Interviu cu domnul Lucian Dinita, Comisar-sef Politia Română

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)
20 aprilie 2018


1. Care este situatia in Romania, comparativ cu alte state europene, in ceea ce priveste consumul de alcool si sofatul?

Avand in vedere faptul ca, spre deosebire de tara noastra, unde toleranta privind conducerea unui autovehicul sub influenta bauturilor alcoolice este “zero”, exista state in care aceasta toleranta poate atinge valoarea de 0,5 g/l alcool pur in singe. Este dificil, asadar, de realizat o situatie comparativa in acest domeniu.

Trebuie insa subliniat ca, in Romania, alcoolul nu constituie o cauza principala a producerii accidentelor de circulatie, acest lucru fiind si consecinta faptului ca politia rutiera detine mijloacele necesare si actioneaza sustinut pentru mentinerea sub control a acestei problematici.

 

 

2. Care este ponderea accidentelor rutiere a caror cauza este consumul de alcool, din totalul accidentelor rutiere ce se inregistreaza intr-un an pe teritoriul Romaniei?

Din totalul celor 9260 accidente grave de circulatie produse la nivel national in anul 2011, un numar de 301 asemenea evenimente rutiere (3,2%) au avut drept cauza concurenta conducerea autovehiculelor sub influenta bauturilor alcoolice.

 

 

3. Din ce categorie de varsta provin, preponderent, soferii care provoaca accidente dupa ce au consumat alcool? Dar cei care urca la volan bauti, chiar fara a fi implicati in accidente rutiere?

Din analiza evolutiei accidentelor grave de circulatie, rezulta ca evenimentele in care alcoolul este cauza concurenta sunt mai numeroase in randul tinerilor cu varsta cuprinsa intre 18 si 23 de ani, categorie de participanti la trafic care, pe fondul caracteristicilor comportamentale specifice varstei, are tendinta de a respinge autoritatea si de a incalca prevederile legale, supraevaluandu-si capacitatea si aptitudinile privind conducerea autovehiculelor.

 

 

4. Persoanele care se urca la volan dupa ce au baut, chiar si numai o bere, nu realizeaza pericolele la care se expun. Cum ii putem face constienti de acesta greseala?

Constientizarea participantilor la trafic asupra riscurilor la care se expun in situatia nerespectarii prevederilor legale, reprezinta unul dintre palierele componente ale Campaniei nationale de educatie rutiera “Alege viata”, in cadrul careia sunt derulate o serie de activitati menite sa contribuie la intelegerea efectelor alcoolului asupra organismului uman si implicit asupra sigurantei rutiere.

Acestea cuprind intalniri cu grupuri tinta, spoturi audio/tv, editarea de pliante si materiale promotionale, dar si campanii de afisaj public.

 

 

5. Plecand de la colaborarea pe care ati avut-o cu campania „Afla-ti echilibrul”, cum credeti ca o astfel de campanie va poate ajuta in demersul activitatilor/proiectelor IGPR-Directia Rutiera in viitor?

Avem convingerea ca aceste initiative vor reusi sa ii faca pe soferi sa inteleaga faptul ca exista alternative pentru a ajunge la destinatie in conditii de siguranta, daca vor totusi sa consume alcool, respectiv apelarea la un taxi sau la un alt conducator auto care nu a consumat bauturi alcolice.

 

 

6. Aplicatia „Zero La Mie”, conceputa de Ursus Breweries in parteneriat cu Politia Rutiera si INML, este un instrument care reaminteste soferilor ca limita legala de alcool in Romania atunci cand conduci este zero la mie. Credeti ca astfel de aplicatii ii pot face pe soferi mai responsabili?

Cu siguranta asemenea aplicatii pot contribui in mare masura la responsabilizarea tinerilor, constituind o modalitate atractiva de transmitere a mesajului preventiv prin intermediul platformelor moderne de comunicare (internet si telefonie mobila inteligenta).

 

 

7. Credeti ca mediul de business poate ajuta la educarea soferilor si reducerea incidentelor condusului sub influenta alcoolului?

Pentru a obtine un grad cat mai ridicat de siguranta rutiera este necesara implicarea tuturor celor care pot contribui la acest lucru, deci implicit si a mediului de business, care poate sustine financiar sau material campaniile si programele educativ-preventive destinate reducerii riscului rutier.

De fapt, toate activitatile educative pe care le desfasuram in prezent in cadrul Campaniei nationale de educatie rutiera “Alege viata” se bazeaza pe sustinerea oferita de partenerii din acest mediu cu care colaboram .

 

8. Suntem pregatiti sa adoptam modelul „soferului de serviciu”? Putem lasa masina acasa pentru a ne distra responsabil?

Sub deviza “Cedeaza volanul cand bei!”, politia rutiera recomanda conducatorilor auto sa adopte acest concept al „soferului de serviciu”, in situatia in care au consumat bauturi alcoolice. Aceasta pentru ca orice persoana se poate deplasa cu alte mijloace auto daca a consumat alcool, pentru ca doar in acest fel poate evita sanctionarea de catre politistii rutieri ori, mai grav, implicarea in evenimente rutiere nedorite.

Pe de alta parte, este mai eficient sa lasi autovehiculul personal acasa, atunci cand mergi la o petrecere si sti ca nu te poti abtine sa nu consumi alcool, situatie in care poti apela cu incredere la serviciile unui taxi sau a mijloacelor de transport in comun.

 

 

9. Cand credeti ca trebuie sa inceapa educatia viitorilor soferi cu privire la consumul de alcool si sofatul? La scoala de soferi sau mai devreme?

O educatie rutiera solida isi are baza in familie, se cladeste in scoala si se consolideaza in momentul pregatirii pentru obtinerea permisului de conducere. Iata de ce, avem convingerea ca fiecare dintre aceste etape isi are rolul sau bine determinat in formarea compotamentului rutier responsabil al tuturor participantilor la trafic, mai ales ca alcoolul nu ii afecteaza doar pe conducatorii de autovehicule, ci si pe pietoni, biciclisti, mopedisti sau carutasi. in concluzie, se poate afirma ca “Alcoolul dauneaza grav sigurantei rutiere”.

Bullying online și offline

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)

Adolescența – între provocări și influențe

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)

Atât anturajul nostru, cât și al copiilor noștri, par un lucru atât de firesc, încât nici nu sesizăm uneori cât de mult ne influențează La întrebările „De ce ne...

Tensiunile familiale în contextul pandemiei

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)

Am urmărit activitățile mai multor organizații neguvernamentale care au derulat o serie de programe pentru sprijinirea familiilor aflate în situații de violență, în...

Arsurile solare – cum le combatem

Scris de Laura Ene

Vara este anotimpul preferat al multora dintre noi, pentru că este perioada din an când soarele strălucește puternic și ne invită să petrecem mai mult timp în aer liber...

Vulcanii Noroioși – fenomenul unic în Europa, cu peisaje din altă lume

Scris de Călător în Bascheți

Avem la noi în țară locuri unice, de o frumusețe aparte, cu mistere și povești incredibile țesute în jurul lor, pe care trebuie să le vezi măcar o dată-n viață...

Ținutul Buzăului: paradisul natural pe care trebuie să-l vezi vara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Îți propunem, în acest episod de călătorie prin România o incursiune într-un loc aparte, unde vei trăi experiențe de poveste și unde vei vedea atracții naturale unice...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool