Incurajam oamenii sa ia decizii informate despre alcool

Contribuitorii nostri
  • Cabral Ibacka. Cu o cariera in televiziune de peste 15 ani, cu emisiuni acoperind multe zone de interes, de la stiri si emisiuni auto, pana la show-uri de divertisment si talk-show-uri, Cabral are o viziune ampla asupra societatii romanesti.

    Pe cabral.ro, blogul personal dar popular, Cabral isi exprima opiniile si coaguleaza in jurul lui un grup mare de oameni care au aceleasi opinii, asteptari si teluri: schimbarea in mai bine.

    Voluntar convins, Cabral sustine copiii si batranii cu probleme prin asociatia al carei membru fondator ii este, Zambet Si Suflet (www.zss.ro) dar sustine activ si se implica si in activitatile altor ONG-uri (Ovidiu Rom, Hospice Casa Sperantei, Salvati Copiii, etc.).

    Parte a proiectului Despre Alcool inca din faza de constructie, el este si unul dintre motoarele acestei campanii de responsabilizare. Iar contributia lui poate fi gasita aici.

     

  • Cristian Lupsa este editorul Decat o Revista, un trimestrial care publica jurnalism narativ despre lumea in care traim. A terminat Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din Universitatea din Bucuresti, iar apoi a facut un master la Missouri School in Journalism, in Statele Unite. Din 2007 a scris si editat pentru mai multe reviste; DoR s-a nascut in aprilie 2009 din dorinta de a avea un spatiu pentru povesti reale bine documentate, bine editate si bine impachetate. Uneori posteaza despre scris pe www.ascrie.org. S-a alaturat proiectului DespreAlcool.ro pentru ca lupta pentru echilibru in fata atator potentiale excese e unul dintre subiectele lui preferate.

  • Dana Rogoz Mamă, soţie, actriţă de film şi televiziune, designer, model, prezentatoare de televiziune şi, nu în ultimul rând, blogger de succes. Dana Rogoz a debutat ca actriţă la vârsta de numai 4 ani, în timpul primului ei turneu, la scurt timp înainte să înceapă să joace la TVR. La 9 ani a jucat în rolul Abramburicăi, care a făcut-o cunoscută în înteaga ţară.

  • Daniela Gheorghe este psiholog specializat in psihologia copilului, expert in domeniul promovarii, protectiei si monitorizarii drepturilor copilului.

    A absolvit Universitatea “Babes-Bolyai”, Facultatea de Psihologie si Stiintele Eucatiei, profilul Psihopedagogie Speciala la Cluj-Napoca, apoi a continuat studiile masterale la aceeasi universitate. Din 2001 incepe colaborarile cu diverse reviste pentru copii si tineri: „Bravo” si „Bravo Girl”, apoi revista „Mami”, „Psihologia azi”, „Parintii”, devenind si psiholog consultant pentru o serie de ziare, jurnale si emisiuni tv si radio.

  • Laura Ene, medic diabetolog şi nutritionist, fondatoare a Cardiometabolic Institute, co-fondatoare a Academiei de Nutriție „Sănătate, Te Iubesc!“, membră a Colegiului Medicilor din România, medic expert în cadrul clinicii KiloStop și coordonatoarea departamentului de diabet și nutriție din cadrul Spitalului de Chirurgie Cardiovasculară Monza din București.

  • Marjan Kukuneshoski, pe scurt Make. Barman, bar manager, bar trainer si consultant cu o experienta de aproape 11 ani in domeniul bartending-ului.
    Originardin Macedonia, a participat la numeroase competitii nationale si internationale de bartending, showmanship, prepararea cafelei, servirea vinurilor si speed service. Desemnat Barmanul anului in 2009, a reprezentat Romania la doua competitii internationale de preparare de cocktailuri. In plus, jurizeaza concursuri de profil si activeaza in Asociatia Barmanilor Profesionisti din Romania.

  • Mihai Găinuşă Binecunoscut realizator şi prezentator român de radio şi televiziune, Mihai Găinuşă a absolvit cursurile Şcolii Superioare de Jurnalism şi este licenţiat în presa scrisă la Facultatea de Jurnalism. Din 2001 până în 2004 a prezentat emisiunea TV „Cronica Cârcotaşilor” la Prima TV. De asemenea, Mihai Găinuşă a colaborat, ca editorialist, cu publicaţii precum Academia Caţavencu şi ProSport.

  • Am început să lucrez în presă acum 15 ani, aproape din întâmplare, la Iași, la Opinia studențească. Până atunci mă pregătisem să fiu laborant sau inginer, la alegere, în funcție de care dintre diplome mi s-ar fi părut la un moment dat mai interesantă. După o incursiune de câțiva ani în PR, am revenit în zona presei scrise la Maxim, Marie Claire și, acum, la Men’s Health. Ocazie cu care am găsit, în sfârșit, o utilitate lucrurilor pe care le-am învățat la liceul sanitar.

  • Mihai Jurca este blogger de travel, prezentator si realizator TV. Proiectul sau, MihaiJurca.ro, a fost premiat cu titlul de Best Travel Blog la ELLE Blogging Awards 2017. Blogul imbina ponturi de calatorie, impresii si povestiri din cele mai chic locuri ale Europei, precum si trasee care servesc ca sursa de inspiratie pentru o vacanta in stil mare.

  • Doctor in sociologie inca din 1974, activ in numeroase alte domenii de specializare generala precum cercetarea calitativa in sociologie, opinia publica, psihosociologia, identitatea culturala, comunicarea nonverbala,  sociologul Septimiu Chelcea  face o analiza detaliata a profilului tinerei generatii din Romania zilelor noastre, cu un studiu de caz pertinent axat pe modul in care este perceput controlul de catre tineri cand vine vorba de consumul de alcool.

  • Dr. Serban Damian este absolvent al Facultatii de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila”, Bucuresti.

    Este nutritionist sportiv – si-a facut specializarea in acest domeniu intr-un program international organizat de catre Comitetul Olimpic International, dedicat medicilor, si condus de catre specialisti in nutritie din cele mai mari universitati ale lumii.

    A publicat doua carti de specialitate: Stretching, secretul flexibilitatii si Superfit. Esentialul in fitness si culturism.

    Este colaborator permanent al catorva publicatii si emisiuni de specialitate.

    In cadrul Centrului de nutritie Superfit, Dr. Serban Damian acorda consultanta nutritionala (scadere/crestere in greutate, ameliorarea performantelor sportive, recomandarea suplimentelor nutritive) si de antrenament, atat publicului larg, cat si companiilor private, sportivilor de performanta, echipelor sportive. (www.superfit.ro)

    Este alergator de maraton si presedintele Ro Club Maraton, cel mai mare club al alergatorilor amatori din Romania.

    Din 2007 scrie pe blogul www.nutritionist.info.ro

  • Shurubel Andrei Lăcătuş, zis şi Shurubel, face tot ce-i stă în putere să se facă auzit. Dimineţa radio, seara TV şi în timpul liber video blogging. Om de marketing şi glumeţ de succes, are un serial comic şi super popular numit 10lucruri, prezintă matinalul de la Radio 21, iar în weekend apare pe micile ecrane ca prezentator al emisiunii UTOPS, la UTV.

  • Simona Tache jurnalist, scenarist, femeie, prietenă, fiică, soră, soție, vecină,cetățean. Și soră medicală, pentru că, înainte de Facultatea de Litere,a absolvit Liceul Sanitar. A scris în publicații ca Tabu, Dilema, Playboy, Maxim, Cotidianul, Academia Cațavencu, Cațavencii, Unica, iar, în unele dintre ele, încă mai scrie. Mai scrie scenarii pentru televiziune și are un blog, simonatache.ro, pe care intră zilnic câteva mii de oameni, ca să zâmbească sau chiar să râdă de-a binelea.

  • Viorel Copolovici s-a pregatit toata scoala si tot liceul sa devina actor pentru ca el insusi si toti cei din jur erau convinsi ca asta e menirea lui. Asa ca a urmat o facultate de presa, Scoala Superioara de Jurnalistica, exact pentru a-si da seama ca drumul lui normal era in Marketing, pe care l-a practicat sub aproape toate declinarile lui vreme de vreo doisprezece ani. Intre timp a lucrat si pe un vas de croaziera, a produs si o emisiune la Realitatea TV sau a consiliat candidati in patru campanii electorale diferite. Toate astea, pentru a-si da seama ca misiunea lui e, de fapt, in bucatarie, careia i s-a dedicat exclusiv de mai bine de patru ani. Din aprilie 2010 până la sfârşitul anului trecut s-a ocupat  de propriul restaurant din Bucuresti, “Kopel’s”. Între timp s-a mutat în Brazilia, unde continuă să gătească şi să scrie despre asta şi nu numai.

  • Sunt jurnalist din 1990. Asta mi-am dorit să fac dintotdeauna şi fac asta (deja!) de peste 20 de ani – jurnalism, la ziare, la televiziuni, la radio, mai bine sau mai rău. M-a ferit Dumnezeu, dar şi educaţia de-acasă, să-mi ia celebritatea minţile. În televiziune, e o boală profesională comună. Ca jurnalist, prefer postura clasică, de observator, celei “moderne”, de vedetă. Sunt un demodat.

    În rest, unii spun despre mine că sunt un tip cu bun simţ (şi adaugă: “deci un inadaptat”). Uneori, când văd la ce ar trebui să mă “adaptez”, mă felicit pentru încăpăţânarea de fi a refuzat atâtea “oportunităţi” care au fluturat în jurul meu.

Despre alternative

day-icon 4 December 2012

 

Acum cativa ani am fost invitat la un eveniment dedicat maiestriei turnarii berii in pahar. Organizatorii ma chemasera acolo in virtutea uneia dintre marile calitati naturale ale celor foarte convinsi de misiunea lor in interactiunea cu cei din jur: aceea de a stapani la nivel profesionist arta de a-i enerva pe ceilalti. In principiu, cand misiunea ta e sa le schimbi altora obiceiurile propunandu-le variante fie doar si pentru tandrul beneficiu al diversitatii, n-ai cum sa nu primesti drept raspuns cel putin sprancene ridicate a suspiciune. Cu atat mai mult cand te asezi gratios-elefantin in mijlocul curentului automatismelor unei categorii cu personalitate si principii solide: consumatorii de bere. 

 

Aveam in fata mea o multime de bartender-i si –ese (nu le mai pot spune „barmani” pentru ca, intre timp, nu mai e „politically correct” si pe buna dreptate, sunt atatea fete agere prin barurile si cluburile romanesti) destul de curiosi sa afle cam ce cautam eu in fata lor, cu o masa plina de te miri ce, gata sa dau din maini si sa vorbesc in acelasi timp, concomitenta mai putin obisnuita pentru bucatari. Mai avem in sala multi bloggeri care stiau cu ce ma ocup si care-mi sunt principiile cand vine vorba de diversitate si curaj pe propria-ti limba.

 

Asa ca am tras aer in piept si am inceput: „Va rog sa ma iertati ca nu am venit azi la concursul vostru despre bere cu un gratar de mici. Ceva carne am pe masa, dar astazi nu veti afla de la mine secretele atat de bine ascunse ale amestecului miraculos de vita, porc, oaie si bicarbonat de sodiu.” Tin minte ca am vorbit mult si am pregatit cateva platouri pe care se intalneau intr-o alternanta oarecum stranie acru, sarat, picant, proaspat, conservat, marinat, provenit din pamant, din apa sau din aer, moale, crocant, crud, bland, artagos, rece, cald, simplu si savant…

 

Nu-i nevoie sa tineti minte toate calificativele din fraza anterioara. Pentru ca asa suntem noi. Din toate astea (alaturi de multe altele) ne compunem si noi existenta, atitudinile, vibratiile, propria filosofie. Si la fel suntem si in fata (sau in spatele, depinde de care parte alegi sa te pozitionezi) unei halbe frumoase si brumate, gulerate si ademenitoare. Universul, dragutul, ne-a pus la indemana atatea optiuni, incat poate ca uneori ar fi chibzuit sa dam atentie alternativelor pe care le asezam langa berea noastra cea de toate zilele. Uscatele si fripturi am tot casatorit cu hectolitrii pe care i-am judecat de-a lungul si de-a latul carierei noastre de avansati intr-ale nectarului de hamei.

 

Pulpa de rosie taiata marunt, usturoi, busuioc, ulei bun de masline, sare si piper. O bucata frumoasa de paine prajita. Si uite cum pe un singur rand am spus simplu: „bruschete”. Ficatei de pui tavaliti in tigaie cu putina ceapa, vin alb, ulei, sare si piper. Pe o tartina buna si desteapta. Masline tocate si transformate usor in pasta, ciuperci mici, rumenite, alternate pe scobitori cu bucatele de bacon afumat, putin prajit si el. File-uri delicate de ansoa, pe bucatele de paine prajita si vizitata de o umbra de unt. Sau somon afumat, in aceeasi formula, dar imbogatit cu capere, ceapa rosie si o amintire de lamaie. Idei simple, cu efecte remarcabile in primul rand pentru starea ta de spirit.

 

Unde mai pui ca, asemeni minunatului si poate uneori prea pretentiosului univers al vinurilor, preparatelor culinare mai mult sau mai putin complicate li se pot atribui feluri si feluri de bere, pe baza notelor de gust predominante si a ingredientelor ce le compun. Bunaoara, ca un exemplu la indemana tuturor, „somelierii berii” recomanda salatele si, in general, preparatele cu o nuanta pronuntata de lamaie sau otet, langa berile usoare si confortabile pe care le preferam vara sau in colturile de lume cu soare si briza. As putea lesne sa va povestesc despre vanat si bere bruna „tripla”, despre carne tocata si bere rosie preparata sub semnul si metodele celebrilor calugari trapisti, despre bere cu spuma de zmeura in compania unei tarte cu crema de branza si fructe de padure…

 

Dar cu siguranta vom mai avea ocazii pentru toate acestea. Deocamdata va invit sa dati frau imaginatiei si creativitatii voastre gustative si, cu un pahar de bere pe buze, sa incercati sa vedeti cu papilele si cu memoria voastra gustativa care i-ar putea fi partenerii culinari potriviti. Sunt sigur ca va veti contura dorinte mai mult decat indraznete.