Stilul parental Prêt-à-Porter

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)
23 februarie 2018

Prea permisiv, prea dur, delăsător, iubitor, uneori parcă nicicum nu e bine.

 

”Îmi spuneam mereu că sunt o mamă bună, până când o vecină mi-a spus că i se pare că sunt prea mămoasă cu Mihnea și că asta îl va costa scump în viața de adult. Inițial mi-am zis că nu mă cunoaște cu adevărat, dar a mai apărut și cumnata mea care mi-a spus că exegerez cu protecția și că Mihnea e cam pămpălău. De aici până la depresie tare scurt a fost drumul. Am ajuns să cred că de fapt i-am făcut mult rău copilului meu fără să vreau”.

Iubesc mult vecinii, rudele și mai ales profesorii sau educatorii care pun rapid un diagnostc de tip ”l-ai nenorocit pe copil, a devenit prea timid” sau ”este hiperactiv pentru că nu ați știut să-l educați”. Sunt multe persoane care știu mai bine decât psihologii, psihologie și se pare că tot românul se pricepe la parentalitate și la psihologia copilului, a cuplului.

Recunosc că azi nici măcar noi specialiștii nu mai avem toate instrumentele la zi pentru o diagnoză fidelă copilului. Rolul psihologului ar fi mai degrabă să sprijine copilul și familia în depășirea unor momente, a unor traume și în dezvoltarea copilului și a relațiilor în sânul familiei. Psihologia copilului este mult diferită astăzi față de trecut; psihologia dezvoltării ar avea nevoie de modificări mari pentru că, în ziua de azi, copiii au alte abilități și cunoștințe în comparație cu copiii de acum treizeci, cincizeci de ani, iar părinții au nevoie de abilități și competențe noi pentru a-și crește și educa copilul.

 

Astăzi putem vorbi de stiluri parentale diferite și nu de părinți buni sau răi.

Veți vedea că este firesc să avem sitluri parentale diferite, până la un punct, dar mai ales veți constata că întradevăr, dezvoltarea copilului este influențată de acest stil parental. Bine de știut este faptul că fiecare dintre noi suntem influențați de părinții noștri, de felul în care am fost educați, însă la fel de importante ne sunt modelele pe care le alegem, la un moment dat, din jurul nostru.

 

  • Un părinte autoritar va avea un stil traumatic pentru copil, prea dur, rigid și sever. Părinții care aparțin acestui stil nu reușesc să îmbine autoritatea cu implicarea și  disponibilitatea afectivă, ceea ce face ca aceștia să fie centrați de cele mai multe ori pe greșelile copilului și nu pe rezultatele pozitive. Din păcate, copilul va fi afectat de comportamentul părinților și cel mai tare îi va fi afectată încrederea în sine.

 

  • Un părinte prea permisiv are un grad înalt de disponibilitate afectivă dar nu știe să disciplineze copilul. Cu alte cuvinte, îi satisface copilului toate poftele, însă acesta nu are reguli și limite. Partea bună este că acești copii vor avea o libertate de exprimare foarte mare, însă nu vor ști să respecte regulile, nu-și vor cunoaște limitele și nu vor putea să-și organizeze foarte bine viața.

 

  • Un părinte neglijent va fi delăsător, nu se va implica prea mult în viața copilului și nu îi va cunoaște nevoile. Copiii care cresc cu astfel de părinți devin maturi precoce, de multe ori părintele jucând rolul copilului. Un astfel de copil nu are parte nici de căldură părintească și nici de disciplină.

 

Studiile și realitatea de zi cu zi arată că părinții care îmbină autoritatea/disciplina cu căldura părintească/disponibilitatea afectivă sunt cei care își susțin cel mai bine copilul.

Cu alte cuvinte, a-l lăuda când este cazul și a-l critica cu motiv, a-l strânge în brațe, a-i spune că-l iubești și a-l ajuta să înțeleagă regulile și limitele și a-l responsabiliza este esențial pentru copil. Acesta este stilul ” Prêt-à-porter” și copiii care vor beneficia de acest stil al părinților se vor dezvolta emoțional și cognitiv mult mai bine.

Indiferent de ceea ce zice vecina sau cumnata, fiecare dintre noi ne creștem copiii în funcție de propriile experiențe trăite în copilărie, de alte modele pe care le-am adoptat de-a lungul vieții și bineînțeles, strâns legat de personalitatea noastră și de felul în care ne-am auto-educat sau ne-am lăsat influențați de mediul în care trăim.

Ideea că fiecare copil își alege părinții, apare în câteva culturi sau tradiții și ne face să reflectăm la ce avem de învățat împreună de la copiii pe care fie îi naștem și îi creștem, fie doar îi creștem.

Revin la stilul parental și aș vrea să ne gândim împreună dacă este bine ca cei doi părinți să aibă același stil sau este în regulă dacă au stiluri diferite.

Am găsit un răspuns interesant la care am putea reflecta.

Copilul este ca o barcă pe un lac, iar părinții sunt cei care vâslesc.

Dacă unul vâslește într-o parte, iar celălat invers, barca se va roti în loc, nu va ajunge niciodată la mal.

Așadar, chiar dacă părinții au stiluri diferite, este important ca de dragul copilului să reușească împreună să aducă un echilibru în viața lor.

A avea opinii diferite față de copil nu înseamnă a-l dezechilibra. Copilul are nevoie să știe cu cine poate negocia ceva și cu cine nu, să știe cine l-ar lăsa la computer și cine l-ar ajuta de exemplu să-și cumpere ceva. A-l bulversa înseamnă ca unul dintre părinți să fie prea autoritar iar celălat prea permisiv, înseamnă ca cei doi părinți să se saboteze reciproc.

Iubirea și căldura părintească sunt la fel de importante ca și regulile, ca limitele pe care copilul le învață și ca responsabilitățile pe care și le asumă.

Dar este greu să ajuți părinții într-o societate în care la întrebarea ”De ce v-ați dorit un copil?” majoritatea răspunsurilor sunt: ”Pentru a avea pe cineva care să ne îngrijească la bătrânețe”, ”Ca să nu fim singuri”, ”Era firesc pentru că toți cei căsătoriți fac copii”, ”Pentru că așa mi-am dorit”, ”Mi-am dorit ceva pentru mine”.

Câți dintre noi acceptă că un copil vine atunci când vrea el să vină, unde dorește și mai ales pentru că vine să-i ajute pe părinții săi să-și dezvolte unele competențe? Copilul își alege părinții pentru calitățile pe care aceștia le au sau pentru slăbiciunle pe care le au și vine să-i ajute.

 

Așadar atunci când vă gândiți că nu sunteți perfecți pentru copilul vostru este bine să știți că, de fapt, sunteți părinții potriviți pentru acest suflet.

Bullying online și offline

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)

Adolescența – între provocări și influențe

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)

Atât anturajul nostru, cât și al copiilor noștri, par un lucru atât de firesc, încât nici nu sesizăm uneori cât de mult ne influențează La întrebările „De ce ne...

Tensiunile familiale în contextul pandemiei

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)

Am urmărit activitățile mai multor organizații neguvernamentale care au derulat o serie de programe pentru sprijinirea familiilor aflate în situații de violență, în...

Arsurile solare – cum le combatem

Scris de Laura Ene

Vara este anotimpul preferat al multora dintre noi, pentru că este perioada din an când soarele strălucește puternic și ne invită să petrecem mai mult timp în aer liber...

Vulcanii Noroioși – fenomenul unic în Europa, cu peisaje din altă lume

Scris de Călător în Bascheți

Avem la noi în țară locuri unice, de o frumusețe aparte, cu mistere și povești incredibile țesute în jurul lor, pe care trebuie să le vezi măcar o dată-n viață...

Ținutul Buzăului: paradisul natural pe care trebuie să-l vezi vara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Îți propunem, în acest episod de călătorie prin România o incursiune într-un loc aparte, unde vei trăi experiențe de poveste și unde vei vedea atracții naturale unice...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool