Incurajam oamenii sa ia decizii informate despre alcool

Contribuitorii nostri
  • Cabral Ibacka. Cu o cariera in televiziune de peste 15 ani, cu emisiuni acoperind multe zone de interes, de la stiri si emisiuni auto, pana la show-uri de divertisment si talk-show-uri, Cabral are o viziune ampla asupra societatii romanesti.

    Pe cabral.ro, blogul personal dar popular, Cabral isi exprima opiniile si coaguleaza in jurul lui un grup mare de oameni care au aceleasi opinii, asteptari si teluri: schimbarea in mai bine.

    Voluntar convins, Cabral sustine copiii si batranii cu probleme prin asociatia al carei membru fondator ii este, Zambet Si Suflet (www.zss.ro) dar sustine activ si se implica si in activitatile altor ONG-uri (Ovidiu Rom, Hospice Casa Sperantei, Salvati Copiii, etc.).

    Parte a proiectului Despre Alcool inca din faza de constructie, el este si unul dintre motoarele acestei campanii de responsabilizare. Iar contributia lui poate fi gasita aici.

     

  • Cristian Lupsa este editorul Decat o Revista, un trimestrial care publica jurnalism narativ despre lumea in care traim. A terminat Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din Universitatea din Bucuresti, iar apoi a facut un master la Missouri School in Journalism, in Statele Unite. Din 2007 a scris si editat pentru mai multe reviste; DoR s-a nascut in aprilie 2009 din dorinta de a avea un spatiu pentru povesti reale bine documentate, bine editate si bine impachetate. Uneori posteaza despre scris pe www.ascrie.org. S-a alaturat proiectului DespreAlcool.ro pentru ca lupta pentru echilibru in fata atator potentiale excese e unul dintre subiectele lui preferate.

  • Dana Rogoz Mamă, soţie, actriţă de film şi televiziune, designer, model, prezentatoare de televiziune şi, nu în ultimul rând, blogger de succes. Dana Rogoz a debutat ca actriţă la vârsta de numai 4 ani, în timpul primului ei turneu, la scurt timp înainte să înceapă să joace la TVR. La 9 ani a jucat în rolul Abramburicăi, care a făcut-o cunoscută în înteaga ţară.

  • Daniela Gheorghe este psiholog specializat in psihologia copilului, expert in domeniul promovarii, protectiei si monitorizarii drepturilor copilului.

    A absolvit Universitatea “Babes-Bolyai”, Facultatea de Psihologie si Stiintele Eucatiei, profilul Psihopedagogie Speciala la Cluj-Napoca, apoi a continuat studiile masterale la aceeasi universitate. Din 2001 incepe colaborarile cu diverse reviste pentru copii si tineri: „Bravo” si „Bravo Girl”, apoi revista „Mami”, „Psihologia azi”, „Parintii”, devenind si psiholog consultant pentru o serie de ziare, jurnale si emisiuni tv si radio.

  • Laura Ene, medic diabetolog şi nutritionist, fondatoare a Cardiometabolic Institute, co-fondatoare a Academiei de Nutriție „Sănătate, Te Iubesc!“, membră a Colegiului Medicilor din România, medic expert în cadrul clinicii KiloStop și coordonatoarea departamentului de diabet și nutriție din cadrul Spitalului de Chirurgie Cardiovasculară Monza din București.

  • Marjan Kukuneshoski, pe scurt Make. Barman, bar manager, bar trainer si consultant cu o experienta de aproape 11 ani in domeniul bartending-ului.
    Originardin Macedonia, a participat la numeroase competitii nationale si internationale de bartending, showmanship, prepararea cafelei, servirea vinurilor si speed service. Desemnat Barmanul anului in 2009, a reprezentat Romania la doua competitii internationale de preparare de cocktailuri. In plus, jurizeaza concursuri de profil si activeaza in Asociatia Barmanilor Profesionisti din Romania.

  • Mihai Găinuşă Binecunoscut realizator şi prezentator român de radio şi televiziune, Mihai Găinuşă a absolvit cursurile Şcolii Superioare de Jurnalism şi este licenţiat în presa scrisă la Facultatea de Jurnalism. Din 2001 până în 2004 a prezentat emisiunea TV „Cronica Cârcotaşilor” la Prima TV. De asemenea, Mihai Găinuşă a colaborat, ca editorialist, cu publicaţii precum Academia Caţavencu şi ProSport.

  • Am început să lucrez în presă acum 15 ani, aproape din întâmplare, la Iași, la Opinia studențească. Până atunci mă pregătisem să fiu laborant sau inginer, la alegere, în funcție de care dintre diplome mi s-ar fi părut la un moment dat mai interesantă. După o incursiune de câțiva ani în PR, am revenit în zona presei scrise la Maxim, Marie Claire și, acum, la Men’s Health. Ocazie cu care am găsit, în sfârșit, o utilitate lucrurilor pe care le-am învățat la liceul sanitar.

  • Mihai Jurca este blogger de travel, prezentator si realizator TV. Proiectul sau, MihaiJurca.ro, a fost premiat cu titlul de Best Travel Blog la ELLE Blogging Awards 2017. Blogul imbina ponturi de calatorie, impresii si povestiri din cele mai chic locuri ale Europei, precum si trasee care servesc ca sursa de inspiratie pentru o vacanta in stil mare.

  • Doctor in sociologie inca din 1974, activ in numeroase alte domenii de specializare generala precum cercetarea calitativa in sociologie, opinia publica, psihosociologia, identitatea culturala, comunicarea nonverbala,  sociologul Septimiu Chelcea  face o analiza detaliata a profilului tinerei generatii din Romania zilelor noastre, cu un studiu de caz pertinent axat pe modul in care este perceput controlul de catre tineri cand vine vorba de consumul de alcool.

  • Dr. Serban Damian este absolvent al Facultatii de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila”, Bucuresti.

    Este nutritionist sportiv – si-a facut specializarea in acest domeniu intr-un program international organizat de catre Comitetul Olimpic International, dedicat medicilor, si condus de catre specialisti in nutritie din cele mai mari universitati ale lumii.

    A publicat doua carti de specialitate: Stretching, secretul flexibilitatii si Superfit. Esentialul in fitness si culturism.

    Este colaborator permanent al catorva publicatii si emisiuni de specialitate.

    In cadrul Centrului de nutritie Superfit, Dr. Serban Damian acorda consultanta nutritionala (scadere/crestere in greutate, ameliorarea performantelor sportive, recomandarea suplimentelor nutritive) si de antrenament, atat publicului larg, cat si companiilor private, sportivilor de performanta, echipelor sportive. (www.superfit.ro)

    Este alergator de maraton si presedintele Ro Club Maraton, cel mai mare club al alergatorilor amatori din Romania.

    Din 2007 scrie pe blogul www.nutritionist.info.ro

  • Shurubel Andrei Lăcătuş, zis şi Shurubel, face tot ce-i stă în putere să se facă auzit. Dimineţa radio, seara TV şi în timpul liber video blogging. Om de marketing şi glumeţ de succes, are un serial comic şi super popular numit 10lucruri, prezintă matinalul de la Radio 21, iar în weekend apare pe micile ecrane ca prezentator al emisiunii UTOPS, la UTV.

  • Simona Tache jurnalist, scenarist, femeie, prietenă, fiică, soră, soție, vecină,cetățean. Și soră medicală, pentru că, înainte de Facultatea de Litere,a absolvit Liceul Sanitar. A scris în publicații ca Tabu, Dilema, Playboy, Maxim, Cotidianul, Academia Cațavencu, Cațavencii, Unica, iar, în unele dintre ele, încă mai scrie. Mai scrie scenarii pentru televiziune și are un blog, simonatache.ro, pe care intră zilnic câteva mii de oameni, ca să zâmbească sau chiar să râdă de-a binelea.

  • Viorel Copolovici s-a pregatit toata scoala si tot liceul sa devina actor pentru ca el insusi si toti cei din jur erau convinsi ca asta e menirea lui. Asa ca a urmat o facultate de presa, Scoala Superioara de Jurnalistica, exact pentru a-si da seama ca drumul lui normal era in Marketing, pe care l-a practicat sub aproape toate declinarile lui vreme de vreo doisprezece ani. Intre timp a lucrat si pe un vas de croaziera, a produs si o emisiune la Realitatea TV sau a consiliat candidati in patru campanii electorale diferite. Toate astea, pentru a-si da seama ca misiunea lui e, de fapt, in bucatarie, careia i s-a dedicat exclusiv de mai bine de patru ani. Din aprilie 2010 până la sfârşitul anului trecut s-a ocupat  de propriul restaurant din Bucuresti, “Kopel’s”. Între timp s-a mutat în Brazilia, unde continuă să gătească şi să scrie despre asta şi nu numai.

  • Sunt jurnalist din 1990. Asta mi-am dorit să fac dintotdeauna şi fac asta (deja!) de peste 20 de ani – jurnalism, la ziare, la televiziuni, la radio, mai bine sau mai rău. M-a ferit Dumnezeu, dar şi educaţia de-acasă, să-mi ia celebritatea minţile. În televiziune, e o boală profesională comună. Ca jurnalist, prefer postura clasică, de observator, celei “moderne”, de vedetă. Sunt un demodat.

    În rest, unii spun despre mine că sunt un tip cu bun simţ (şi adaugă: “deci un inadaptat”). Uneori, când văd la ce ar trebui să mă “adaptez”, mă felicit pentru încăpăţânarea de fi a refuzat atâtea “oportunităţi” care au fluturat în jurul meu.

Friptura “Largo de Sao Domingos”

day-icon 11 August 2014

N-am cum să nu gătesc inclusiv în vacanţă, plecat prin arome şi vibraţii noi. Ştiam că voi avea bucătărie în camera din Porto, aşa că mi-am luat cu mine strictul necesar: cuţitul, blenderul cu picior de care nu mă mai despart, o răzătoare, o spatulă și un tocător flexibil. Statutul ăsta de bucătar pasionat pe viaţă îmi dă voie să nu fiu niciodată nici la muncă, nici în vacanţă cu gătitul.

 

E bere bună şi în Portugalia. Bere gustoasă, ţâfnoasă, parcă oarecum agitată de întâietatea vinului care, cel puţin aici, în Porto, te pândeşte cu o aroganţă uşor amuzată pe la toate colţurile. Dar e bere bună, bere din soare şi din briză uneori nervoasă, minunată pe lângă bucatele portugheze aflate de multe ori cu ambele picioare dincolo de linia demarcatoare imaginară a experimentului.

 

 

Friptură "Largo de São Domingos" 8

 

 

Astăzi vă aduc o farfurie inspirată puternic din energiile culinare portugheze, în care ce-i prin mare se întâlneşte des cu ceea ce mişună prin ogradă sau prin pădure, pe aceeaşi farfurie.

 

Ingrediente pentru 2 porţii:

  • 2 felii groase de un deget şi jumătate şi mari cât o palmă zdravănă (350g-400g fiecare) de ceafă de porc nu prea grasă, cu puţin os, dacă se găseşte;
  • 2 linguri de unt; 
  • 1 bucată de cârnat semiafumat, nu foarte uscat (dacă aveţi o bucată de sângeretă sau măcar caltaboş de casă, ar fi minunat, eu am folosit Morcelas, o specialitate de cârnat portughez făcut cu sânge de porc şi făină de orez); 
  • 1/2 ardei gras roşu; 
  • 1/2 ardei gras verde; 
  • 3 cepe potrivite; 
  • 200 ml bere blondă rece; 
  • 300 g năut boabe; 
  • 100 g ciuperci; 
  • 2 sardine întregi, în ulei, din conservă de bună calitate; 
  • 2 pere mici, galbene, nu foarte moi, parfumate; 
  • o lingură de miere.

 

Friptură "Largo de São Domingos" 3

 

Pasul 1. Piure de năut cu ciuperci. Am tăiat o ceapă în patru şi am pus-o la fiert în 500 ml de apă, cu puţină sare, piper şi o lingură de unt. Când a fiert, am adăugat boabele de năut şi ciupercile şi am lăsat la fiert până s-a fiert bine năutul. Am blendat totul până am obţinut o consistenţă cremos-catifelată și am dres gustul cu sare, piper şi unt.

 

Pasul 2. Într-o tigaie normală, am topit o lingură de unt. Am călit în unt feliile de cârnat şi am avut grijă ca parte din ingrediente să rămână în sosul din tigaie. Genul acesta de cârnat se desface de obicei în timpul preparării şi asta mie mi-a creat un avantaj la construcţia sosului. Am scos bucăţelele de cârnat aproape uscate din tigaie și am readus tigaia la temperatură de prăjire.

 

Friptură "Largo de São Domingos" 2

 

Pasul 3. În untul acum îmbogăţit de aroma cârnatului, am adus pe rând cele două felii de ceafă şi le-am prăjit aproximativ 3 minute pe fiecare parte. Le-am scos într-un castron separat şi le-am acoperit.

 

Friptură "Largo de São Domingos" 4

 

 

Pasul 4. Am readus tigaia la temperatură de lucru (orice pui în tigaie, trebuie să sfârâie) şi am adăugat restul de ceapă tăiată julien şi cele două feluri de ardei, tăiate în fragmente de aproximativ 1 cm. Le-am sotat în tigaie până au fost pătrunse pe jumătate, am readus cârnatul, am amestecat şi am adăugat berea. Am lăsat să fiarbă pe foc mare până ce lichidul s-a redus la jumătate.

 

Pasul 5. Am scos cu o lingură de spumă cârnaţii, ceapa şi ardeiul din sos. Am adăugat sucurile adunate pe fundul castronului, în care am păstrat carnea deja trecută prin tigaie şi am adăugat la sos o lingură de miere. Am desfăcut cutia de sardine şi am adăugat sosul de peşte şi ulei de măsline în tigaia de pe foc. Am amestecat şi am adus cele două felii de carne în sosul care fierbe cu clocote mici, îngroşat deja de proteina din sucurile de carne şi de miere. Am ținut carnea în sos aproximativ 10 minute, întorcând-o pe partea cealaltă după cinci minute.

 

Pasul 6. Am tăiat perele în jumătăţi, apoi în lamele verticale, tip evantai, fiecare jumătate. Le-am caramelizat mai mult la suprafaţă, misiunea lor fiind să păstreze o notă crocantă, proaspătă, în structura generală a farfuriei.

 

Pe farfurie. Felia de ceafă bine îmbrăcată în sos, cu ardei, ceapă şi cârnat deasupra şi cu o jumătate de pară sprijinită cumva tot de ingredientele de pe felia de carne. Piure-ul pe cealaltă jumătate de farfurie, cu un trunchi întreg de sardină aşezat decorativ, în spuma cremoasă de năut şi ciuperci.

 

Friptură "Largo de São Domingos" 5

 

 

N-am cum să vă povestesc ce gust are toată treaba asta pe care eu abia am reuşit s-o compun din fragmente, în timp ce priveam vitrinele măcelăriei din capul străzii şi apoi rafturile băcăniei de la colţ. Am construit-o pe măsură ce mi-am ales ingredientele şi am decis cum le voi pregăti pe fiecare în parte.

 

Două lucruri, însă, trebuie să vă spun. Primul este despre sos. Nu cred să fi întâlnit până acum o confruntare atât de preţioasă ca reducţia aromelor unui mezel “savant” (da, da, găsiţi sângereta aia de care vă ziceam la început!) facilitată de bere ca lichid de fierbere şi atinsă discret de obrăznicia sosului de sardine.

 

Friptură "Largo de São Domingos" 7

 

 

Al doilea este, dacă vreţi, o sugestie pentru furculiţa voastră. Bucăţică de carne, bucăţică de sardină, piure şi apoi o bucăţică de pară în vârful dinţilor argintii ai uneltei “de lucru”.  Aşezaţi-le pe limbă, închideţi ochii şi “aerisiţi” bine palatinul în timp ce mestecaţi, daţi-vă voie să inspiraţi toate acele arome în timp ce mestecaţi şi vă năuciţi papilele cu toţi acei stimuli.

 

Spor!

 

PS: numele acestei creaţii originale dedicată exclusiv cititorilor desprealcool.ro este împrumutat de la acela al adresei mele temporare din Porto, unde bucătăria completă este amenajată spectaculos într-un dulap de vreo 70 cm adâncime.

 

Friptură "Largo de São Domingos" 9