziua mamei, sărbătoare marcată prin oferirea de daruri și flori acestora.

În Italia de exemplu, de 8 Martie sunt organizate reuniuni pe tema afirmării drepturilor femeilor, despre siguranţa acestora la locul de muncă și despre sănătatea femeii. În această zi, bărbaţii din Italia oferă femeilor mimoze galbene.

În România bărbații și copiii în general oferă mamelor/femeilor de obicei lalele, zambile, ghiocei și frezii. Tradiția spune că dacă porți mărțișor de pe 1 până pe 9 martie, vei avea noroc și mai zice că nu trebuie să te cerți cu mama ta sau cu femeia iubită în această zi de sărbătoare pentru că acest lucru ar putea aduce ghinion.

Îmi aduc și acum aminte perioada copilăriei când pregăteam serbarea de ziua mamei, aveam un program oficial la școală și unul liber ales acasă, căci planul meu nu prea corespundea cu cel al profesorilor care organizau serbarea, ș-apoi o serbare era perfectă doar dacă eram împreună cu sora mea.

Așteptam cu drag să vedem fața mamei surprinsă și fericită, dar și amuzată. Așa îmi aduc eu aminte Ziua Femeii și așa am învățat să prețuiesc femeia și să-mi doresc să apăr drepturile omului, implicit drepturile femeii.

Și dacă veni vorba despre drepturile femeii, cred că în unele țări din vest și în țările baltice, femeile aproape uită simbolistica acestei zile și militează mult prea dur pentru egalitatea de gen, care ajunge aproape la a transforma femeia în bărbat.

Eu cred că tocmai acesta este farmecul unei Zile a Femeii, faptul că putem sărbători femeia așa cum este ea: puternică și fragilă, curajoasă și temătoare, veselă și tristă.

Întrebată fiind o prietenă ce-și dorește de 8 Martie, ea a răspus: puțin timp pentru mine, liniște, ajutor la treburile casnice (aș vrea să ducă el gunoiul), aș vrea să stau să citesc și soțul să ducă copiii la meditații și să facă temele cu ei”.

Eu parcă mi-aș dori ca femeile din România să fie mai unite, să se ajute reciproc, să fie mai atente la sănătatea lor și mai ales la partea spirituală. Poate de 8 martie vor fi mai drăguțe și mai zâmbitoare la volan, iar bărbații mai înțelegători. Politețea nu se demodează, cred că și cea mai orgolioasă feministă îți va spune asta, așadar poate o exersăm de 8 Martie și cine știe, poate ne molipsim pentru tot restul anului.

 

E drept că ziua femeii ar trebui sărbătorită zilnic, așa cum ar trebui să sărbătorim și ziua bărbatului și a iubirii, însă e bine ca cineva sau ceva să ne aducă aminte și de aceea ziua de 8 Martie este binevenită.

În loc de încheiere aș vrea să dedic tuturor femeilor versurile de mai jos:

 

Ce bine că ești, ce mirare că sunt!

Două cântece diferite, lovindu-se amestecându-se,

doua culori ce nu s-au văzut niciodată,

una foarte de jos, întoarsă spre pământ,

una foarte de sus, aproape ruptă

în înfrigurata, neasemuita luptă

a minunii că ești, a-ntâmplării că sunt.

~ “Ce bine că ești”, Nichita Stănescu

Bullying online și offline

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)

Adolescența – între provocări și influențe

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)

Atât anturajul nostru, cât și al copiilor noștri, par un lucru atât de firesc, încât nici nu sesizăm uneori cât de mult ne influențează La întrebările „De ce ne...

Tensiunile familiale în contextul pandemiei

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)

Am urmărit activitățile mai multor organizații neguvernamentale care au derulat o serie de programe pentru sprijinirea familiilor aflate în situații de violență, în...

Arsurile solare – cum le combatem

Scris de Laura Ene

Vara este anotimpul preferat al multora dintre noi, pentru că este perioada din an când soarele strălucește puternic și ne invită să petrecem mai mult timp în aer liber...

Vulcanii Noroioși – fenomenul unic în Europa, cu peisaje din altă lume

Scris de Călător în Bascheți

Avem la noi în țară locuri unice, de o frumusețe aparte, cu mistere și povești incredibile țesute în jurul lor, pe care trebuie să le vezi măcar o dată-n viață...

Ținutul Buzăului: paradisul natural pe care trebuie să-l vezi vara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Îți propunem, în acest episod de călătorie prin România o incursiune într-un loc aparte, unde vei trăi experiențe de poveste și unde vei vedea atracții naturale unice...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool