Incurajam oamenii sa ia decizii informate despre alcool

Contribuitorii nostri
  • Cabral Ibacka. Cu o cariera in televiziune de peste 15 ani, cu emisiuni acoperind multe zone de interes, de la stiri si emisiuni auto, pana la show-uri de divertisment si talk-show-uri, Cabral are o viziune ampla asupra societatii romanesti.

    Pe cabral.ro, blogul personal dar popular, Cabral isi exprima opiniile si coaguleaza in jurul lui un grup mare de oameni care au aceleasi opinii, asteptari si teluri: schimbarea in mai bine.

    Voluntar convins, Cabral sustine copiii si batranii cu probleme prin asociatia al carei membru fondator ii este, Zambet Si Suflet (www.zss.ro) dar sustine activ si se implica si in activitatile altor ONG-uri (Ovidiu Rom, Hospice Casa Sperantei, Salvati Copiii, etc.).

    Parte a proiectului Despre Alcool inca din faza de constructie, el este si unul dintre motoarele acestei campanii de responsabilizare. Iar contributia lui poate fi gasita aici.

     

  • Cristian Lupsa este editorul Decat o Revista, un trimestrial care publica jurnalism narativ despre lumea in care traim. A terminat Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din Universitatea din Bucuresti, iar apoi a facut un master la Missouri School in Journalism, in Statele Unite. Din 2007 a scris si editat pentru mai multe reviste; DoR s-a nascut in aprilie 2009 din dorinta de a avea un spatiu pentru povesti reale bine documentate, bine editate si bine impachetate. Uneori posteaza despre scris pe www.ascrie.org. S-a alaturat proiectului DespreAlcool.ro pentru ca lupta pentru echilibru in fata atator potentiale excese e unul dintre subiectele lui preferate.

  • Dana Rogoz Mamă, soţie, actriţă de film şi televiziune, designer, model, prezentatoare de televiziune şi, nu în ultimul rând, blogger de succes. Dana Rogoz a debutat ca actriţă la vârsta de numai 4 ani, în timpul primului ei turneu, la scurt timp înainte să înceapă să joace la TVR. La 9 ani a jucat în rolul Abramburicăi, care a făcut-o cunoscută în înteaga ţară.

  • Daniela Gheorghe este psiholog specializat in psihologia copilului, expert in domeniul promovarii, protectiei si monitorizarii drepturilor copilului.

    A absolvit Universitatea “Babes-Bolyai”, Facultatea de Psihologie si Stiintele Eucatiei, profilul Psihopedagogie Speciala la Cluj-Napoca, apoi a continuat studiile masterale la aceeasi universitate. Din 2001 incepe colaborarile cu diverse reviste pentru copii si tineri: „Bravo” si „Bravo Girl”, apoi revista „Mami”, „Psihologia azi”, „Parintii”, devenind si psiholog consultant pentru o serie de ziare, jurnale si emisiuni tv si radio.

  • Laura Ene, medic diabetolog şi nutritionist, fondatoare a Cardiometabolic Institute, co-fondatoare a Academiei de Nutriție „Sănătate, Te Iubesc!“, membră a Colegiului Medicilor din România, medic expert în cadrul clinicii KiloStop și coordonatoarea departamentului de diabet și nutriție din cadrul Spitalului de Chirurgie Cardiovasculară Monza din București.

  • Marjan Kukuneshoski, pe scurt Make. Barman, bar manager, bar trainer si consultant cu o experienta de aproape 11 ani in domeniul bartending-ului.
    Originardin Macedonia, a participat la numeroase competitii nationale si internationale de bartending, showmanship, prepararea cafelei, servirea vinurilor si speed service. Desemnat Barmanul anului in 2009, a reprezentat Romania la doua competitii internationale de preparare de cocktailuri. In plus, jurizeaza concursuri de profil si activeaza in Asociatia Barmanilor Profesionisti din Romania.

  • Mihai Găinuşă Binecunoscut realizator şi prezentator român de radio şi televiziune, Mihai Găinuşă a absolvit cursurile Şcolii Superioare de Jurnalism şi este licenţiat în presa scrisă la Facultatea de Jurnalism. Din 2001 până în 2004 a prezentat emisiunea TV „Cronica Cârcotaşilor” la Prima TV. De asemenea, Mihai Găinuşă a colaborat, ca editorialist, cu publicaţii precum Academia Caţavencu şi ProSport.

  • Am început să lucrez în presă acum 15 ani, aproape din întâmplare, la Iași, la Opinia studențească. Până atunci mă pregătisem să fiu laborant sau inginer, la alegere, în funcție de care dintre diplome mi s-ar fi părut la un moment dat mai interesantă. După o incursiune de câțiva ani în PR, am revenit în zona presei scrise la Maxim, Marie Claire și, acum, la Men’s Health. Ocazie cu care am găsit, în sfârșit, o utilitate lucrurilor pe care le-am învățat la liceul sanitar.

  • Mihai Jurca este blogger de travel, prezentator si realizator TV. Proiectul sau, MihaiJurca.ro, a fost premiat cu titlul de Best Travel Blog la ELLE Blogging Awards 2017. Blogul imbina ponturi de calatorie, impresii si povestiri din cele mai chic locuri ale Europei, precum si trasee care servesc ca sursa de inspiratie pentru o vacanta in stil mare.

  • Doctor in sociologie inca din 1974, activ in numeroase alte domenii de specializare generala precum cercetarea calitativa in sociologie, opinia publica, psihosociologia, identitatea culturala, comunicarea nonverbala,  sociologul Septimiu Chelcea  face o analiza detaliata a profilului tinerei generatii din Romania zilelor noastre, cu un studiu de caz pertinent axat pe modul in care este perceput controlul de catre tineri cand vine vorba de consumul de alcool.

  • Dr. Serban Damian este absolvent al Facultatii de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila”, Bucuresti.

    Este nutritionist sportiv – si-a facut specializarea in acest domeniu intr-un program international organizat de catre Comitetul Olimpic International, dedicat medicilor, si condus de catre specialisti in nutritie din cele mai mari universitati ale lumii.

    A publicat doua carti de specialitate: Stretching, secretul flexibilitatii si Superfit. Esentialul in fitness si culturism.

    Este colaborator permanent al catorva publicatii si emisiuni de specialitate.

    In cadrul Centrului de nutritie Superfit, Dr. Serban Damian acorda consultanta nutritionala (scadere/crestere in greutate, ameliorarea performantelor sportive, recomandarea suplimentelor nutritive) si de antrenament, atat publicului larg, cat si companiilor private, sportivilor de performanta, echipelor sportive. (www.superfit.ro)

    Este alergator de maraton si presedintele Ro Club Maraton, cel mai mare club al alergatorilor amatori din Romania.

    Din 2007 scrie pe blogul www.nutritionist.info.ro

  • Shurubel Andrei Lăcătuş, zis şi Shurubel, face tot ce-i stă în putere să se facă auzit. Dimineţa radio, seara TV şi în timpul liber video blogging. Om de marketing şi glumeţ de succes, are un serial comic şi super popular numit 10lucruri, prezintă matinalul de la Radio 21, iar în weekend apare pe micile ecrane ca prezentator al emisiunii UTOPS, la UTV.

  • Simona Tache jurnalist, scenarist, femeie, prietenă, fiică, soră, soție, vecină,cetățean. Și soră medicală, pentru că, înainte de Facultatea de Litere,a absolvit Liceul Sanitar. A scris în publicații ca Tabu, Dilema, Playboy, Maxim, Cotidianul, Academia Cațavencu, Cațavencii, Unica, iar, în unele dintre ele, încă mai scrie. Mai scrie scenarii pentru televiziune și are un blog, simonatache.ro, pe care intră zilnic câteva mii de oameni, ca să zâmbească sau chiar să râdă de-a binelea.

  • Viorel Copolovici s-a pregatit toata scoala si tot liceul sa devina actor pentru ca el insusi si toti cei din jur erau convinsi ca asta e menirea lui. Asa ca a urmat o facultate de presa, Scoala Superioara de Jurnalistica, exact pentru a-si da seama ca drumul lui normal era in Marketing, pe care l-a practicat sub aproape toate declinarile lui vreme de vreo doisprezece ani. Intre timp a lucrat si pe un vas de croaziera, a produs si o emisiune la Realitatea TV sau a consiliat candidati in patru campanii electorale diferite. Toate astea, pentru a-si da seama ca misiunea lui e, de fapt, in bucatarie, careia i s-a dedicat exclusiv de mai bine de patru ani. Din aprilie 2010 până la sfârşitul anului trecut s-a ocupat  de propriul restaurant din Bucuresti, “Kopel’s”. Între timp s-a mutat în Brazilia, unde continuă să gătească şi să scrie despre asta şi nu numai.

  • Sunt jurnalist din 1990. Asta mi-am dorit să fac dintotdeauna şi fac asta (deja!) de peste 20 de ani – jurnalism, la ziare, la televiziuni, la radio, mai bine sau mai rău. M-a ferit Dumnezeu, dar şi educaţia de-acasă, să-mi ia celebritatea minţile. În televiziune, e o boală profesională comună. Ca jurnalist, prefer postura clasică, de observator, celei “moderne”, de vedetă. Sunt un demodat.

    În rest, unii spun despre mine că sunt un tip cu bun simţ (şi adaugă: “deci un inadaptat”). Uneori, când văd la ce ar trebui să mă “adaptez”, mă felicit pentru încăpăţânarea de fi a refuzat atâtea “oportunităţi” care au fluturat în jurul meu.

PATE DIN FICAT DE PUI CU BERE NEAGRA

day-icon 8 December 2014

În prag de Crăciun, vă propun o poveste pe cât de uşor de preparat în bucătăria fiecăruia dintre noi, pe atât de gustoasă şi de versatilă din punctul de vedere al ingredientelor – surpriză pe care le puteţi adăuga în propria formulă creativă. Ficatul de pasăre se simte excelent în compania ingredientelor alcoolice (vin, triple-sec, lichior-uri pe bază de coniac), dar de această dată am experimentat combinaţia cu bere neagră şi rezultatul a fost cu adevărat remarcabil.

 

PATE DIN FICAT DE PUI CU BERE NEAGRA PLATING 1

 

 

Ingrediente:

  • ficat de pasăre curăţat de pieliţe – 1.5 kg
  • unt (80% grăsime) – 200 g + 100 g pentru păstrare
  • berea neagră – 500 ml
  • şuncă afumată – 300 g
  • piper negru boabe întregi – 2 linguri
  • seminţe de pin intregi – 3 linguri
  • ceapă roşie – 250 g
  • sare, piper negru proaspăt măcinat

 

Pasul 1. Am tăiat şunca în bucăţi mici, de forma pieselor de domino. E bine să alegeţi o şuncă bine afumată, în care proporţia de grăsime să nu o depăşească pe aceea de carne. Am topit apoi grăsimea din şuncă la temperatură medie, într-o tigaie mare, amestecând permanent cu o spatulă. La jumătatea procesului, am adăugat în tigaie boabele de piper şi seminţele de pin. Am prăjit totul în cpntinuare, amestecând, până ce piesele de şuncă au deveni aproape crocante.

 

PATE DIN FICAT DE PUI CU BERE NEAGRA 1

 

 

Pasul 2. Am scos conţinutul tigăii într-un castron, am păstrat grăsimea în tigaie, am revenit cu tigaia pe plită şi am topit (deglazeificat) toate urmele de pe fundul vasului cu două linguri de bere, pe foc mic. Tot ceea ce se lipise de tigaie e aromă pură, proteină care face o treabă minunată în sos. În acest lichid am călit ceapa roşie, tăiată fâşii pe lung, amestecând permanent cu o spatulă, până a devenit uşor transparentă.

 

Pasul 3. Am adăugat ficatul de pasăre curăţat de pieliţe, am amestecat cu grijă astfel încât să nu deteriorez bucăţile de ficat şi urmărind ca întreaga cantitate de ceapă să fie distribuită egal printre bucăţile de ficat. Am pus apoi berea neagră în tigaie şi am potrivit temperatura plitei astfel încât întreaga compoziţie să fiarbă cu clocote foarte mici. Am acoperit cu un capac.

 

PATE DIN FICAT DE PUI CU BERE NEAGRA PLATING 2

 

 

Pasul 4. După o jumătate de oră am amestecat din nou şi am mai lăsat totul să fiarbă încet încă 15 minute. Ficatul trebuie să rămână moale, dar să fie pătruns. Am strecurat toată compoziţia păstrând sosul de bere într-un castron.

 

Pasul 5. Într-un castron încăpător, am pus ficatul cu ceapa călită, o mică parte din sosul de bere neagră, 200 de grame de unt, sare şi piper. Am pasat totul cu un blender de mână până am obţinut o textură cremoasă, nu foarte densă. Puteţi regla această consistenţă adăugând cantităţi mici din sosul de bere neagră.

 

PATE DIN FICAT DE PUI CU BERE NEAGRA 2

 

 

Pasul 6. Am adăugat în pasta de ficat compoziţia cu bucăţele de şuncă, boabe de piper şi seminţe de pin, amestecând cu o spatulă, având grijă ca toat ingredientele să fie bine distribuite. Am reglat gustul cu sare şi piper şi am transferat otul într-un vas de ceramică. Pentru stocare, puteţi folosi vase din sticlă sau plastic.

 

PATE DIN FICAT DE PUI CU BERE NEAGRA PLATING 4

 

 

Pasul 7. Pentru a nu se oxida (înnegri) la suprafaţă, puteţi topi 100 g de unt la o temperatură puţin mai mare decât de obicei, astfel încât materiile lactice să se separe de grăsime, transformându-se într-o spumă uşoară la suprafaţa vasului. Adunaţi această spumă cu o lingură sau cu o stecurătoare şi turnaţi untul (clarifiat) pe toată suprafaţa vasului în care aţi pus pasta de ficat. La rece, grăsimea se va transforma într-o pojghiţă protectoare pe care o puteţi înlătura la servire.

 

Berea neagră în toată această istorioară a îmbogăţit cu o nuanţă rustică întregul preparat, dar a contribuit simţitor şi la consistenţa finală. Am recunoscut arome amărui-cremoase în postgust, fapt care l-a transformat într-un partener perfect al unui pahar brun, rece şi gulerat cu moderaţie. Fructele acrişoare, ardeiul copt sau gogoşarii muraţi sunt doar câteva dintre ingredientele complementare perfecte lângă această ispravă.

 

PATE DIN FICAT DE PUI CU BERE NEAGRA PLATING 3