“As putea sa mananc toata viata numai telemea cu rosii au sarmale in foi de vita”

Scris de Simona Tache
9 august 2018

„Suntem ceea ce iubim” a zis, la un moment dat, Nichita Stănescu.

Adică putem să fim un humus cu sâmburi de rodie, în unele zile, ba chiar și o bere bună sau un espresso perfect, asta dacă nu e vorba fix de momentul în care suntem papanași cu dulceață de afine și multă smântână sau tiramisu cu fructe de pădure ori ciocolată de casă.

În cele ce urmează, voi realiza portretele din mâncare și băutură ale unor oameni care-mi sunt mie simpatici. Îi voi picta cu supă cu găluști, ori cu coaste de porc la grătar, ori poate cu curry thailandez sau cu paella cu fructe de mare, în funcție de ce-mi vor răspunde ei la întrebările puse cu mare poftă de mâncare. Voi lucra cu materialul clientului, adică.

Tocmai i-a venit rândul lui Raul Gheba.

Pe Raul Gheba, cei mai mulți dintre voi îl știți din cluburile de stand-up sau din grupul umoristic Sector 7, un fel de Divertis al milenialilor. Eu îl știu de pe vremea când Academia Cațavencu edita suplimentul scris de liceeni, Akademia de Gashca. Eu eram editor al suplimentului, el a scris, împreună cu alți liceeni tulceni, unul dintre suplimente. Câțiva ani mai târziu, am ajuns să fim colegi de redacție, atât la Cațavencu, cât și la Cațavencii. Apoi, Raul s-a apucat de spus glume pe scenă, s-a consacrat ca stand-up comedian și s-a lăsat de jurnalism. A participat și la Românii au talent, unde a ajuns până în finală. E Raul cu accent pe “a” (nu pe “u”, da?), și e prieten cu maică-sa pe Facebook. Știu, la prima vedere, nu e nimic senzațional în asta, dar numai la el am mai văzut, printre comentarii cu glume superporcoase de la prieteni, câte un “Mânca-l-ar mama de iubit și de frumos”, postat de, probabil, cea mai relaxată mamă din lume. Sau de cea mai neatentă la restul comentariilor. :)))

L-am întrebat în cele ce urmează despre mâncare. Una dintre glumele presărate prin răspunsuri a fost nepublicabilă, într-o primă fază. 🙂

Care e cea mai bună mâncare pe care ai mâncat-o ever

Dracu’ mai știe. Pentru că sunt un mare mâncău, folosesc cuvântul “delicios” în mod gratuit, deci am zeci de momente de „cea mai bună mâncare ever”. Dar ce-mi rămân în cap sunt locurile în care găsești mâncare foarte bună, deși n-ar trebui. Odată, am oprit la un popas pe marginea drumului dintre Sibiu și Sebeș, genul ăla de loc unde oamenii opresc doar să folosescă toaleta. Cu fețe de masă atât de galbene, încât părea că nu văzuseră niciodată mașina de spălat, și cu mese din plastic. Genul de loc care nu-ți inspiră încredere nici ca să-ți iei apă plată. Acolo am găsit probabil unul dintre cele mai bune ciolane de porc din istoria ciolanelor. Era gătit atât de simplu și atât de corect încât, la sfârșit, am plâns.

 

Dar cea mai proastă?

Plăcintele dintr-un anumit restaurant în care te-ai aștepta să existe cele mai bune plăcinte. Cu plăcintele alea congelate, efectiv și-au bătut joc de ideea de plăcintă de la bunica.

 

Supa ta preferată? Felul principal? Desertul preferat?

Sunt bărbat, deci supa mea preferată e o friptură băgată în blender. Ca fel principal, ador musacaua. Sunt un foarte bun musacangiu, de altfel, iar, la desert, pun oricând botul la o tartă cu fructe.

 

 Când ai mâncat ultima oară, până ți s-a făcut rău, cât ai mâncat și, mai ales, ce?

Am o slăbiciune pentru scăricică de porc cum are Columbeanu pentru fetele foarte tinere. Dacă mă pun să mănânc scăricică, am grijă ca ziua următoare să nu am planuri. Știu că o să sufăr, dar ce dulce suferință…

 

Când ai băut ultima oară prea mult și ți s-a întâmplat ceva greu de uitat?

Eram în Vamă la un club de pe plajă și la un moment dat m-a recunoscut un băiat, TIBI, care a insistat să bem ceva. De obicei nu-s mare fan să beau cu străini, pentru că experiența m-a învățat că nu e o idee bună, dar tipul ăsta era super caterincă, ziceai că ne cunoșteam de-o viață. Am râs de oameni, am tot băut, am tot povestit. Simțeam că-mi fac un nou prieten. Apoi, la un moment dat, lui Tibi i s-a părut funny să-și dea nădragii jos și să facă niște glume fizice, în fața a sute de oameni. Și așa s-a stricat instant o posibilă prietenie.

 

Cum faci când ți-e foame? Iese monstrul din tine? Zi-mi o poveste cu monstrul ăsta.

N-am probleme la foame, eu sunt genul care face urât la nesomn. În schimb, iubita mea e aia pe care trebuie să o hrănești de dimineață sau se transformă în Gremlin. În fiecare dimineață, până la micul dejun, mă port cu ea ca și cum ar fi un bax de nitroglicerină. Ușurel și delicat. Sunt un pisoiaș, până reușesc să bag un croissant în ea.

 

Dar când ți-e sete?

Între a-mi potoli setea de bere și a-mi conduce mașina acasă, alerg oricând să o dau dracului de mașină că o iau mâine. Și de aceea mașina mea e parcată la câțiva kilometri de casă de ani de zile.

 

Dacă ai fi o legumă, ce ai alege să fii? Dar dacă ai fi un fruct? 

Dacă aș fi o legumă, fără îndoială aș fi o conopidă. Pentru că sunt mult mai plăcut atunci când sunt îmbuibat. Iar ca fruct clar aș fi o roșie. Pentru că mi-ar plăcea să se dezbată despre mine dacă sunt fruct sau nu.

 

Ce merge cel mai bine lângă o bere?

Mai sus menționata scăricică. Cu mult sos afumat. Sau mai nou aș zice un sendviș cu pulled pork. De fapt, un pulled pork întreg din care să-mi fac eu câte sendvișuri vreau. De fapt, vă rog, mai bine lăsați tot porcul pe masă că mă descurc eu.

 

Dar lângă două beri?

Un iaht pe lângă care înoată delfini dresați să-ți aducă O A TREIA BERE.

 

Bucătarul preferat?

Cu siguranță, tata. Taică-miu e maestru la gătit pește în atâtea feluri și cu atâtea gusturi încât convertește la pește și cel mai anti-pește om. Ai mâncat vreodată salată boeuf cu singer afumat în loc de carne? Îți explodează creierul de cât de delicioasă e.

 

 Dacă ar fi să mănânci toată viața un singur fel de mâncare, care ar fi acela?

Telemea cu roșii, dacă aș fi într-un loc cald. Sarmale în foi de viță dacă aș fi într-un loc rece.

 

 Ce ai mâncat la ultima masă? Ce o să mănânci la următoarea?

Ultima masă a fost o tigaie picantă de pui cu legume. Următoarea masă probabil niște paste cu pesto.

 

Ciocolată sau vanilie? Cafea sau Ceai?  Migdale sau fistic? Ulei de măsline sau unt?  Porc sau pește?

 Mozarella sau parmezan? Rucola sau spanac? Pizza sau paste?  Sos de roșii sau sos de smântână? Ceapă sau usturoi? Mentă sau busuioc? Vișine sau fructe de pădure? Mâncarea mamei sau mâncarea bunicii? Bicicletă sau mașină? Facebook sau Instagram? 

Vanilie pentru bărbați, ciocolată pentru femei. Cafea de nevoie, ceai de plăcere. Fistic până la moarte! Între ulei și unt aleg în funcție de cât de gras mă simt în ziua respectivă. Pește pentru că sunt din Tulcea. Parmezan, mozzarela mi se pare o urdă mai fancy. Spanac bebeluș. Pizza și cine zice altceva e un mincinos. Dacă aș putea, mi-aș face și perfuzii cu sos de roșii. Ceapă și usturoi. Cât mai mult. Busuioc cu usturoi. Fructe de pădure, că sunt mai multe. Mâncarea mamei. Bicicletă. Sunt de modă veche, deci Facebook. Ultima e întrebare capcană, nu? E ca și cum m-ai pune să aleg între Israel și Palestina.

 

 Dă-mi un sfat înțelept care chiar să-mi folosească în viață.

Nu folosi niciodată o șurubelniță plată, acolo unde se cere una stelată.

“Paste quatro formaggi, iahnie de fasole cu murături, sushi, cartofi prăjiți cu mujdei, gogoși mici, cu lapte, tăvălite prin zahăr”

Scris de Simona Tache

Azi, voi vorbi cu Ileana Andrei Ileana a făcut Facutatea de Litere, apoi un master în comunicare Primul ei job a fost la televiziunea din Slatina, unde era reporter, editor de...

“Ciorbă de afumătură, acrită cu zeamă de varză, piftie, papanași, plăcintă de dovleac”

Scris de Simona Tache

Azi, voi vorbi cu Dragoș Vasile Dragoș e un entuziast povestitor al mâncării, după cum veți vedea în cele ce urmează Ne cunoaștem de vreo 15 ani, am împărțit multe...

“Șnitele din pulpe de pui, salată boeuf, miel la cuptor, tuslama, gogoși mici, tăvălite în miere”

Scris de Simona Tache

Azi, voi vorbi cu Diana Popescu Diana e jurnalistă de vreo 20 de ani A lucrat la Adevărul, apoi la Gândul, iar, în ultimii mulți ani, lăsase presa scrisă pentru...

Arsurile solare – cum le combatem

Scris de Laura Ene

Vara este anotimpul preferat al multora dintre noi, pentru că este perioada din an când soarele strălucește puternic și ne invită să petrecem mai mult timp în aer liber...

Vulcanii Noroioși – fenomenul unic în Europa, cu peisaje din altă lume

Scris de Călător în Bascheți

Avem la noi în țară locuri unice, de o frumusețe aparte, cu mistere și povești incredibile țesute în jurul lor, pe care trebuie să le vezi măcar o dată-n viață...

Ținutul Buzăului: paradisul natural pe care trebuie să-l vezi vara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Îți propunem, în acest episod de călătorie prin România o incursiune într-un loc aparte, unde vei trăi experiențe de poveste și unde vei vedea atracții naturale unice...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool