5 lucruri pe care nu le știai despre bere

Scris de Despre Alcool
7 ianuarie 2014
Etichete: Despre alcoolBere

Benjamin Franklin obișnuia să spună că berea există pentru că Dumnezeu ne iubește și vrea să fim fericiți. De sute de ani, omenirea închină halbele de bere în cinstea celui care a inventat-o, dar puțini sunt cei care știu ce se ascunde în spatele acestei băuturi. Pentru băutorii în control, am pregătit Topul celor 5 lucruri pe care sigur nu le știai despre bere.

1. Berea și culorile

 

Ce spune culoarea berii despre aceasta? Cu siguranță nu toate berile blonde au o concentrație mică de alcool, așa cum nici toate berile brune sau negre sunt amare sau mai tari decât cele blonde. Chiar dacă pare greu de crezut, unele beri negre au o concentrație foarte mică de alcool și nu sunt amare, la fel cum berile deschise la culoare pot fi mai tari.  De exemplu, faimoasa bere neargă germană, denumită schwarzbier, are o concentrație scăzută de alcool și este mai dulceagă decât un strong ale belgian, cu peste 5% alcool.

Culoarea berilor provine, în general, de la cantitatea de malț pe care maeștrii berari o folosesc în rețeta băuturii. Aceasta indică și concentrația de alcool a berii, în timp ce amărimea ei rezultă în funcție de tipul și cantitatea de hamei folosite. Ca să eviți situațiile neplăcute când ieși în oraș și să îți depășești limitele fără să știi măcar ce tip de bere bei, roagă barmanul să îți recomande o bere pe gustul tău. Cu o concentrație mai mică sau mai mare de alcool, fructată sau amăruie, există un tip de bere preferată pentru fiecare. Odată ce o descoperi, savureaz-o cu moderație și rămâi în control.

 

2. Apa și berea

 

După apă, berea este cea mai cunoscută și apreciată băutură de pe planetă. Posibil ca legătura dintre cele două să le mențină în top, fiindcă apa se regăsește în proporție de peste 97% în bere. Și nu este de mirare, dacă te gândești că gustul berii este în strânsă legătură cu calitatea apei din care este făcută.

Pentru a obține o bere de calitate, apa trebuie decontaminată biologic, fizic și chimic. În același timp, conținutul de minerale al apei afectează pH-ul acesteia, activitatea enzimelor și claritatea produsului final. De asemenea, apa distilată nu este potrivită pentru fabricarea berii, întrucât nu conține substanțe minerale și inhibă enzimele și drojdia. Astfel, maeștrii berari vor ști ce tip de apă să aleagă pentru tipul de bere dorit. S-a demonstrat că apele mai dulci sunt potrivite pentru berile lager sau negre, în timp ce apele grele sunt folosite pentru berile ale.

Un alt factor de care se ține cont este puritatea apei. De-a lungul istoriei, multe dintre rezervoarele de apă au fost alese în funcție de zona geografică, pentru a obține gustul reprezentativ al țărilor iubitoare de bere. Nu de puține ori cei care și-au creat berea acasă s-au plâns de gustul acesteia, din cauza apei de la robinet care conține clor.

 

3. Piramidele și berea

 

Astăzi privim fascinați piramidele sau vorbim despre misterele ce se ascund în spatele lor la o bere cu prietenii. Ce nu știm însă este că, în Egiptul Antic, muncitorii erau parțial plătiți cu bere, de trei ori pe zi. Berea era văzută ca o recompensă pentru munca lor asiduă și era, în același timp, o măsură de coerciție, în situația în care aceștia s-ar fi revoltat din cauza condițiilor grele de muncă.

Comportamentul egiptenilor se explică datorită numărului mare de bacterii care contaminau Nilul și care îi obligau pe localnici să bea mai degrabă bere decât apă. Astfel că proprietățile hrănitoare ale berii au dus-o la rangul supelor delicioase, fiind la îndemâna oricărui constructor care voia să-și motiveze cumva muncitorii. Fără bere, cine știe dacă astăzi am mai fi contemplat la Marea Piramidă din Giza?

 

4. Berea și războiul sexelor

 

În timpuri vechi, maeștrii berari nu aveau mustață și nici vocea groasă, ci dimpotrivă. Antichitatea și Evul Mediu datorează o mare parte din industria berii femeilor, ele fiind cele care creau berea. În unele culturi era considerată o adevărată onoare să devii berăreasă, așa că doar cele mai frumoase fete din ținut puteau să ocupe locul berăriilor. Pe tărâmurile europene, creatul berii era la ordinea zilei pentru casnice, multe dintre femei căpătând un renume pentru berile lor excepționale.

Istoric vorbind, după colonizarea Americii, femeile creau bere din porumb, dovleci, anghinare, grâu, melasă sau miere. Colonii întregi de oameni beau bere pentru aportul lor nutrițional, alături de mesele cu cărnuri sărate, afumate și uscate. Berea devenise atât de cunoscută, încât existau beri special create special pentru nunți (pentru mirese sau pentru miri).  Însă, odată ce macazul cultural s-a schimbat dintr-o paradigmă a agriculturii înspre epoca industrială, berea a ieșit din case și a devenit mult mai comercială, fiind produsă la scară industrială, de data aceasta de către bărbați.

5. Berea și religia

 

Pe vremuri, pe același podium al maeștrilor berari se aflau, alături de femei, și călugării. Ghidați de nevoia de a se hidrata, călugării au ales berea în favoarea apelor contaminate din acele vremuri.  Aceasta nu doar că le asigura nutrienții de care aveau nevoie, dar putea fi savurată și în perioada posturilor în care nu aveau voie să mănânce.

În plus, băuturile create răcoreau călătorii și le aduceau și o sumă de bani pentru îngrijirea mănăstirilor. Așa s-au scris multe pagini din istoria maștrilor berari, iar unii călugări (din Belgia sau Elveția) mențin chiar și astăzi tradiția berăritului.

 

Cum ne influențează alimentația sănătoasă și starea de spirit

Scris de Despre Alcool

Alimentația ne poate influența viața sub multe aspecte, la care uneori nici nu ne gândim Știai, de exemplu, că lipsa de hidratare îți poate afecta capacitatea de...

Discutați cu copiii voștri

Scris de Despre Alcool

Parintii au cu siguranta cea mai mare influenta asupra deciziei copiilor lor de a incepe sau nu sa consume alcool Studiile au demonstrat ca parintii au cea mai mare influenta...

Ce pot face parinții

Scris de Despre Alcool

Parintii trebuie sa fie un bun exemplu pentru copiii lor si sa le ofere sfaturi pertinente despre consumul de alcool, indiferent de varsta copiilor Desi parintii se simt...

Arsurile solare – cum le combatem

Scris de Laura Ene

Vara este anotimpul preferat al multora dintre noi, pentru că este perioada din an când soarele strălucește puternic și ne invită să petrecem mai mult timp în aer liber...

Vulcanii Noroioși – fenomenul unic în Europa, cu peisaje din altă lume

Scris de Călător în Bascheți

Avem la noi în țară locuri unice, de o frumusețe aparte, cu mistere și povești incredibile țesute în jurul lor, pe care trebuie să le vezi măcar o dată-n viață...

Ținutul Buzăului: paradisul natural pe care trebuie să-l vezi vara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Îți propunem, în acest episod de călătorie prin România o incursiune într-un loc aparte, unde vei trăi experiențe de poveste și unde vei vedea atracții naturale unice...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool