Bifana fiartă în bere
Mai rămân pentru puţin timp în inspiraţia culinară portugheză Am decoperit Bifana la două dintre concertele în aer liber la care am participat în Porto şi mi-am dat...
Nicidecum cea mai gustoasă bucată de carne de vită, dar cu siguranţă preferat pentru frăgezimea lui inegalabilă. Şi, prin comparaţie cu alte porţiuni bune pentru friptură la grătar, îmbietor la creativitate pe farfurie, în jurul său.
Un filet va fi întotdeauna pentru mine un pretext pentru spectacol culinar şi pentru un festin creativ care nu numai că trebuie să se ridice la nivelul preţiozităţii bucăţii de carne, dar să o susţină şi să o pună în valoare. De data asta intrăm în zona bucătăriei ceva mai sofisticate, având berea drept companion de drum în bucătărie.
– O porţie de 200-250g fillet mignon (proaspăt, curăţat de pieliţe, preferabil provenind dintr-o bucată întreagă nu mai mare de 1.3 – 1.5 kg. Socoteala e simplă: cu cât muşchiul întreg e mai mare, cu atât mai vârstnică este vaca de la care provine.
– Un deget de ghimbir tocat mărunt şi câteva panglici întregi
– 5-7 rondele de morcov, tăiate nu mai gros de o jumătate de centimetru
– 3-4 bucheţele de broccoli
– Două linguri de sos de soia
– Două linguri de sos Worchestershire
– O linguriţă de muştar bun, cu boabe
– Două fire de ceapă verde tăiate mic
– Un pahar (200 ml) de supă concentrată de vită
– Aproximativ 300 ml de bere (dacă e brună, cu atât mai bine)
– O lingură de zahăr mascavo sau brun
– Trei linguri de ulei de floarea soarelui
– Sare
– Piper
Am încins bine o tigaie de inox cu fund gros (cratiţă pentru sosuri).
Am încins uleiul în ea şi am călit rapid, în două minute, ghimbirul tocat şi ceapa verde.
Am adăugat sosul de soia, sosul Worchestershire, muştarul, rondelele de morcov, buchetele de broccoli, feliile de ghimbir, supa de vacă şi piper.
Am pornit grătarul.
Am adăugat berea şi am adus la punctul de fierbere.
La primul clocot, am scos broccoli pe o farfurie. Am adăugat în sos zahărul brun şi am lăsat totul să scadă, fără capac, pe foc mic, timp de aproximativ 20 de minute.
Sosul a scăzut până la jumătate din cantitate şi s-a îngroşat până la consistenţa unui sirop uşor, de dulceaţă.
L-am strecurat şi am scos morcovii şi fâşiile de ghimbir lângă broccoli.
Am adus din nou sosul la fierbere.
Am tăiat bucata de muşchi de vită în două părţi egale, pe care le-am scufundat mai puţin de jumătate de minut în reducţia care fierbea cu clocote mici.
Am oferit astfel sosului proteine care au ajutat mai departe la îngroşare.
Am scos rapid carnea direct pe grătarul foarte încins.
Am fript carnea câte două minute pe fiecare parte şi un minut pe muchii.
Am redus sosul până la cantitatea de patru sau cinci linguri.
Gros, brun, cu arome puternice de bere afumată.
Am “spălat” pereţii şi fundul vasului cu încă puţină bere, care a lichefiat puţin şi sosul.
În ciuda faptului că toate manevrele v-ar putea părea oarecum complicate, trebuie să recunoaşteţi că nu e o mare filosofie.
Berea face casă mare cu ghimbirul, dar asta puteţi afla fie şi scăpând o bucată din rădăcina care mie mi-e atât de dragă într-un pahar de bere rece şi gulerată.
Vara este anotimpul preferat al multora dintre noi, pentru că este perioada din an când soarele strălucește puternic și ne invită să petrecem mai mult timp în aer liber...
Avem la noi în țară locuri unice, de o frumusețe aparte, cu mistere și povești incredibile țesute în jurul lor, pe care trebuie să le vezi măcar o dată-n viață...
Îți propunem, în acest episod de călătorie prin România o incursiune într-un loc aparte, unde vei trăi experiențe de poveste și unde vei vedea atracții naturale unice...
Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.
Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.