Incurajam oamenii sa ia decizii informate despre alcool

Contribuitorii nostri
  • Cabral Ibacka. Cu o cariera in televiziune de peste 15 ani, cu emisiuni acoperind multe zone de interes, de la stiri si emisiuni auto, pana la show-uri de divertisment si talk-show-uri, Cabral are o viziune ampla asupra societatii romanesti.

    Pe cabral.ro, blogul personal dar popular, Cabral isi exprima opiniile si coaguleaza in jurul lui un grup mare de oameni care au aceleasi opinii, asteptari si teluri: schimbarea in mai bine.

    Voluntar convins, Cabral sustine copiii si batranii cu probleme prin asociatia al carei membru fondator ii este, Zambet Si Suflet (www.zss.ro) dar sustine activ si se implica si in activitatile altor ONG-uri (Ovidiu Rom, Hospice Casa Sperantei, Salvati Copiii, etc.).

    Parte a proiectului Despre Alcool inca din faza de constructie, el este si unul dintre motoarele acestei campanii de responsabilizare. Iar contributia lui poate fi gasita aici.

     

  • Cristian Lupsa este editorul Decat o Revista, un trimestrial care publica jurnalism narativ despre lumea in care traim. A terminat Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din Universitatea din Bucuresti, iar apoi a facut un master la Missouri School in Journalism, in Statele Unite. Din 2007 a scris si editat pentru mai multe reviste; DoR s-a nascut in aprilie 2009 din dorinta de a avea un spatiu pentru povesti reale bine documentate, bine editate si bine impachetate. Uneori posteaza despre scris pe www.ascrie.org. S-a alaturat proiectului DespreAlcool.ro pentru ca lupta pentru echilibru in fata atator potentiale excese e unul dintre subiectele lui preferate.

  • Dana Rogoz Mamă, soţie, actriţă de film şi televiziune, designer, model, prezentatoare de televiziune şi, nu în ultimul rând, blogger de succes. Dana Rogoz a debutat ca actriţă la vârsta de numai 4 ani, în timpul primului ei turneu, la scurt timp înainte să înceapă să joace la TVR. La 9 ani a jucat în rolul Abramburicăi, care a făcut-o cunoscută în înteaga ţară.

  • Daniela Gheorghe este psiholog specializat in psihologia copilului, expert in domeniul promovarii, protectiei si monitorizarii drepturilor copilului.

    A absolvit Universitatea “Babes-Bolyai”, Facultatea de Psihologie si Stiintele Eucatiei, profilul Psihopedagogie Speciala la Cluj-Napoca, apoi a continuat studiile masterale la aceeasi universitate. Din 2001 incepe colaborarile cu diverse reviste pentru copii si tineri: „Bravo” si „Bravo Girl”, apoi revista „Mami”, „Psihologia azi”, „Parintii”, devenind si psiholog consultant pentru o serie de ziare, jurnale si emisiuni tv si radio.

  • Marjan Kukuneshoski, pe scurt Make. Barman, bar manager, bar trainer si consultant cu o experienta de aproape 11 ani in domeniul bartending-ului.
    Originardin Macedonia, a participat la numeroase competitii nationale si internationale de bartending, showmanship, prepararea cafelei, servirea vinurilor si speed service. Desemnat Barmanul anului in 2009, a reprezentat Romania la doua competitii internationale de preparare de cocktailuri. In plus, jurizeaza concursuri de profil si activeaza in Asociatia Barmanilor Profesionisti din Romania.

  • Mihai Găinuşă Binecunoscut realizator şi prezentator român de radio şi televiziune, Mihai Găinuşă a absolvit cursurile Şcolii Superioare de Jurnalism şi este licenţiat în presa scrisă la Facultatea de Jurnalism. Din 2001 până în 2004 a prezentat emisiunea TV „Cronica Cârcotaşilor” la Prima TV. De asemenea, Mihai Găinuşă a colaborat, ca editorialist, cu publicaţii precum Academia Caţavencu şi ProSport.

  • Am început să lucrez în presă acum 15 ani, aproape din întâmplare, la Iași, la Opinia studențească. Până atunci mă pregătisem să fiu laborant sau inginer, la alegere, în funcție de care dintre diplome mi s-ar fi părut la un moment dat mai interesantă. După o incursiune de câțiva ani în PR, am revenit în zona presei scrise la Maxim, Marie Claire și, acum, la Men’s Health. Ocazie cu care am găsit, în sfârșit, o utilitate lucrurilor pe care le-am învățat la liceul sanitar.

  • Doctor in sociologie inca din 1974, activ in numeroase alte domenii de specializare generala precum cercetarea calitativa in sociologie, opinia publica, psihosociologia, identitatea culturala, comunicarea nonverbala,  sociologul Septimiu Chelcea  face o analiza detaliata a profilului tinerei generatii din Romania zilelor noastre, cu un studiu de caz pertinent axat pe modul in care este perceput controlul de catre tineri cand vine vorba de consumul de alcool.

  • Dr. Serban Damian este absolvent al Facultatii de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila”, Bucuresti.

    Este nutritionist sportiv – si-a facut specializarea in acest domeniu intr-un program international organizat de catre Comitetul Olimpic International, dedicat medicilor, si condus de catre specialisti in nutritie din cele mai mari universitati ale lumii.

    A publicat doua carti de specialitate: Stretching, secretul flexibilitatii si Superfit. Esentialul in fitness si culturism.

    Este colaborator permanent al catorva publicatii si emisiuni de specialitate.

    In cadrul Centrului de nutritie Superfit, Dr. Serban Damian acorda consultanta nutritionala (scadere/crestere in greutate, ameliorarea performantelor sportive, recomandarea suplimentelor nutritive) si de antrenament, atat publicului larg, cat si companiilor private, sportivilor de performanta, echipelor sportive. (www.superfit.ro)

    Este alergator de maraton si presedintele Ro Club Maraton, cel mai mare club al alergatorilor amatori din Romania.

    Din 2007 scrie pe blogul www.nutritionist.info.ro

  • Shurubel Andrei Lăcătuş, zis şi Shurubel, face tot ce-i stă în putere să se facă auzit. Dimineţa radio, seara TV şi în timpul liber video blogging. Om de marketing şi glumeţ de succes, are un serial comic şi super popular numit 10lucruri, prezintă matinalul de la Radio 21, iar în weekend apare pe micile ecrane ca prezentator al emisiunii UTOPS, la UTV.

  • Simona Tache jurnalist, scenarist, femeie, prietenă, fiică, soră, soție, vecină,cetățean. Și soră medicală, pentru că, înainte de Facultatea de Litere,a absolvit Liceul Sanitar. A scris în publicații ca Tabu, Dilema, Playboy, Maxim, Cotidianul, Academia Cațavencu, Cațavencii, Unica, iar, în unele dintre ele, încă mai scrie. Mai scrie scenarii pentru televiziune și are un blog, simonatache.ro, pe care intră zilnic câteva mii de oameni, ca să zâmbească sau chiar să râdă de-a binelea.

  • Viorel Copolovici s-a pregatit toata scoala si tot liceul sa devina actor pentru ca el insusi si toti cei din jur erau convinsi ca asta e menirea lui. Asa ca a urmat o facultate de presa, Scoala Superioara de Jurnalistica, exact pentru a-si da seama ca drumul lui normal era in Marketing, pe care l-a practicat sub aproape toate declinarile lui vreme de vreo doisprezece ani. Intre timp a lucrat si pe un vas de croaziera, a produs si o emisiune la Realitatea TV sau a consiliat candidati in patru campanii electorale diferite. Toate astea, pentru a-si da seama ca misiunea lui e, de fapt, in bucatarie, careia i s-a dedicat exclusiv de mai bine de patru ani. Din aprilie 2010 până la sfârşitul anului trecut s-a ocupat  de propriul restaurant din Bucuresti, “Kopel’s”. Între timp s-a mutat în Brazilia, unde continuă să gătească şi să scrie despre asta şi nu numai.

  • Sunt jurnalist din 1990. Asta mi-am dorit să fac dintotdeauna şi fac asta (deja!) de peste 20 de ani – jurnalism, la ziare, la televiziuni, la radio, mai bine sau mai rău. M-a ferit Dumnezeu, dar şi educaţia de-acasă, să-mi ia celebritatea minţile. În televiziune, e o boală profesională comună. Ca jurnalist, prefer postura clasică, de observator, celei “moderne”, de vedetă. Sunt un demodat.

    În rest, unii spun despre mine că sunt un tip cu bun simţ (şi adaugă: “deci un inadaptat”). Uneori, când văd la ce ar trebui să mă “adaptez”, mă felicit pentru încăpăţânarea de fi a refuzat atâtea “oportunităţi” care au fluturat în jurul meu.

Tu ai curajul sa urci pe un vulcan inca activ?

Scris de Despre Alcool
day-icon 8 January 2018

Este din ce în ce mai frig și singurul gând care ne mai încălzește se îndreaptă către un concediu binemeritat. Dar știu eu un loc unde e tot timpul vară, unde te poți arunca în valurile Atlanticului oricând, unde poți mânca paella delicioasă și te poți relaxa pe plajele cu nisip negru, cu o bere în mână. Ba mai mult, poți urca pe un vulcan încă activ, care se întâmplă să fie și cel mai înalt vârf din Spania!

 

După atâtea indicii, e posibil să fi intuit că vorbesc despre Tenerife! Chiar dacă teoretic face parte din Europa, cea mai cunoscută insulă din arhipelagul Canarelor se află mult mai aproape de Africa. De deșert. De nisip fin. De căldură!

 

Dacă faci turul insulei de-a lungul coastei, nu vei ști la ce plajă să te oprești mai întâi. În sud, unde vântul este mai puternic, te poți urca pe o placă de surf, în timp ce în zona de nord, temperaturile sunt mai scăzute, iar vegetația mai abundentă. Pe scurt, vei descoperi plaje atipice cu nisip negru și cu multe flori, piscine naturale și orășele tradiționale canariote.

 

 

Dar cei mai mulți turiști se îngrămădesc în sud-vest , acolo unde sunt cele mai prietenoase temperature de pe insulă. Dacă mă întrebi pe mine, de departe cea mai frumoasă plajă se află pe Costa Adeje, căci Playa El Duque te va surprinde cu niște valuri în nuanțe incredibile de turcoaz.

 

Desigur, Tenerife nu este numai despre plaje. În nord-est poți explora munții Anaga, cu verdele lor crud și cu panoramele incredibile. Tot acolo se află și capitala insulei, Santa Cruz, unde anual în februarie are loc o super fiesta, adică unul dintre cele mai mari carnavaluri din câte există. Între timp, în zona de vest vei da peste o șosea îngustă și întortocheată, pe care trebuie să parcugi niște curbe amețitoare până să ajungi în pitorescul sat Masca.

 

 Munții Anaga

 

drumul către Masca

 

Dar toate drumurile duc către interiorul insulei, acolo unde se ridică până la peste 3700 de metri deasupra mării El Teide, vârful cel mai înalt al Spaniei. Însă nu e vorba despre un munte oarecare, ci despre un vulcan încă activ. Și nici orice fel de vulcan nu este, ci al treilea cel mai mare din lume, după primii doi din Hawaii.

Deși chiar și peisajul selenar din apropierea sa este extrem de spectaculos, eu te provoc să urci pe vârf și să calci pe lava solidificată, să reflectezi la milioanele de ani de activitate, să conștientizezi puterea naturii, să vezi insula de sus, să bifezi un superlativ al Spaniei.

Spune drept, ai curajul să o faci, ținând cont că vulcanul poate să erupă oricând?

 

 

 

 

 

Până la 2200 de metri ești safe, poți urca cu mașina. Mai departe trebuie să iei telefericul până aproape de vârf, iar de acolo numai cei mai îndrăzneți dintre călători se aventurează să urce  pe marginea craterului vulcanic! De fapt, ai nevoie de un permis care se eliberează cu mult timp înainte, așa că nu ține doar de curaj!

 

După ce te-ai încărcat cu adrenalină urcând pe un vulcan încă activ, cea mai înțeleaptă decizie este să te îndrepți către plajă. Și, dacă mă întrebi pe mine, Los Gigantes este locul în care trebuie neapărat să mergi după ascensiunea pe El Teide, căci acolo originea vulcanică a insulei este mai mult decât evidentă. Versanții abrupți, tăiați parcă la milimetru, lasă locul unei fâșii de nisip negru care înaintează către ocean, așa că te poți relaxa pe plajă alături de o bere rece.

 

 Plaja Los Gigantes

 

Pe final, cred că este esențial să exersăm împreună puțină spaniolă: una cerveza, por favour!

 

 Playa El Duque

 

 Playa Jardin

 

 Oraș tradițional din Nord

 

 Playa Teresitas