Incurajam oamenii sa ia decizii informate despre alcool

Contribuitorii nostri
  • Cabral Ibacka. Cu o cariera in televiziune de peste 15 ani, cu emisiuni acoperind multe zone de interes, de la stiri si emisiuni auto, pana la show-uri de divertisment si talk-show-uri, Cabral are o viziune ampla asupra societatii romanesti.

    Pe cabral.ro, blogul personal dar popular, Cabral isi exprima opiniile si coaguleaza in jurul lui un grup mare de oameni care au aceleasi opinii, asteptari si teluri: schimbarea in mai bine.

    Voluntar convins, Cabral sustine copiii si batranii cu probleme prin asociatia al carei membru fondator ii este, Zambet Si Suflet (www.zss.ro) dar sustine activ si se implica si in activitatile altor ONG-uri (Ovidiu Rom, Hospice Casa Sperantei, Salvati Copiii, etc.).

    Parte a proiectului Despre Alcool inca din faza de constructie, el este si unul dintre motoarele acestei campanii de responsabilizare. Iar contributia lui poate fi gasita aici.

     

  • Cristian Lupsa este editorul Decat o Revista, un trimestrial care publica jurnalism narativ despre lumea in care traim. A terminat Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din Universitatea din Bucuresti, iar apoi a facut un master la Missouri School in Journalism, in Statele Unite. Din 2007 a scris si editat pentru mai multe reviste; DoR s-a nascut in aprilie 2009 din dorinta de a avea un spatiu pentru povesti reale bine documentate, bine editate si bine impachetate. Uneori posteaza despre scris pe www.ascrie.org. S-a alaturat proiectului DespreAlcool.ro pentru ca lupta pentru echilibru in fata atator potentiale excese e unul dintre subiectele lui preferate.

  • Dana Rogoz Mamă, soţie, actriţă de film şi televiziune, designer, model, prezentatoare de televiziune şi, nu în ultimul rând, blogger de succes. Dana Rogoz a debutat ca actriţă la vârsta de numai 4 ani, în timpul primului ei turneu, la scurt timp înainte să înceapă să joace la TVR. La 9 ani a jucat în rolul Abramburicăi, care a făcut-o cunoscută în înteaga ţară.

  • Daniela Gheorghe este psiholog specializat in psihologia copilului, expert in domeniul promovarii, protectiei si monitorizarii drepturilor copilului.

    A absolvit Universitatea “Babes-Bolyai”, Facultatea de Psihologie si Stiintele Eucatiei, profilul Psihopedagogie Speciala la Cluj-Napoca, apoi a continuat studiile masterale la aceeasi universitate. Din 2001 incepe colaborarile cu diverse reviste pentru copii si tineri: „Bravo” si „Bravo Girl”, apoi revista „Mami”, „Psihologia azi”, „Parintii”, devenind si psiholog consultant pentru o serie de ziare, jurnale si emisiuni tv si radio.

  • Laura Ene, medic diabetolog şi nutritionist, fondatoare a Cardiometabolic Institute, co-fondatoare a Academiei de Nutriție „Sănătate, Te Iubesc!“, membră a Colegiului Medicilor din România, medic expert în cadrul clinicii KiloStop și coordonatoarea departamentului de diabet și nutriție din cadrul Spitalului de Chirurgie Cardiovasculară Monza din București.

  • Marjan Kukuneshoski, pe scurt Make. Barman, bar manager, bar trainer si consultant cu o experienta de aproape 11 ani in domeniul bartending-ului.
    Originardin Macedonia, a participat la numeroase competitii nationale si internationale de bartending, showmanship, prepararea cafelei, servirea vinurilor si speed service. Desemnat Barmanul anului in 2009, a reprezentat Romania la doua competitii internationale de preparare de cocktailuri. In plus, jurizeaza concursuri de profil si activeaza in Asociatia Barmanilor Profesionisti din Romania.

  • Mihai Găinuşă Binecunoscut realizator şi prezentator român de radio şi televiziune, Mihai Găinuşă a absolvit cursurile Şcolii Superioare de Jurnalism şi este licenţiat în presa scrisă la Facultatea de Jurnalism. Din 2001 până în 2004 a prezentat emisiunea TV „Cronica Cârcotaşilor” la Prima TV. De asemenea, Mihai Găinuşă a colaborat, ca editorialist, cu publicaţii precum Academia Caţavencu şi ProSport.

  • Am început să lucrez în presă acum 15 ani, aproape din întâmplare, la Iași, la Opinia studențească. Până atunci mă pregătisem să fiu laborant sau inginer, la alegere, în funcție de care dintre diplome mi s-ar fi părut la un moment dat mai interesantă. După o incursiune de câțiva ani în PR, am revenit în zona presei scrise la Maxim, Marie Claire și, acum, la Men’s Health. Ocazie cu care am găsit, în sfârșit, o utilitate lucrurilor pe care le-am învățat la liceul sanitar.

  • Mihai Jurca este blogger de travel, prezentator si realizator TV. Proiectul sau, MihaiJurca.ro, a fost premiat cu titlul de Best Travel Blog la ELLE Blogging Awards 2017. Blogul imbina ponturi de calatorie, impresii si povestiri din cele mai chic locuri ale Europei, precum si trasee care servesc ca sursa de inspiratie pentru o vacanta in stil mare.

  • Doctor in sociologie inca din 1974, activ in numeroase alte domenii de specializare generala precum cercetarea calitativa in sociologie, opinia publica, psihosociologia, identitatea culturala, comunicarea nonverbala,  sociologul Septimiu Chelcea  face o analiza detaliata a profilului tinerei generatii din Romania zilelor noastre, cu un studiu de caz pertinent axat pe modul in care este perceput controlul de catre tineri cand vine vorba de consumul de alcool.

  • Dr. Serban Damian este absolvent al Facultatii de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila”, Bucuresti.

    Este nutritionist sportiv – si-a facut specializarea in acest domeniu intr-un program international organizat de catre Comitetul Olimpic International, dedicat medicilor, si condus de catre specialisti in nutritie din cele mai mari universitati ale lumii.

    A publicat doua carti de specialitate: Stretching, secretul flexibilitatii si Superfit. Esentialul in fitness si culturism.

    Este colaborator permanent al catorva publicatii si emisiuni de specialitate.

    In cadrul Centrului de nutritie Superfit, Dr. Serban Damian acorda consultanta nutritionala (scadere/crestere in greutate, ameliorarea performantelor sportive, recomandarea suplimentelor nutritive) si de antrenament, atat publicului larg, cat si companiilor private, sportivilor de performanta, echipelor sportive. (www.superfit.ro)

    Este alergator de maraton si presedintele Ro Club Maraton, cel mai mare club al alergatorilor amatori din Romania.

    Din 2007 scrie pe blogul www.nutritionist.info.ro

  • Shurubel Andrei Lăcătuş, zis şi Shurubel, face tot ce-i stă în putere să se facă auzit. Dimineţa radio, seara TV şi în timpul liber video blogging. Om de marketing şi glumeţ de succes, are un serial comic şi super popular numit 10lucruri, prezintă matinalul de la Radio 21, iar în weekend apare pe micile ecrane ca prezentator al emisiunii UTOPS, la UTV.

  • Simona Tache jurnalist, scenarist, femeie, prietenă, fiică, soră, soție, vecină,cetățean. Și soră medicală, pentru că, înainte de Facultatea de Litere,a absolvit Liceul Sanitar. A scris în publicații ca Tabu, Dilema, Playboy, Maxim, Cotidianul, Academia Cațavencu, Cațavencii, Unica, iar, în unele dintre ele, încă mai scrie. Mai scrie scenarii pentru televiziune și are un blog, simonatache.ro, pe care intră zilnic câteva mii de oameni, ca să zâmbească sau chiar să râdă de-a binelea.

  • Viorel Copolovici s-a pregatit toata scoala si tot liceul sa devina actor pentru ca el insusi si toti cei din jur erau convinsi ca asta e menirea lui. Asa ca a urmat o facultate de presa, Scoala Superioara de Jurnalistica, exact pentru a-si da seama ca drumul lui normal era in Marketing, pe care l-a practicat sub aproape toate declinarile lui vreme de vreo doisprezece ani. Intre timp a lucrat si pe un vas de croaziera, a produs si o emisiune la Realitatea TV sau a consiliat candidati in patru campanii electorale diferite. Toate astea, pentru a-si da seama ca misiunea lui e, de fapt, in bucatarie, careia i s-a dedicat exclusiv de mai bine de patru ani. Din aprilie 2010 până la sfârşitul anului trecut s-a ocupat  de propriul restaurant din Bucuresti, “Kopel’s”. Între timp s-a mutat în Brazilia, unde continuă să gătească şi să scrie despre asta şi nu numai.

  • Sunt jurnalist din 1990. Asta mi-am dorit să fac dintotdeauna şi fac asta (deja!) de peste 20 de ani – jurnalism, la ziare, la televiziuni, la radio, mai bine sau mai rău. M-a ferit Dumnezeu, dar şi educaţia de-acasă, să-mi ia celebritatea minţile. În televiziune, e o boală profesională comună. Ca jurnalist, prefer postura clasică, de observator, celei “moderne”, de vedetă. Sunt un demodat.

    În rest, unii spun despre mine că sunt un tip cu bun simţ (şi adaugă: “deci un inadaptat”). Uneori, când văd la ce ar trebui să mă “adaptez”, mă felicit pentru încăpăţânarea de fi a refuzat atâtea “oportunităţi” care au fluturat în jurul meu.

Pietele de Craciun din Viena

Scris de Mihai Jurca
day-icon 21 December 2018

E clar, din an în an, piețele de Crăciun sunt o afacere tot mai profitabilă. Dacă până acum câțiva ani se deschideau cu 2-3 săptămâni înainte de sărbătoarea nașterii Domnului, sunt orașe europene în care piețele se deschid la începutul lunii noiembrie.

În două luni aproape că și uiți care este sărbătoarea căreia îi sunt dedicate! Dar dacă facem abstracție de partea capitalistă a lucrurilor, aflați că o vizită la piața de Crăciun nu e cel mai rău lucru care ți s-ar putea întâmpla.

Ba chiar devine plăcut după ce îi treci pragul. Știi cum e, exact ca la masă, se zice că pofta vine mâncând. 

 

Vizităm astăzi virtual piețele de Crăciun din Viena. Sunt la tot pasul, sunt colorate și relativ aglomerate pe măsură ce se apropie Crăciunul.

Cum sunt organizate lucrurile în piețele vieneze? Organizatorii gândesc (cel mai probabil) în felul urmator. Avem 70 de căsuțe la dispoziție, cum le împărțim? Două vând cârnați, grătare și sandwichuri. Alte trei vând băuturi calde cu care turiștii să înfrunte frigul de afară.

Alte două căsuțe vând turtă dulce, încă una kurtos kalacs, iar restul până la 70 sunt puse la dispoziția negustorilor care comercializează globulețe, diverse decorațiuni de Crăciun, căciuli, eșarfe, ciorapi, jucării de lemn, migdale cu glazură de zahăr și scorțișoară etc. Însă cred că e lesne de înțeles că cele mai mari cozi se formează la standurile cu mâncare și băuturi.

 

Piața de Crăciun din Stephansplatz

Piața din centru, de la catedrală, este una foarte ordonată. Nu că celelalte nu ar fi. Dar zici că e un showroom de mobile. Căsuțe verzi elegante, dispuse aidoma unui brîu în jurul catedralei. Nimic nu pare să strice simetria. Este un târg care pune accentul pe produse de artizanat ceva mai scumpe. De fapt, hai să zicem mai deosebite. Doar e centrul Vienei.

Apropo, dacă vreți să vedeți totul de sus, puteți urca cele 343 de trepte ale turnului sudic al catedralei, de unde puteți avea o priveliște superbă a Vienei și, implicit, a pieței de Crăciun. 

 

 

Piața de Crăciun de la Primărie, Rathausplatz

Am ajuns și în cea mai cunoscută piață de Crăciun din Viena, cea deschisă în fața Primăriei (Rathaus). Este piața care apare în mai toate ilustratele de Crăciun din Viena. Nu cred că greșesc dacă spun că este, de departe, și cea mai aglomerată piață de Crăciun din capitala Austriei. Iar noaptea este foarte fain luminată. Superba clădire a primăriei face toți banii, mai ales la ceas de seară.

În piață există și un patinoar în aer liber, construit ca un labirint. Partea bună este că dacă ați venit nepregătiți, nu e niciun bai. Patinele se pot închiria de la fața locului, iar copiii beneficiază de reduceri de preț.

 

 

Piața de Crăciun de la Prater

Probabil ați auzit de Prater, parcul de distracții din Viena. Da, da, roata aceea pe care o vedeți când treceți cu mașina sau cu tramvaiul prin zonă. Ei bine, la Prater este deschis cel mai colorat târg de Crăciun din Viena, grație căsuțelor din lemn, vopsite în culori vii și ornate cu crenguțe de brad și globulețe.

Piața de la Prater este deschisă până pe 6 ianuarie, spre deosebire de mai toate celelalte piețe care își închid porțile în preajma Crăciunului.

 

 

Piața de Crăciun de la Palatul Schönbrunn

Am lăsat ce e mai bun la urmă, și anume piața de Crăciun de la palatul Schönbrunn. Pentru mine este piața numărul 1 din Viena, și nu neapărat pentru felul în care arată. M-a atras datorită suprafeței mari pe care este amplasată. Curtea palatului, pietriș pe jos, căsute dispuse circular, iar în mijloc, un imens brad de Crăciun ornat cu bun gust. Singurul inconvenient al acestui targ este distanța de aproximativ 10 minute care îl desparte de gura de metrou. Dacă e ger afară, drumul pe jos s-ar putea să vi se pară o veșnicie. Dacă nu, o plăcere.

 

 

În afară de aceste piețe cred că mai există cel puțin alte 10 în Viena. Poate 20, cine știe? Cert este că ți-e și greu să le mai ții minte, pentru că în fiecare piațetă este organizat un alt târg.

Vă recomand cu căldură un cârnat vienez de la una dintre tonetele din târg. Vă va face ziua mai bună și ecranul telefonului mobil mai unsuros, doar e greu să reziști tentației să imortalizezi momentul și să îl distribui virtual prietenilor în așteptare de impresii din capitala Crăciunului.

Iar băutura caldă, înlocuiți-o cu o bere rece, că nimic nu taie setea mai bine!