Incurajam oamenii sa ia decizii informate despre alcool

Contribuitorii nostri
  • Cabral Ibacka. Cu o cariera in televiziune de peste 15 ani, cu emisiuni acoperind multe zone de interes, de la stiri si emisiuni auto, pana la show-uri de divertisment si talk-show-uri, Cabral are o viziune ampla asupra societatii romanesti.

    Pe cabral.ro, blogul personal dar popular, Cabral isi exprima opiniile si coaguleaza in jurul lui un grup mare de oameni care au aceleasi opinii, asteptari si teluri: schimbarea in mai bine.

    Voluntar convins, Cabral sustine copiii si batranii cu probleme prin asociatia al carei membru fondator ii este, Zambet Si Suflet (www.zss.ro) dar sustine activ si se implica si in activitatile altor ONG-uri (Ovidiu Rom, Hospice Casa Sperantei, Salvati Copiii, etc.).

    Parte a proiectului Despre Alcool inca din faza de constructie, el este si unul dintre motoarele acestei campanii de responsabilizare. Iar contributia lui poate fi gasita aici.

     

  • Cristian Lupsa este editorul Decat o Revista, un trimestrial care publica jurnalism narativ despre lumea in care traim. A terminat Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din Universitatea din Bucuresti, iar apoi a facut un master la Missouri School in Journalism, in Statele Unite. Din 2007 a scris si editat pentru mai multe reviste; DoR s-a nascut in aprilie 2009 din dorinta de a avea un spatiu pentru povesti reale bine documentate, bine editate si bine impachetate. Uneori posteaza despre scris pe www.ascrie.org. S-a alaturat proiectului DespreAlcool.ro pentru ca lupta pentru echilibru in fata atator potentiale excese e unul dintre subiectele lui preferate.

  • Dana Rogoz Mamă, soţie, actriţă de film şi televiziune, designer, model, prezentatoare de televiziune şi, nu în ultimul rând, blogger de succes. Dana Rogoz a debutat ca actriţă la vârsta de numai 4 ani, în timpul primului ei turneu, la scurt timp înainte să înceapă să joace la TVR. La 9 ani a jucat în rolul Abramburicăi, care a făcut-o cunoscută în înteaga ţară.

  • Daniela Gheorghe este psiholog specializat in psihologia copilului, expert in domeniul promovarii, protectiei si monitorizarii drepturilor copilului.

    A absolvit Universitatea “Babes-Bolyai”, Facultatea de Psihologie si Stiintele Eucatiei, profilul Psihopedagogie Speciala la Cluj-Napoca, apoi a continuat studiile masterale la aceeasi universitate. Din 2001 incepe colaborarile cu diverse reviste pentru copii si tineri: „Bravo” si „Bravo Girl”, apoi revista „Mami”, „Psihologia azi”, „Parintii”, devenind si psiholog consultant pentru o serie de ziare, jurnale si emisiuni tv si radio.

  • Laura Ene, medic diabetolog şi nutritionist, fondatoare a Cardiometabolic Institute, co-fondatoare a Academiei de Nutriție „Sănătate, Te Iubesc!“, membră a Colegiului Medicilor din România, medic expert în cadrul clinicii KiloStop și coordonatoarea departamentului de diabet și nutriție din cadrul Spitalului de Chirurgie Cardiovasculară Monza din București.

  • Marjan Kukuneshoski, pe scurt Make. Barman, bar manager, bar trainer si consultant cu o experienta de aproape 11 ani in domeniul bartending-ului.
    Originardin Macedonia, a participat la numeroase competitii nationale si internationale de bartending, showmanship, prepararea cafelei, servirea vinurilor si speed service. Desemnat Barmanul anului in 2009, a reprezentat Romania la doua competitii internationale de preparare de cocktailuri. In plus, jurizeaza concursuri de profil si activeaza in Asociatia Barmanilor Profesionisti din Romania.

  • Mihai Găinuşă Binecunoscut realizator şi prezentator român de radio şi televiziune, Mihai Găinuşă a absolvit cursurile Şcolii Superioare de Jurnalism şi este licenţiat în presa scrisă la Facultatea de Jurnalism. Din 2001 până în 2004 a prezentat emisiunea TV „Cronica Cârcotaşilor” la Prima TV. De asemenea, Mihai Găinuşă a colaborat, ca editorialist, cu publicaţii precum Academia Caţavencu şi ProSport.

  • Am început să lucrez în presă acum 15 ani, aproape din întâmplare, la Iași, la Opinia studențească. Până atunci mă pregătisem să fiu laborant sau inginer, la alegere, în funcție de care dintre diplome mi s-ar fi părut la un moment dat mai interesantă. După o incursiune de câțiva ani în PR, am revenit în zona presei scrise la Maxim, Marie Claire și, acum, la Men’s Health. Ocazie cu care am găsit, în sfârșit, o utilitate lucrurilor pe care le-am învățat la liceul sanitar.

  • Mihai Jurca este blogger de travel, prezentator si realizator TV. Proiectul sau, MihaiJurca.ro, a fost premiat cu titlul de Best Travel Blog la ELLE Blogging Awards 2017. Blogul imbina ponturi de calatorie, impresii si povestiri din cele mai chic locuri ale Europei, precum si trasee care servesc ca sursa de inspiratie pentru o vacanta in stil mare.

  • Doctor in sociologie inca din 1974, activ in numeroase alte domenii de specializare generala precum cercetarea calitativa in sociologie, opinia publica, psihosociologia, identitatea culturala, comunicarea nonverbala,  sociologul Septimiu Chelcea  face o analiza detaliata a profilului tinerei generatii din Romania zilelor noastre, cu un studiu de caz pertinent axat pe modul in care este perceput controlul de catre tineri cand vine vorba de consumul de alcool.

  • Dr. Serban Damian este absolvent al Facultatii de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila”, Bucuresti.

    Este nutritionist sportiv – si-a facut specializarea in acest domeniu intr-un program international organizat de catre Comitetul Olimpic International, dedicat medicilor, si condus de catre specialisti in nutritie din cele mai mari universitati ale lumii.

    A publicat doua carti de specialitate: Stretching, secretul flexibilitatii si Superfit. Esentialul in fitness si culturism.

    Este colaborator permanent al catorva publicatii si emisiuni de specialitate.

    In cadrul Centrului de nutritie Superfit, Dr. Serban Damian acorda consultanta nutritionala (scadere/crestere in greutate, ameliorarea performantelor sportive, recomandarea suplimentelor nutritive) si de antrenament, atat publicului larg, cat si companiilor private, sportivilor de performanta, echipelor sportive. (www.superfit.ro)

    Este alergator de maraton si presedintele Ro Club Maraton, cel mai mare club al alergatorilor amatori din Romania.

    Din 2007 scrie pe blogul www.nutritionist.info.ro

  • Shurubel Andrei Lăcătuş, zis şi Shurubel, face tot ce-i stă în putere să se facă auzit. Dimineţa radio, seara TV şi în timpul liber video blogging. Om de marketing şi glumeţ de succes, are un serial comic şi super popular numit 10lucruri, prezintă matinalul de la Radio 21, iar în weekend apare pe micile ecrane ca prezentator al emisiunii UTOPS, la UTV.

  • Simona Tache jurnalist, scenarist, femeie, prietenă, fiică, soră, soție, vecină,cetățean. Și soră medicală, pentru că, înainte de Facultatea de Litere,a absolvit Liceul Sanitar. A scris în publicații ca Tabu, Dilema, Playboy, Maxim, Cotidianul, Academia Cațavencu, Cațavencii, Unica, iar, în unele dintre ele, încă mai scrie. Mai scrie scenarii pentru televiziune și are un blog, simonatache.ro, pe care intră zilnic câteva mii de oameni, ca să zâmbească sau chiar să râdă de-a binelea.

  • Viorel Copolovici s-a pregatit toata scoala si tot liceul sa devina actor pentru ca el insusi si toti cei din jur erau convinsi ca asta e menirea lui. Asa ca a urmat o facultate de presa, Scoala Superioara de Jurnalistica, exact pentru a-si da seama ca drumul lui normal era in Marketing, pe care l-a practicat sub aproape toate declinarile lui vreme de vreo doisprezece ani. Intre timp a lucrat si pe un vas de croaziera, a produs si o emisiune la Realitatea TV sau a consiliat candidati in patru campanii electorale diferite. Toate astea, pentru a-si da seama ca misiunea lui e, de fapt, in bucatarie, careia i s-a dedicat exclusiv de mai bine de patru ani. Din aprilie 2010 până la sfârşitul anului trecut s-a ocupat  de propriul restaurant din Bucuresti, “Kopel’s”. Între timp s-a mutat în Brazilia, unde continuă să gătească şi să scrie despre asta şi nu numai.

  • Sunt jurnalist din 1990. Asta mi-am dorit să fac dintotdeauna şi fac asta (deja!) de peste 20 de ani – jurnalism, la ziare, la televiziuni, la radio, mai bine sau mai rău. M-a ferit Dumnezeu, dar şi educaţia de-acasă, să-mi ia celebritatea minţile. În televiziune, e o boală profesională comună. Ca jurnalist, prefer postura clasică, de observator, celei “moderne”, de vedetă. Sunt un demodat.

    În rest, unii spun despre mine că sunt un tip cu bun simţ (şi adaugă: “deci un inadaptat”). Uneori, când văd la ce ar trebui să mă “adaptez”, mă felicit pentru încăpăţânarea de fi a refuzat atâtea “oportunităţi” care au fluturat în jurul meu.

Mic ghid de buna dispozitie si relaxare in Tenerife

Scris de Mihai Jurca
day-icon 15 May 2019

Administrativ, Tenerife aparține de Spania. Geografic, se află în Atlantic, la vreo 200 de kilometri vest de sudul Marocului. O insulă în care te poți bucura de o climă prietenoasa pe toată durata anului. Mi-l aduc aminte și acum pe Alfonso, tipul de la cafeneaua din colțul vilei noastre, care ne spunea că pentru el, fiecare an începe cu o repriză de înot în apele Atlanticului.

 

Tenerife este o insulă de mărime potrivită. Să tot aibă vreo 80 pe 50 de kilometri. Exact cât să ai timp să o vizitezi într-o săptămână, dar să nu te întorci de 5 ori prin același loc. Sudul și sud-vestul sunt zonele de mers la plajă, mai mereu însorite, în timp ce nordul, zona de la Santa Cruz de Tenerife în sus, este mai sălbatică, mai umedă, în care vremea se poate schimba cu ușurință de la o oră la alta. Dacă intenționezi să stai o săptămână în Tenerife, îți recomand să te cazezi în două locuri. Câteva zile eventual în capitală, iar restul la plajă.

 

Mare parte din insulă este străbătută circular de o autostradă/drum expres, de foarte bună calitate, dar totuși deplasarea dintr-un loc în altul dureaza. Deplasarea pe drumurile din interiorul insulei este mai anevoioasă, pe de o parte din cauza reliefului accidentat, pe de altă parte din cauza calității asfaltului. Dar nu sunt mai proaste drumurile ca la noi în niciun caz.

 

 

Exact în mijlocul insulei este Teide, un vulcan activ care deține mai multe recorduri – este cel mai înalt varf din Spania și din toate insulele din Atlantic. Măsurat de la baza aflată sub apă, Teide este al treilea vulcan de pe Terra ca masă și înălțime, după Mauna Loa și Mauna Kea din Hawaii. Altitudinea maximă este de 3.718 metri deasupra nivelului mării. Ca turist, îți recomand să mergi să urci pe Teide. Priveliștea este senzațională, mai ales în zilele cu atmosferă liniștită. Se văd oceanul și Gomera, o altă insulă din Arhipelagul Insulele Canare.

 

Până pe la 3.500 de metri se poate ajunge cu telecabina, apoi pe jos, însă doar pe baza unui permis special obținut de la Parcul Național Teide. În toată rezervația naturală, peisajul pare de pe altă planetă. Zici că ești în filmul Marțianul.

 

 

Tenerife este insula plajelor de toate felurile. Fiind o insulă cu origini vulcanice, curiozitatea oricărui turist este alimentată de plajele cu nisip negru. Da, negru, cum ați auzit. Un nisip care se încinge de numa’-numa’ în timpul sezonului cald, și care îți dă mereu impresia că ești murdar pe picioare. Preferata mea, în materie de nisip negru, este plaja din Los Gigantes, o plajă care se desfășoară la baza unui perete stâncos de mari dimensiuni. Cei mai mulți turiști preferă Playa de Las Arenas, însă aceasta este puțin mai aglomerată și mai … comercială.

 

 

O altă plajă de interes este Las Teresitas, aflată la un sfert de oră de mers cu mașina din capitala Santa Cruz de Tenerife. Particularitatea acestei plaje este dată de nisipul galben, saharian, adus cu vaporul din Africa vecină. Este o plajă foarte lungă, lată, cu o intrare în apă extrem de lină. Daca nu ar fi perioade în care mai bate vantul, cred că ar fi cea mai bună plajă din întreaga insulă pentru familiile cu copii. Totul ține de noroc. Când am ajuns eu, nu bătea vântul deloc. 

 

 

Apoi urmează plajele hai să le spunem “normale”. Cea mai cunoscuta plaja din Tenerife este Playa de Las Americas, între Costa Adeje și Los Cristianos. Părerea mea personală este că e o plajă banală, mai mereu aglomerată și destul de agitată, fiind mărginită de o promenadă plină de terase, cluburi, cafenele și magazine. 

 

 

Dacă vă doriți mai multă intimitate, vă recomand plaja El Medano, e mai “Vama Veche style”, fiind o plajă cu mulți practicanți de surf, kiting și alte sporturi care implică o placă ce plutește pe apă. Lângă El Medano este La Tejita, o plajă foarte puțin amenajată, spre deloc, cu câteva șezlonguri, care arată exact ca o plajă din deșert. Cât vezi cu ochii, doar nisip și bolovani.

 

 

Tenerife este genul de destinație în care nu te poți plictisi nici dacă stai o perioadă mai lungă. De ce spun asta? Pentru că pe insulă veți găsi și două parcuri foarte bine cotate. Cel mai frumos este Loro Parque, în nordul insulei, un mix de grădină zoo, grădină botanică, delfinariu. 

În sudul însorit este Siam Park, un parc acvatic destinat vizitatorilor de toate vârstele, cu tobogane uriașe, piscine care fac valuri etc.

O vizita în Tenerife nu este completă fără a merge la Masca, un sat uitat de lume la care se ajunge cu mașina pe un drum cu serpentine foarte foarte înguste. Este o experiență, credeți-mă. De asemenea, capitala Santa Cruz de Tenerife este un oraș frumos. Nu e mare, însă pentru o zi – două este tot ce ți-ai putea dori, mai ales că poate servi ca bază pentru excursiile de o zi din nord. Și mi-a mai placut mult La Orotava, un orășel aflat la jumătate de oră de mers cu mașina din capitală, cu cele mai frumoase uși din ce mi-a fost dat să văd vreodată. Uși de lemn, vopsite în diverse culori, de diverse culori și diverse texturi.

 

 

Încercați fructele din Tenerife, în special bananele locale (platanos), care sunt absolut delicioase și se găsesc pe toate drumurile. Și fructele, și plantațiile. Apoi nu ratați o porție de Papa Arrugadas, cartofi de mai mici dimensiuni, cu coajă, fierți în apă de mare. Așa, cu o peliculă fină de praf de sare pe ei, cartofii se servesc cu mojo verde sau mojo rojo (roșu) – sosuri consistente, făcute de regulă din ulei de măsline, diverse tipuri de ardei, usturoi, eventual boia, chimen, coriandru și alte mirodenii.

 

 

Puneți o bere rece lângă acești cartofi și nu vă mai trebuie altceva. Apropo de bere, nu-mi aduc aminte să fi văzut vreo destinație cu bere mai ieftină în toată Europa, la terasă. Fiind insulă și având un statut privilegiat la capitolul taxe și impozite, prețurile în Tenerife, mai ales la mâncare și benzină, sunt mici comparativ cu alte zone din Spania continentală.

De aceea, să nu fii suprins dacă vei servi bere chiar cu 70 de centi la terasă, la halbă de 500 ml. Prețul acesta nu e peste tot, de regulă o bere ajunge undeva la 1,5 euro, dar tot este bine. A, și să nu uit – peștele, calamarii, echivalentul hamsiilor noastre și pimientos de padron (ardei verzi trași la tigaie cu puțin ulei de măsline și sare de mare) sunt geniale. Nu mai ai nevoie de mese foarte elaborate.

 

 

Descoperă mai multe poze din Tenerife 🙂